Ove godine u septembru biće dodeljene prestižne Emi nagrade, koje obuhvataju najveća dostignuća u televizijskom stvaralaštvu. U ovom momentu najmoćniji žanr malih ekrana svakako su dramske mini-serije: one su često spoj vrhunske umetnosti - vizuelne, literarne, dramske, muzičke... - i atraktivnosti za najširu publiku. U konkurenciji za najbolju dramsku mini-seriju 2020. godine našlo se pet ostvarenja, a svih pet u centru priče imaju ženski lik.

To što se u središtu ovih serija nalaze žene, ipak, nije najveći trijumf društva. Trebalo bi napomenuti da je u tri slučaja reč o scenarijima inspirisanim stvarnim događajima,  jednoj superherojskoj alegoriji današnjeg američkog društva i jednoj priči o rasnim i klasnim razlikama sa neočekivanim preokretom. Dakle, sve su to i te kako društveno angažovane teme koje nas se svih tiču.One sagledavaju položaj žene iz različitih uglova, bilo da se ona bori za napredak, pripada konzervativnom okruženju, radničkoj klasi, da je zlostavljana, Jevrejka ili crnkinja... i lista se nastavlja.

Ovogodišnje nominacije za Emi zbog toga otkrivaju jednu važnu stvar: redefinisanje televizijskog sadržaja uz otvoreniji pristup različitim tačkama gledišta na stvarnost koja nas okružuje. Čini se da televizija napušta okoštale stereotipe i okreće se pitanjima koja su zaista važna za svakog današnjeg čoveka. U krajnjoj liniji, to joj je i svrha.

Ovo su serije u konkurenciji za Emi 2020:

1. Unorthodox

 Priča o mladoj jevrejki koja želi da pokida okove ekstremno tradicionalnog društva u kom se rodila.

2. Unbelievable

 Scenario je baziran na vesti iz 2015. godine o seriji silovanja u državama Vašington i Kolorado.

3. Little fires everywhere

Šta se krije iza sreće idiličnih porodica koje izgledaju kao da su ispale iz reklame?

4. Mrs America

 Ova istorijska drama prati politički pokret koji je radio na amandmanu o jednakim pravima i iznenadnom kontranapadu jednog konzervativca.

5. Watchmen

 Superherojska alegorija u čijem je centru crna žena, a rasvetljava rasni masakr u Tulsi.