London svakako spada među svetske prestonice klabinga, posebno kad je reč o klubovima sa živom svirkom. Zbog toga je tamošnja vlada rešila da isproba održavanje koncerta uz sva pravila koja nameće pandemija. Nastupao je popularni muzičar Frenk Tarner, a publika je u sali bila raspoređena na propisanoj distanci. 

Na svih troje vrata koncertne dvorane Klapam Grand stajalo je krupnim slovima odštampano vreme ulaska publike za pojedine sekcije u gledalištu - kako se ne bi stvarala gužva, a obezbeđenje je pri ulasku svakom posetiocu merilo temperaturu.

Sam Tarner bio je presrećan što posle gotovo pola godine konačno može da nastupi pred živim ljudima. "Napravio sam do sad 26 lajv strimova, ali bio sam oduševljen što pred sobom vidim još nekog osim mog telefona, moje supruge i moje mačke," napisao je Frenk na svom sajtu.

Publika je bila raspoređena tako da ne ulazi u isto vreme
Profimedia Publika je bila raspoređena tako da ne ulazi u isto vreme

Ipak, atmosfera u dvorani je, barem što se publike tiče, bila pomalo sablasna - bez kretanja u ritmu, međusobne razmene emocija, praktično, kao u muzeju Madam Tiso. Ali, ono što je presudilo bilo je mnogo pragmatičnije prirode.

"To ne može da bude budućnost koncerata jer je potpuno neisplativo," izjavila je Eli Vulf koja vodi Klapam Grand. "Ovaj koncert nije pokrio ni osnovne troškove rada prostora, čak ni pre nego što je tome dodat honorar za muzičare."

Fanovi su poštovali sva pravila kako bi pogledali koncert
Profimedia Fanovi su poštovali sva pravila kako bi pogledali koncert

Dodala je da ovaj eksperiment britanske vlade nije urodio plodom i da će mali koncertni prostori, ako se ne nađe bolje rešenje, morati zauvek da zatvore svoja vrata.