Ova godina je – ukoliko zanemarimo malo bega po Srbiji – obeležena ostajanjem kod kuće. Možda baš ove godine, više nego ikada, mnogi od nas su našli vremena da konačno završe sve DIY projekte koji odavno stoje na čekanju. Da se okreči neki zid, da se urame slike sa letovanja, da se presade kaktusi koji su uveliko prerasli svoje saksije ili da se sredi taj radni kutak – jer kućna kancelarija postala je the kancelarija.

Ja sam za vreme proleća uspela da pozavršavam stvari koje su mi ostale na spisku od prošlojesenjeg sređivanja stana. Osposobila sam balkon i tokom cele sezone bio je u punom cvatu. Ove godine su muškatle bile u drugom planu, dok su u prvom bili kaktusi i sukulenti. Da li je potrebno da napominjem da sam sedela usred urbane džungle od jutra do mraka? Sredila sam špajz baš kako sam želela, kao sa Pinteresta – sve posloženo po jednakim kutijama sa nalepnicama. I da, konačno sam okačila slike i postere koji su strpljivo čekali na podu godinu dana... Uhvatila sam par vikenda za precrtavanje ove „to do“ liste i moram priznati da mi je ostajanje kod kuće palo mnogo lakše od trenutka kada je sve postalo sređeno i završeno.

enterijer
mali_iv 

Ova 2020. je sva iščašena, to bih rekla i za jesen koja je nekako kasnije došla. Možda sam baš zbog toga odlagala i unošenje cveća u stan i menjanje boja u domu iz jarkih letnjih u smirenije jesenje... Ali, evo nas na dan-dva od snega, već se oseća u vazduhu i ne mogu a da se ne umotam u ćebe i skuvam čaj sa cimetom pri samoj pomisli na hladnoću napolju.

Kao potpuna suprotnost toj hladnoći i kratkom danu, odlučila sam se za tople tonove u kući za ovu sezonu jesen/zima 2020.

Sigurna sam da nam je svima potrebno malo mira i sigurnosti. Ovaj period svakako iziskuje potrebu za ušuškavanjem, a kako drugačije krenuti nego prvo od svog doma. Od trendova koji se sve više nameću (pa i kod nas) jesu prirodni materijali u enterijeru sa drvetom na krunisanom mestu. A razmišljam, ima li bolje sezone od jeseni i zime za unošenje drveta u prostor u kome živimo?

ram za sliku
mali_iv 

Krenula sam od sitnijih komada dekoracije kao što su poslužavnici, posude za čuvanje začina, kutije i korpe. Uvela sam ratan, trsku i bambus još letos, a njih sam ove sezone osvežila bundevama i dekor elementima u bojama cigle, senf žute i smaragdno zelene. Neverovatno je koliko se ta nijansa zelene dobro slaže sa prljavo roze i senf žutom! Praktično tri potpuno različite boje iz spektra – toliko nezavisne, a odlično se dopunjavaju. Od drveta sam skoro odlučila da unesem i krupnije komade pa sam u saradnji sa jednim inženjerom nameštaja radila šestougaone police za biljke, stalke za saksije, a trenutno je u finišu i kućica za moje mace koja će zapravo biti poligonalni stočić od recikliranog drveta. Posebno volim koliko se drvo slaže uz keramiku i to mi je verovatno omiljena kombinacija.

Polako ali sigurno izbacujem i recikliram sve materijale koji nisu prirodni, pažljivo biram predmete koje unosim u kuću i trudim se da ne podležem nesmotrenoj kupovini novih stvari. Zbog toga kod mene u stanu ne možete videti samo jedan stil, već sinergiju njih nekoliko – koji su u skladu sa raspoloženjem, godišnjim dobima, uspomenama.

slika
mali_iv 

Ukoliko biste me pitali da vam dam savet kako da utoplite dom ove sezone jesen/zima, rekla bih vam da prvo prošetate kroz redove svoje obližnje pijace. Nabavite par bundeva različitih veličina i boja. Svratite do omiljene tezge sa cvećem i kupite hrizanteme, stabljiku pamuka ili grančice eukaliptusa kojima možete ukrasiti manje saksije u kupatilu, kuhinji... Uzmite kesu kestenja, nešto za grickanje, a nešto za dekoraciju (ima li lepšeg mirisa jeseni od pečenog kestena?). A onda, na putu ka kući, iz lokalnog parka sakupite nekoliko šišarki i suvih listova sa drveća.

mačka
mali_iv 

Predložila bih vam i da se igrate bojama na zidovima, ali ukoliko niste za tako radikalne promene, dovoljno je i da zamenite par jastučnica na sofi i ono ekstra ćebence za dremku. Probajte kombo tamnozelene, senf žute, cigle i prljavo roze – toliko je svež da se odlično uklapa i u novogodišnji dekor. Promena tepiha je hrabar potez takođe, ali svakako lakši za izvedbu od bojenja zida. Još ako ste inspirisani da promenite potpuno ili delimično raspored nameštaja u prostoriji – ovde vam više ništa ne bih dodavala osim par sveća i šolje čaja za uz knjigu. A u decembru, biće dovoljno da unesete novogodišnje drvce i ukrasite ga dopunom ukrasa u tamnozelenoj, beloj ili zlatnoj. Bonus savet: probajte ove godine ukrase od drveta – u boji ili natur.

terasa
mali_iv 

Promena detalja u domu nije nužno estetska potreba, koliko ponekad i mentalna. Posebno tokom ove čudne godine tokom koje smo primorani da se držimo mesta i ne krećemo previše. Potrebno nam je da promenimo ambijent u kome boravimo, da ga ulepšamo, osvežimo ili samo presložimo. Iskoristite ove hladne dane za malo kreativne igre u svom domu, primetićete više osmeha i topline.

(autor: @mali_iv)

Autorski tekst je napisan u novembru, za prvo izdanje magazina Wanted!