Svi smo svesni činjenice da planeta bukvalno pliva u đubretu, i da količine smeća koja se proizvede nismo u mogućnosti da reciliramo blagovremeno.

Da li ste se ikada pitali da li je moguće živeti bez stvaranja otpada? Tu na snagu stupa sve popularnija Zero waste filozofija.

Zero waste pristup životu bi trebalo da označava da se ništa ne baca i da za sve stvari za koje mislite da su dotrajale pokušate da nađete novu primenu, ili prosto da im date još par krugova šanse. Bilo da je u pitanju hrana, ili tekstil ili uređaji. Pokvareno ne mora nužno da se baci, može da bude popravljeno ili da ima novi život sa drugom funkcijom.

kanta za reciklažu
Freepik 

Iako je do pre stotinak godina samo takav način života i postojao, u savremenom svetu je život bez otpada postao gotovo nezamisliv.

U čemu je osnovni problem? Prosto i jednostavno, bacamo više stvari nego što možemo da potrošimo. Organski materijal, tekstil, metal, papir, izaberite šta želite, bacamo u ogromnim količinama, a onda kupujemo novi isti materijal, što prostom matematikom znači da sve te resurse trošimo iz prirode, i samim tim je dodatno uništavamo.

flaše za reciklažu
Unsplash 

Zero waste je pokret kojem se priključilo mnogo ljudi širom sveta. S ciljem smanjivanja zagađenja, oni pronalaze načine kako da svoj otpad svedu na minimum i u tome itekako uspevaju.

Platneni cegeri za višekratnu upotrebu, staklena ambalaža, ručno rađena kozmetika, kompostiranje i izbegavanje supermarketa moglo bi se reći da su starter-pack za osobu koja želi da smanji proizvodnju smeća i time pomogne životnoj sredini.

Pametna kupovina

Za početak, nabavite platnenu torbu koju ćete moći ponovo da koristite i nosite je uvek sa sobom. U prodavnicama sve češće na kasi postavljaju pitanje “Želite li kesu?”, kao da vas podsećaju da možete da učinite nešto po pitanju smanjenja plastičnog otpada. Sledeći put recite ne.

U korist manjeg stvaranja otpada kupujte ono što vam zaista treba, a ne ono što bi vam moglo da vam zatreba. To će verovatno završiti u smeću neiskorišćeno.

Nerviraju li vas plastični omoti iz radnji, kojih morate da otvorite bezbroj da dođete do samog proizvoda? Alternativa je pijaca. Alternativa su i bio prodavnice u kojima proizvođači nude proizvode rinfuzno ili u biorazgradivim pakovanjima koja mogu ponovno da se iskoriste.

Donirajte, reciklirajte, ponovo upotrebite

Staru odeću, igračke, knjige ili posuđe donirajte onima kojima je potrebno, a ono što ne možete ponovo da upotrijebite ili poklonite, reciklirajte.

Stare cipele nosite kod obućara, stare stvari zakrpljujte, ili, ako vam baš treba nešto što nemate, kupujute u second hand prodavnicama. Mnoge velike prodavnice odeće otkupljuju staru oduću i prepravljaju je, i to je nešto što je apsolutni modni trend svuda u svetu. Zašto kupovati nove stvari, kad ni one stare niste nosili koliko treba.

Što se tiče higijene vas i vaše okoline, sve češće se pojavljuju na tržištu sapuni za suđe, kao i za telo i kosu, postoje čak i šamponi za pse koji se nalaze obliku sapuna, pa samim tim nemaju plastičnu ambalažu. Sve može da se koristi i ništa nije za bacanje. A i od ostataka starih sapuna koji vam se nagomilavaju po ćoškovima kupatila možete napraviti tečni sapun. Potrebna vam je samo topla voda.

ekologija
Unsplash 

Organski otpad, kao što su kore od voća i povrća ne mešajte sa ostalim otpadom. Kompostujte ga. Jednostavno ga skupite u jednu posudu i možete da napravite svoje đubrivo. Sve više firmi počinje da otklupljuje organski otpad, ili jednostavno možete da ga iskoristite za đubrenje vaših sobnih biljaka, ili biljaka u okolini vašeg stana.

Mnogima takav način života se čini pomalo ekstremističkim. Ako ipak ne možete bez nekih jednokratnih proizvoda, ili da pravite svoju kozmetiku, ono što možete da učinite je da umanjite količinu smeća promišljanjem prilikom kupovine i razdvajanjem otpada. Potrebna vam je samo mrvica kreativnosti, i da vam je stalo, i brzo ćete se navići na ovakav stil života.