Kosa može biti prilično osetljiva, a nakon što joj nanesemo određena oštećenja, ponekad ju je vrlo teško obnoviti. Farbanje, oblikovanje kose vrućim uređajima, pa čak i vremenski uslovi, mogu negativno uticati na naše vlasi.

Ali, postoje svakodnevne navike za negu koje nam pomažu u održavanju kose sjajnom i zdravom. Ipak, verovatno ni ne razmišljate o svemu onome što je loše ili jednostavno zaboravite da vodite računa o nekim stvarima. Postoje brojne loše navike koje frizeri često primećuju da mnoge od nas imaju, a da toga ponekad zapravo nismo ni svesne.

Donosimo 5 najčešćih u nastavku...

ZABORAVLJATE DA NANESETE PROIZVOD ZA ZAŠTITU OD TOPLOTE

Već ste odvojili sate za pranje kose, nanošenje regeneratora ili maske, raznih tretmana za hranjenje kose, ulja, ampula i kosa vam je u vrhunskom stanju. Nakon svega toga možda ćete pomisliti da već imate dovoljno proizvoda u kosi i pitati se trebate li zaista naneti još i onaj za zaštitu od toplote? Kratak odgovor je da. Korišćenje proizvoda za zaštitu od toplote štiti kosu od visokih temperatura vašeg fena za kosu, pegle i uvijača, piše journal.hr.

Mnoge žene često zaborave na ovu jako važnu stavku koja štiti kosu i održava je zdravom. Uzaludno je uložiti sav trud u negu kose regeneratorima i tretmanima, a zatim koristiti uređaj za oblikovanje bez da je zaštitite. Proizvodi za  zaštitu kose od toplote deluju kao prepreka između alata za oblikovanje kose i vaše kose. Oni formiraju zaštitni sloj oko vaših vlasi, minimizirajući štetu koju može uzrokovati prekomerna toplota.

feniranje
Freepik 

PREČVRSTO VEŽETE KOSU

Ako je gumica za kosu postala stalni deo vašeg ručnog zgloba, nakon nekog vremena biste mogli početi videti znakove takozvane vučne alopecije. Radi se o gubitku kose koji uzrokuje učestalo povlačenje i potezanje kose. Ovaj spor, ali stabilan gubitak kose uzrokovan stalnim čupanjem, postaje sve češći, a najčešće se povezuje s modelima i balerinama koje često imaju čvrsto zategnutu i podignutu kosu. Proces često počinje s aureolom kratkih vlasi uz liniju kose, a te slomljene vlasi s vremenom postaju tanje ili potpuno oppadaju.

To naravno ne znači da više nikada ne biste trebali da nosite rep ili punđu, ali birajte labavije verzije koje su smeštene nisko na glavi. Messy pletenica takođe je idealna jer ravnomernije raspoređuje napetost na vlasištu. 

VEĆ GODINAMA KORISTITE ISTI ŠAMPON

Tajna dosadne i beživotne kose je korišćenje istog šampona iz godine u godinu. Za sjajnu kosu punu života potrebno je redovno menjati šampon. Ponekad se vaša kosa navikne na šampon koji stalno koristite, a različiti šamponi pomoći će joj da se oporavi i lakše će je biti oblikovati.

Dobro je imati nekoliko različitih šampona za različite namene, poput šampona za hidrataciju kose, šampona za sjaj, šampona koji je posebno kreiran za obojenu kosu i šampona za volumen. Zatim ih samo menjajte za najbolje rezultate.

devojka pere kosu
Freepik/gpointstudio 

NE KORISTITE MASKU ZA KOSU

Stručnjaci kažu da biste o svojoj kosi trebali brinuti na isti način kao što brinete o svom licu. Mnogi često kažu da nemaju vremena za masku za dubinsku njegu kose, a sve što je potrebno je naneti masku na kosu pre bilo koje aktivnosti koja vam omogućuje da je nosite smotanu u punđi barem sat vremena.

Nakon toga se samo istuširate i negujete kosu uobičajenim postupkom – biće vam zahvalna. Sijaće se znatno više, a i frizura će duže trajati.

ZANEMARIVANJE VLASIŠTA

Briga o vlasištu jednako je važna kao i briga o kosi, ako ne i važnija. Kosa raste iz folikula u temenu tako da nije čudno što zdrava kosa raste samo iz zdravog vlasišta. Prekomerna upotreba teških proizvoda može dovesti do nakupljanja proizvoda na vlasištu što rezultira začepljenjem folikula.

Svakodnevno pranje kose može uzrokovati isušivanje vlasišta što dovodi do iritacije i ljuštenja, dok nedovoljno pranja omogućuje nakupljanje proizvoda, prljavštine i prirodnih ulja na temenu. Pokušajte pronaći rutinu koja odgovara vašem vlasištu kako biste održali uravnoteženu razinu vlage. Hidratantni šampon može pomoći kod suhog vlasišta, dok clarifying šampon može pomoći pri uklanjanju nakupljene prljavštine, ulja ili proizvoda.

kosa, nega
Shutterstock