Većina devojaka koja se farba odavno je svoje jednolične boje kose zamenila razigranim pramenovima, a evolucija senčenja kose krenula je od ombrea, preko sombrea i brondea, do lajaža i balajaža.

Pramenovi su jednostavan način da „oživite“ kosu bez mnogo farbanja i posvećivanju samo jednoj nijansi.

Senčenje kose je već neko vreme veoma popularno, daje vam trendi i veoma atraktivan izgled. Postoji više metoda nijansiranja kose, a to su: ombre, sombre, balajaž, lajaž i flambojaž. Ukoliko razmišljate i promeni boje, možda je neka od ovih 5 metoda senčenja kose baš za vas.

Ombre

Ombre je postepeno nijansiranje kose od tamnog korena ka svetlim krajevima, tačnije posvetljuje se donji deo kose. Uglavnom se bila nijansa koja je dva tona svetlija od prirodne ili postojeće farbane boje kose.

ombre pramenovi
Instagram 

Sombre (soft ombre)

Sombre je ombre sa nežnijim prelazom. Razlika izmedju boje na korenu i na krajevima je manja i u odnosu na ombre izgleda prirodnije.

sombre pramenovi
Instagram 

Balajaž

Balajaž predstavlja tehniku koja obezbedjuje prirodni kontrast. Kod ove metode, posvetljuju se veći pravenovi kose bez precizno odredjenog mesta. Bira se boja za ton ili dva svetlija od prirodne ili postojeće. Balajaž je namenjen damama koje žele prirodniji izgled sa malo kontrasta. S obzirom da je reč o pramenovima, ne morate da radite celu kosu nego možete samo par pramenova.

balayage pramenovi
Instagram 

Lajaž

Lajaž tehnika je slična balajažu, samo je preciznija. Kosa se podeli u segmente na velikoj ravnoj površini i pramenovi se boje sa mekom četkom.

layage pramenovi
Instagram 

Flambojaž

Flambojaž je kombinacija ombre i balajaž tehnike, gde se lepljiva folija koristi za izvlačenje pramenova. Uz pomoće ove tehnike postiže se efekat sunca u kosi i pravi je izbor ako želite da osvežite kosu sa nijansom svetlije od boje kose koju trenutno imate.

flamboyage pramenovi
Instagram