I ptičice na grani znaju da je hijaluronska kiselina jedan od najboljih sastojaka koji možete pružiti vašoj koži. Ona ima moć zadržavanja vode u koži i samim tim obezbeđuje dugoročnu hidrataciju, a ujedno i sprečava pojavu bora i finih linija na koži. 

Stručnjaci su primetili koliko benefita hijaluronska kiselina daje koži, te se poslednjih godina sve češće se koristi i u proizvodima za negu kose. Šamponi, regeneratori, maske i serumi na bazi hijaluronske kiseline sve su popularniji u beauty svetu, a mi smo istražili zašto.

ŠTA JE HIJALURONSKA KISELINA?

Hijaluronska kiselina je jedinjenje koje se prirodno nalazi u našem telu, a koje se može proizvesti i sintetičkim putem. U kozmetičkoj industriji koristi se prvenstveno zbog toga što ima sposobnost da izvlači vodu iz vazduha i da zadrži približno 1000 puta više vode od svoje težine.

devojka pere kosu
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Sastojci sa kojima dobro funkcioniše:

Hijaluronska kiselina najbolje deluje u sinergiji sa vodom, pa je većina proizvoda na bazi ovog sastojka formulisana tako da se koristi na mokroj kosi. Oni koji imaju suvu kosu trebalo bi da biraju proizvode koji su obogaćeni i uljima jojobe ili argana dok su za osobe koje žele da ojačaju svoje vlasi najbolji izbor proizvodi na bazi hijaluronske kiseline, kolagena i proteina, a pre svega keratina. S druge strane, ne postoji sastojak koji u kombinaciji sa hijaluronom može da izazove nuspojave, pa su sve formule na bazi ovog sastojka bezbedne za upotrebu.

devojka neguje kosu
Anna Bizon/Gpoint Studio 

KAKO HIJALURONSKA KISELINA DELUJE NA KOSU?

Dejstvo hijaluronske kiseline na kosu slično je onom koje ima na kožu. Ključ je u njenoj sposobnosti da izvlači vlagu iz vazduha i da je zadrži u vlasima koje postaju hidrirane i manje lomljive. Na taj način održavaju se zdravlje i kvalitet kose koja postaje manje sklona oštećenjima.

Mada se ovaj sastojak preporučuje svim tipovima kose, najviše benefita imaće osobe sa suvom i oštećenom kosom. Hijaluronska kiselina može biti sjajno otkriće za osobe koje imaju kovrdžavu kosu jer će bogata hidratacija ukrotiti nemirne kovrdže. Slične benefite imaće i žene sa slepljenom kosom, pošto ovi proizvodi po pravilu povećavaju volumen.

Pored toga što ima niz benefita za kosu, ovaj sastojak veoma je koristan i za negu vlasišta, a pre svega za održavanje njegove optimalne hidratacije. Naime, samim tim što vezuje vlagu za kožu, hijaluronska kiselina sprečava isušivanje vlasišta i pojavu peruti, ali podstiče i proizvodnju kolagena u koži glave što je važan preduslov za zdravu kosu.