Među globalnim trendovima budućnosti, o kojima stručnjaci govore, postoji jedan koji definitivno izaziva simpatije i interesovanje.

Pojavio se 2020. godine, prvo kao prinudna mera, a zatim kao svesna odluka - svi smo počeli više vremena daprovodimo kod kuće i zato smo sve češće počeli da razmišljamo o sebi i udobnom prostoru oko nas, uzimajući u obzir promenljivi puls modernih rešenja.

Koje tehnike dekoracije enterijera će biti na vrhu liste trendova u 2021. godini?

Neutralne boje

U ovoj godini, eko trendovi neće odustati od svojih pozicija. Još smo više inspirisani prirodom i svim njenim manifestacijama, pa će prirodne neutralne boje postati glavne nijanse godine. Kao osnovne boje odaberite bež-peskovite, sive i smeđe tonove. Kada se radi o akcentima, odlučite se za prirodne zemljane tonove poput tamnozelene ili terakote. Glavno pravilo 2021. kaže: unutrašnjost je poput druge kože. Nežno obavija i umiruje. Naš dom postaje naše pravo utočište. Ovde ništa ne sme da iritira oko. Nema neprirodnih boja. Možemo reći da se vraćamo „prirodnom“. Sada je na vrhuncu popularnosti iskonska nesavršenost i stapanje sa prirodom u svim oblicima.

fotelja
Unsplash 

Prirodnost

Pri odabiru materijala oslanjajte se na prirodne površine. Što izgledaju netaknutije, to bolje - kao da ih uopšte nije dodirnula ljudska ruka. Na primer, koristite grubi kamen, sivi beton, hladni metal, razne grube drvene površine. Zaboravite na savršene oblike. U novoj godini bukvalno sve u unutrašnjosti vrišti o svojoj prirodnosti i autentičnosti. Ozbiljno smo umorni od svega veštačkog. U dekoru tekstila takođe dominiraju tkanine prirodne teksture, poput vune, lana, pamuka. Važno je da su tekstili taktilno prijatni, ali pored toga delikatni u svojoj šemi boja, bez jarkih, drečavih otisaka.

dnevna soba
Unsplash 

Zaobljeni oblici

Trend za pojednostavljene zaobljene oblike takođe uzima maha. Na primer, najmoderniji oblik sofe biće polumesec, lučni otvori vratili su se u stanove i kuće, i uopšte, talasasti oblik se prati kao crvena nit u svim modernim enterijerima. Pravougaoni oblici su stvar prošlosti. Sve u našim enterijerima postaje mekše, pa čak i uglovi soba bivaju zaobljeni, prateći modne trendove. Možemo reći da nam se stil sedamdesetih delimično vratio, tako da možete koristiti elemente nameštaja te ere: stolove, lampe, fotelje i zaobljene sofe. Sve novo ispada opet zaboravljeno staro.

ogledalo
Unsplash 

Biljke

Pod uticajem samoizolacije stvorila se tendencija za koju je lako naći razumno objašnjenje: nismo mogli da izlazimo iz svojih domova kada god poželimo, pa sada eksterijerni nameštaj postaje najdraži gost u kući. Bambus, ratan i trska useljavaju se u stanove, a najbolji pratilac pletenog nameštaja je, naravno, obilje živih biljaka. Zajedno stvaraju neverovatan osećaj u vašem domu. U narednoj godini biljke će biti prikladne u apsolutno svim sobama, od spavaće sobe do kupatila. Umesto biljaka u saksijama, možete da koristite razne fito zidove, na primer, sa mahovinom - oni sada doslovno vode na spisku želja i zanimljivosti dizajnera enterijera. Pored živih biljaka, biće prikladno koristiti razne botaničke otiske na tapetama i tekstilu, kao i kompozicije od suvog cveća.

biljke
Unsplash 

Ručni rad

Još jedan trend vođen pandemijom je taj da ćemo verovatnije obratiti pažnju na lokalne brendove i ceniti razne ručno rađene predmete. 2021. ova ideja će se razviti i ojačati. Istorija stvari je za nas postala važna: od koga su stvorene, od čega, šta je inspirisalo njihove tvorce i koje su tehnologije korišćene. Sve ovo znači da zaista ulazimo u eru svesne potrošnje. Predmeti napravljeni od recikliranih materijala visoko se cene. Razni predmeti dekora mogu se prikazati na svim mogućim površinama: na policama, na stolovima, na podu. Oni će preneti karakter enterijera i njegovog vlasnika.

dnevna soba
Unsplash 

Međutim, uprkos zbližavanju sa prirodom, i dalje smo stanovnici metropole, a tehnologija ide s nama ruku pod ruku. Lampe i noćni stočići sada su bežični punjači, sofe pamte položaj svog vlasnika, a pametni kućni sistemi kontrolišu ventilaciju, osvetljenje i audio sisteme. Tehnologija postaje sve integralniji i važniji učesnik u našem životu, piše harper bazar.

2020. godina već je ušla u istoriju kao krizno vreme promena. Međutim, upravo ta neočekivana globalna turbulencija univerzalnih razmera omogućila nam je da preispitamo svoje stavove i preferencije. Vreme je da pobegnete od kiča, približite se prirodi i suštini stvari. I, možda će glavni trend 2021. godine biti prilika da budete svoji.