Znamo da je šargarepa dobra za naš vid, ali i za ceo organizam, jer samo jedna velika šargarepa može da obezbedi više od 200% dnevnog unosa vitamina A!

Ovo povrće bogato je vlaknima, kalijumom i beta-karotenom, međutim retko ko zna koliko je zdrava i za našu kožu i kosu. Naime, seme i koren šargarepe ne sadrže ništa manje hranljivih materija od samog povrća, a od njih se pravi organsko ulje bogato vitaminima i masnim kiselinama.

Otkrijte u nastavku sve prednosti ovog povrća...

Prednosti ulja od šargarepe

Ulje šargarepe ima regenerativna, zaštitna, antibakterijska i antihipertenzivna svojstva, zahvaljujući kojima poboljšava cirkulaciju krvi, obnavlja i jača kosu, a takođe je štiti od gljivica i bakterija, uključujući i one koje izazivaju perut i inhibiraju rast.

Ista svojstva ulja šargarepe se bore sa ispucanim vrhovima, sprečavaju gubitak kose, stimulišu rast kose, a vitamini A, B, C i E, kao i fosfor i magnezijum u njegovom sastavu, štite kosu od UV zraka i zagađene životne sredine. Osim toga, ulje šargarepe savršeno hidrira kosu i kožu glave, što je još važnije u jesenjem i zimskom periodu.

Ulje od šargarepe daje sjajne rezultate za kratko vreme
Shutterstock 

Kome je potrebno ulje šargarepe?

Ulje šargarepe je idealno za one sa finom, suvom i kovrdžavom kosom i za one koji žele da ojačaju svoju kosu i učine je mekšom i svilenkastom.

Kako se koristiti ulje šargarepe u kućnoj nezi?

Stručnjaci preporučuju nanošenje ulja od šargarepe na koren kose i kožu glave ne više od 1-2 puta nedeljno. Može se koristiti i kao hidratantna krema za vrhove tako što ćete ostaviti ulje na kosi nekoliko sati, a zatim ga isprati šamponom. Oni sa suvom ili kovrdžavom kosom mogu ostaviti ulje na kosi preko noći. Ulje ne samo da štiti kosu od lomljenja, već i podstiče oporavak i čini je mekom i sjajnom.

Ulje od šargarepe ne biste trebali da nanosite više od 1 do 2 puta nedeljno.
Shutterstock 

izvor: zenskimagazin