Dobro ošišana kosa je podloga za stvaranje mladolikog lica, a tek onda treba razmisliti o farbanju i pomlađivanju uz pomoć kose.

Baš kao i odeća, i dobro odabrana frizura može vizuelno dodati i smanjiti godine. Razlika između toga hoćete li izgledati mladoliko i sveže ili staro i umorno zavisi od sitnica, poput toga na koji ih način stilizujete, koju nijansu boje imate, kao i da li vam je kosa ravna ili kovrdžava.

Prvenstveno priželjkujemo frizuru koja deluje vedro i moderno, nimalo staromodno. Evo nekoliko najboljih saveta stručnjaka:

1. Nežnija boja

Ključna stvar za žene koje bojom prikrivaju sede: zaboravi na samo jednu boju za čitavu dužinu kose, od temena do vrhova, jer jednolična boja u jednom trenutku postaje pregruba. Mnogo je bolje uložiti u farbanje kod dobrog koloriste koji će napraviti i pramenove ili možda balayage prelaz u nekoliko tonova.

Pramenovi čine da kosa deluje svežije, a lice mlađe.
Instagram 

2. Zaboravi na oštro, ravno ošišanu frizuru

Kako starimo, naša koža gubi onu svoju mladalačku punoću i lice umesto blago okruglastog postaje oštro i grublje. Svaki oblik frizure koji naglašava upravo oštru liniju lica zapravo postaruje jer oblo, meko lice povezujemo s mladošću. Recimo, kosa ravno ošišana do brade, bez slojevitog šišanja od temena do vrhova kose je vrlo zahtevna, izgleda strogo i mnoge žene s takvom frizurom deluju starije.

Umesto ravnog šišanja odaberi u salonu klasični bob koji gotovo prekriva vrat i ošišan je slojevito. Suptilno šišanje pramenova nejednake dužine oko lica čini ga mekšim, blago okruglijim i zato mlađim.

3. Izbegavaj bakreni sjaj

Ponekad kosa, bez obzira na boju, zadržava svoj crveni pigment, a to je naročito izgleda zastarelo kod farbanih plavuša. Mala promena u nijansi boje može ženi iste sekunde 'skinuti' nekoliko godina. Da bi boja ostala u paleti hladnih, a ne "sprženih" boja - kad imaš nijansu pepeljaste, sivkaste ili platinaste plave kose, neophodna je upotreba šampon specijalizovanog baš za te nijanse.

Bakarni tonovi nisu dobra opcija ukoliko želite da vas kosa i frizura podmlade.
Instagram 

4. Ošišati se ili ne?

Mnoge žene smatraju da se nakon tridesete ili u krajnjem slučaju nakon četrdesete moraju ošišati na kratko kao nekad njihove mame. Međutim, zaista nije potrebno ošišati dugu kosu ako je negovana, dobro oblikovana i dovoljno bujna. Jedino treba razmisliti o frizuri. Jako duga kosa, pogotovo ako je ravna, s razdeljkom na sredini, može licu dati oštrinu i privući pažnju na sitne bore koje na ženama koje nose takve frizure ne očekujemo.

Ako želite da nosite dugu kosu, mora biti slojevito šoišana, meka, s nežnim talasima i razigrana, što pomaže da i lice izgleda mlađe. Mnogi frizeri ipak sugerišu da u srednjoj dobi šišamo kosu do ključne kosti, slojevito i nežno jer to vizualno pomlađuje i vrat i opušteniji donji deo obraza i brade.

Uredna i dobro negovana seda kosa može biti neverovatno privlačna.
Instagram 

5. Nega je u fokusu

Seda kosa često postaje grublja i neukrotiva i tad je kosu zaista važno pomno negovati. Nikad nam se ne čini da je i teme takođe koža koju treba hraniti, a teme koje nije negovano može značiti i slabiji rast i ređu kosu. Dobar frizerski salon ponudiće ti njegu upravo za tebe, a to katkad može značiti i kozmetiku za kosu koja će joj pomoći da joj se vrati gustinu i bujnost.

6. Treba li se odreći sede kose?

Danas mnoge žene smatraju da im seda kosa dodaje 10 godina, ali stručnjaci se sa time ne slažu. Po njemu, uredna, dobro negovana seda kosa može biti neverovatno privlačna, zanimljiva i drugačija, ali treba je posebno negovati specijalnim preparatim i prelivima za rezultat sedih nijansi koje dobro prelamaju svetlo i laskaju licu. Stručnjaci preporučuju da žene koje žele pokazati svoju sedu kosu treba da koriste srebrne prelive za sedu kosu koji će je naglasiti.