Osnivač ove organizacije, Dajanu Bjelajac, doktoranda Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, upoznala sam na jednom predavanju u Kulturnom centru Prostor u Petrovaradinu prošle godine. Tada mi je rekla sve o sebi i svojoj misiji - da je na studijama Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, gde se bavi odnosom urbanizacije i povećanja nivoa svetlosnog zagađenja u životnoj sredini. Tamo radi i kao asistentkinja. Predstavnica je Srbije u Udruženju International Dark-sky association, članica Međunarodne komisije za proglašavanje lokaliteta Tamnog neba različitih stepena (International Dark Sky Places Committee).

Carpe noctem je trenutno u Srbiji jedina organizacija koja se bavi koja se ciljano bavi pitanjem svetlosnog zagađenja životne sredine, navodi se na njihovom sajtu. Za cilj imaju da informišu građane kako veštačka rasveta može da bude bolja, kvalitetnija i lepša, a da istovremeno ne uništava pogled na zvezde i druga nebeska tela... U realnosti oni su grupa entuzijasta koja se trudi na svaki mogući način da vrati Zemlji njen pogled na zvezde.

 *

Ali pre svega, šta je svetlosno zagađenje? Kako Carpe noctem kažu: "Uopšteno posmatrano, svetlosno zagađenje možemo najjednostavnije da definišemo kao negativan produkt veštačke rasvete. Međutim, postoje raznorazni problemi pri stručnijem i preciznijem definisanju ovog pojma jer pre svega - kako svetlost može da se isprlja i da li svetlost može da uprlja?

Kada svetlosno zagađenje uporedimo sa nekim drugim oblicima narušavanja životne sredine, ono nije lokalizovano kao zagađenje nekog vodotoka, ili jasno definisano kao zagađenje obradivog zemljištima pesticidima i drugim agresivnim hemikalijama. Problem se diže na još viši nivo kada uzmemo u obzir da veštačku rasvetu koristimo na javnim površinama u prirodnoj sredini, ali i u našim stanovima i kućama koje možemo da posmatramo kao zatvorenu, veštačku sredinu.

Svetlosno zagađenje u spoljašnjim prirodnim uslovima predstavlja bilo kakvu izmenu nivoa prirodne svetlosti u noćnim satima, koja dolazi od zvezda i drugih nebeskih tela. Sa druge strane, pod svetlosnim zagađenjem u našim stanovima, kućama i drugim zgradama, smatra se ona količina, intenzitet i spektar (boja) veštačkog osvetljenja koja narušava ljudsko zdravlje.

*

Do sada, Carpe noctem su organizovali brojne tribine, predavanja, Zvezdani triatlon na Fruškoj gori, itd. S obzirom na celokupnu situaciju sa pandemijom, trenutno su njihove aktivnosti na hold-u, ali imaju u planu snimanje dokumentaraca. 

Ukoliko želite, možete volontirati u ovoj organizaciji ili donirati novčana sredstva.