Otkriće da je na pozicijama moći više mušaraca nego žena retko predstavlja iznenađenje. Ono što može da bude neočekivano je da stvari nisu uvek onakve kakvim se čine kada je o ravnopravnosti reč. Da li i u 21. veku kada je ravnopravnost polova jedna od glavnih tema, muškarci i dalje vode glavnu reč? Da li se neke stvari teže opraštaju ženama, samo zato što su žene?

Iako se to znalo i pre, “Framing Britney Spears” svakako je dokumentarac koji je potstakao lavinu rasprava o načinima na koje se slavne žene generalno tretiraju u medijima, ali i javnosti. Kontroverzni dokumentarac podigao je mnogo prašine, ali i bio okidač za pokret #FreeBritney. Britni definitivno nije prva, a ni jedina. Film ide u dubinu i otkriva odnose medija prema Britni, mizoginiju kao i negativne narative koji su joj naštetili tokom godina. Karijere mnogih poznatih žena dovedene su u pitanje, odnos medija prema njima ni malo nije bio prijatan. Reklo bi se da je njihova najveća greška bila to što su žene, i što se za pojedine stvari muškarcima češće "progleda kroz prste".

Ovo su priče 10 slavnih žena odbačenih zahvaljujući čistom šovinizmu i seksizmu.

1. The Chicks

Poznate i kao Dixie Chicks, 2003. su javno progovorile o svom neslaganju s Bušovom odlukom o napadu na Irak što javnost i nije najbolje prihvatila. Uvređeni njihovom otvorenom izlaganju negativnog mišljenja o tadašnjem predsedniku države, devojke su proglašene “Dixie kujama” i “Sadamovim Anđelima” i tako im je poručeno da “začepe i drže se pevanja”. Da bi stvar bila gora, devojke su propatile javni linč zbog mišljenja s kojim su se Amerikanci, samo nekoliko godina kasnije, itekako složili.

2. Dženet Džekson

Ko se ne seća (ne)slavnog nastupa Dženet i Džastina Timberlejka u kojoj joj je pevač na Super Bowlu 2004. razotkrio grudi. Iako ni kriva ni dužna, Dženet je zbog događaja dobila niz uvreda i kritika dok je taj isti događaj Timberlejku omogućio još veću slavu nego pre. I dok je Džastin na Super Bowlu ponovo nastupio 2018. Dženet još uvek očekuje svoj poziv itekako svesna kako je njena karijera od tog dana krenula nizbrdo.

3. Linzi Lohan

Iako ne poriče kako se već godinama bori s zavisnošću i ne poriče kako joj je potrebna pomoć, Lohan je većinu svog života provela kao omražena i kao predmet ismevanja u brojnim večernjim emisijama. Da bi stvar bila gora, u nedavnom intervjuu s Dejvid Letermanom, postavljeno joj je pitanje: “Zar ti sada ne bi trebala da budeš na odvikavanju?” Teško je zamisliti da bi takav isti tretman ikad bio upućen Džonu Hemu ili Ben Afleku.

4. Šinejd O’Konor

Iako poznata po kontroverznim nastupima, Šinejd je 1992. u emisiji SNL-a pocepala sliku pape i time želela da podigne svest o sistematskom seksualnom zlostavljanju dece koje se i dan danas događa u Katoličkoj crkvi. Umjesto pohvale, O’Konor je proglašena ludom, a Džo Peši poručio joj je kako bi je “rado namlatio”. Deset godina kasnije, svet je na teži način saznao kako je pevačica sve to vreme bila itekako u pravu. Koliko je dece propatilo u međuvremenu nećemo nikad saznati.

5. Vanesa Vilijams

1984. godine Vanesa je postala prva crnkinja koja je pobedila na izboru za mis Amerike. Ubrzo nakon toga, postala je centar kontroverze nakon što je Penthouse objavio njene gole fotografije. Naime, Vanesi je obećano da će se njeno lice neće videti i kako fotograf te fotke nikada neće objaviti. Nažalost, Vilijams je na teži način saznala kako joj je fotograf u oba slučaja lagao, a brzo nakon objave, usledio je niz uvreda i sramoćenja, što ju je nateralo da se odrekne svoje krune.

6. Monika Levinski

Sama činjenica da je poznajemo po jednoj jedinoj stvari govori dovoljno. Naime, nakon kontroverznog događaja s tadašnjim predsednikom SAD-a Bilom Klintonom, Klinton se vrlo brzo oporavio od cele situacije dok Monika, koja je tada imala samo 22 godine, nastavlja da bude meta kritika i uvreda. Ako već niste, obavezno pogledajte njen TED govor.

7. Megan Foks

Megan je u nekoliko navrata otvoreno progovorila o načinu na koji je bila tretirana tokom snimanja filma “Transformers”, proglasivši Majkla Baja “noćnom morom”. Zauzvrat, njene kolege sa snimanja su je prozvali “glupom”, “smećem” i “neprijateljski nastrojenom kujom”. Nakon što je otpuštena sa snimanja trećeg nastavka filma, moglo bi da se kaže kako je njena karijera i zvanično završena.

Megan Foks
Shutterstock 

8. Rebeka Blek

13-godišnja devojčica snimila je pesmu za druge 13-godišnje devojčice, a onda je gomila odraslih ljudi na internetu počela da je maltretira bez prestanka. Rebeka je primala uvrede na račun svog izgleda, glasa, a vrlo brzo počela je da dobija i pretnje smrću. Rebeki je rečeno kako nikada neće imati karijeru u muzici, a njena pesma je godinama bila ismejavana uprkos tome što danas broji preko 150 miliona pregleda na YouTubeu. Kao posledica, Rebeka se zatvorila u sebe izjavivši kako ju je “užasno sramota sebe, ali i strah sveta” i jako dugo se borila sa depresijom.

9. Vinona Rajder

Rajder je 2001. uhvaćena kako krade u jednoj prodavnici zbog čega je neko vreme bila centar medijske pažnje. Nažalost, prava je priča puno komplikovanija. Naime, Vinona tvrdi kako se tada borila s mentalnom bolešću zbog koje je morala da uzima jake tablete protiv bolova. U međuvremenu, lekar je izgubio dozvolu za rad, a incident je glumicu koštao dugačke pauze između nove prilike za povratak svojoj karijeri.

10. Amanda Bajns

Kao posledica droga i mentalne bolesti s kojom se borila, Amanda je u svoje vreme činila neke poprilično uznemirujuće stvari. Umesto da javnost pokuša da joj pomogne, Amanda je u javnosti postala čisti predmet ismejavnja i super inspiracija za viceve; apsolutno najgori scenario koji se mogao dogoditi jednoj već mentalno nestabilnoj mladoj ženi.