Ovo plastično smeće preplavljuje poznate plaže na Baliju skoro svake godine, nanešene monsunima, ali i uzrokovane lošim upravljanjem otpadom i globalnom krizom zagađenja mora. 

Oko 90 tona plastičnog smeća je nedavno prikupljeno sa tri najpoznatije plaže ovog ostrva. Uprkos naporima lokalnih vlasti i komunalnih službi, smeće ne prestaje da navire na obalu.

U aprilu 2020. godine indonezijska Vlada usvojila je Nacionalnu strategiju za borbu protiv krize plastičnog otpada koji utiče na morski ekosistem i ekonomiju te zemlje, prenosi britanski Guardian.

Dr. Denis Hardesti, stručnjak za globalno zagađenje plastike i jedna od glavnih istraživača na australijskom CSIRO naučnom institutu i jedna od učesnica Nacionalne strategije istakla je da se trenutno sakuplja ogromna količina plastike na plažama i da je situacija iz godine u godinu sve gora. 

Iako su ove plaže na takvoj lokaciji da lakše "kače" plastični otpad tokom monsunskih kiša, ovolika količina je ipak i posledica porasta proizvodnje plastike na svetskom nivou.

Takođe, preko milion turista iz celog sveta godišnje poseti Bali, te i oni doprinose zagađenju plaža, kao i loše upravljanje otpadom. Usled pandemije korona virusa i zatvorenosti granica, na ovom ostrvu se nalazi jako mali broj posetilaca.