Upravo ono što možemo da učinimo jesu koraci – hrabrim koračanjem sa snažnom voljom i željom da našu planetu učinimo boljim i čistijim mestom za život, kako za nas, tako i za nove generacije. Jedan od tih prvih koraka jeste i reciklaža, od koje možemo sami, individualno, da krenemo ili zajedno sa kompanijom adidas koja je nedavno lansirala kultne Stan Smith patike napravljene od PRIMEGREEN materijala, koji u sebi sadrži 50% recikliranog materijala, a sve to uz prepoznatljiv kul dizajn!

Uz revoluciju svesti koja se trenutno događa ide i akcija – odlaganje smeća na mestima koja su predviđena za to, samoinicijativne akcije čišćenja prirode i urbanih sredina od smeća, među kojim je mahom plastika, sadnja drveća, te pametnija upotreba svakodnevnih predmeta. Tačnije – zamena plastičnih i gumenih četkica za one od bambusa (one su prirodne i ne štete okolini), upotreba reusable šolja i čaša, te nošenje platnenog cegera prilikom kupovine umesto plastičnih kesa. Sve ovo jesu metaforički koraci kojima ostavljamo trag, na koji ćemo biti ponosni i kojim će se i nove generacije ponositi. Svaki naš korak planeta pamti, zato je bitno da ti koraci budu čisti i napravljeni sa svešću i savešću. Ukoliko svaka individua bude postupala na ovaj način promena će biti vidljiva.

adidas-stan-smith-patike-reciklaza-ekologija-odrzivost
adidas 

adidas-stan-smith-patike-reciklaza-ekologija-odrzivost
adidas 

Kao što sam napomenula, ti koraci se mogu sprovesti i kroz kupovinu – između ostalog i novih adidas Stan Smith patika. Pored motiva majke Zemlje koje imaju na sebi, njihov materijal je recikliranog sastava, te se time i na globalnom nivou šalje poruka: ekologija može i mora biti sastavni deo modne industrije! Takođe, ova kompanija i na lokalu svojim aktivnostima čini da se naša prirodna i gradska sredina unaprede – stajanjem na put plastičnom otpadu. To čine putem eko akcije u saradnji sa organizacijom “Čep za hendikep“, a svako od nas je pozvan da bude deo nje!

Naime, sve što je potrebno da uradite jeste da do 30. aprila svratite u adidas Originals radnju u Knez Mihailovoj 33 u Beogradu, svaki dan od 12 do 20 časova i ponesete sa sobom plastične čepove koje sakupljate. Osim što ćete ulice svog mesta sačuvati od plastike, bićete i humani – svi sakupljeni čepovi ići će organizaciji Čep za hendikep (koji prikupljaju i prodaju plastične čepove kompanijama koje se bave reciklažom tvrde plastike, a za dobijeni novac kupuju osobama sa invaliditetom nova ili polovna ortopedska pomagala). Nakon što donesete svoje čepove sa plastičnih flaša u adidas Originals radnju sačekaće vas Stan Smith promoter koji će na vagi izmeriti količinu čepova koje ste doneli. Brojku sa vage upisaće na End Plastic Waste karticu koju nosite sa sobom kući kako biste i sa drugima podelili Stan Smith poruku, ali, i kao mali podsetnik da se vratite i donirate još plastičnih čepova, jeeeeeer tu nije kraj.

adidas-stan-smith-patike-reciklaza-ekologija-odrzivost
adidas 

adidas-stan-smith-patike-reciklaza-ekologija-odrzivost
adidas 

Tri osobe koje sakupe najviše plastičnih čepova biće nagrađene sa dva para Stan Smith patika, a imena dobitnika biće objavljena 6. maja.

I zato, pokreni se, učini dobro za svoje okruženje, planetu, a na kraju i sebe i pridruži se Stan Smith misiji stajanju na put plastičnom otpadu! Jer kao što je JFK rekao: “Ako ne mi, ko? Ako ne sad, kad?”