Perfekcionizam je osobina ličnosti koja deluje kao da nas usmerava na uspeh i na pozitivne ishode, ali je on u stvari toksičan, sa dominantnom negativnom i pesimističnom orijentacijom. Perfekcionizam se odnosi na postavljanje visokih ličnih standarda i ciljeva, zar ne? Generalno je poželjno imati visoke standarde i izazovne ciljeve, jer tako možemo dosegnuti vrhunac svojih umeća i to u stvari govori o našem jakom karakteru.

Perfekcionizam podrazumeva postavljanje visokih ličnih standarda, da, ali NEREALNO VISOKIH standarda, koje teško da možemo postići. Perfekcionista teži isključivo savršenim rešenjima i sve osim savršenog je neprihvatljivo i grozno. Drugim rečima, u svetu koji je sve samo ne savršen, ljudi koji nose ovu karakteristiku teže upravo onome što ne postoji – savršenstvu! Obzirom da od sebe traže nešto što je nerealno i nemoguće, jel razumete sada u čemu je njihov problem?

Greške su nedopustive

Ovaj princip ne vredi samo u njihovom životu i radu, već ga prenose na sve što im stane u vidokrug. Čak i najsitnije odstupanje od savršenstva, mora biti uređeno prema njihovoj ideji i pravilima s kojima su jedino oni upoznati.

Sve ili ništa

Kod ovakvih osoba primetan je određeni obrazac kod obavljanja određenih aktivnosti, ali i kod razmišljanja. Kod njih ne postoji sredina - samo ispravno ili pogrešno.

Neprihvatanje kritike

Čak i pozitivna kritika, koja može prouzrokovati bolji rad u budućnosti, potpuno je neprihvatljiva za perfekcioniste. Kada se pronađu u ovakvoj situaciji, učini će sve da se obrane i negiraju mogući problem.

devojka
Unsplash 

Želja za kontrolom

Perfekcionisti veoma često pokušavaju kontrolirati misli i akcije svoje okoline, kako ne bi došli u situaciju da dožive neuspeh. Upravo zbog nemogućnosti manipulacije nad određenim osobama, prekidaju odnose i zatvaraju se u sebe.

Strah od neuspeha

Svi težimo biti što bolji - bilo da je u pitanju posao, ljubav ili porodica. Međutim, ako i napravimo grešku, pokuša ćemo da iz nje izvučemo lekciju. To nije slučaj s perfekcionistima, koji će je protumačiti kao svoju nesposobnost i zbog nje će se smatrati manje vrednima.

Kako prekinuti ovu opasnu naviku?

Naučite reći "NE"

Udovoljavanje drugima i prihvatanje svake ponude ili zadatka jedna je od glavnih odlika perfekcionista - sve iz razloga da zadrže svoje zvanje najboljeg prijatelja, suseda, radnika, gosta... Vreme je da prekinete ovaj običaj i okrenete se sopstvenim zadovoljstvima.

Sprečite same sebe

Kada osetite nagon da još jednom nešto napravite tačno prema svojim perfekcionističkim propisima, zastanite na trenutak, razmislite, a zatim namerno napravite nešto čime ćete uništiti svoju tendenciju ka savršenstvu. Ako već na početku zabrljate, oseti ćete veliko olakšanje kada je nastavak akcije u pitanju.

osobine perfekcioniste
Shutterstock Prosečno u prevozu do posla i nazad gubimo 75 minuta

Pričajte javno o svojim neuspesima

Društvene mreže možete iskoristiti kao alat za prekidanje svoje navike. Nakon što doživite neuspeh, umesto da se sažaljevate, podelite ga s prijateljima na Facebooku ili Instagramu, kako biste zajedno pronašli lepotu u onome što je tokom života neizostavno - greške.

Pronađite kreativan hobi

Hobi koji zahteva kreativnost i inspiraciju nauči će vas da se svaki problem ipak ne može rešiti po određenom obrascu na koji ste navikle. Kada su ovakve aktivnosti u pitanju, ceni se intuitivno delovanje, a ne savršenost izvođenja.