Danijela Štajnfeld otkrila je danas ko je "filmski moćnik" koji ju je silovao, a vest da se radi o proslavljenom glumcu, Branislavu Lečiću, uzburkala je javnost.

Glumica je detaljno opisala događaj u svom dokumentarnom filmu "Zaceli me", predstavljenom na Filmskom festivalu u Sarajevu.

Branislav Lečić tada je upitan za komentar na Danijelinu tvrdnju da ju je "silovao moćnik iz filmske industrije", zbog čega je navodno i napustila Srbiju i otišla u Ameriku.

- Stvar mora biti dokazana i treba da se pokrene sudski proces. Sve što je doživela mlada koleginica je nedostojno i spada pod neku vrstu mobinga, rekao je Lečić u avgustu 2020.

Podsetimo, Danijela je po povratku u Srbiju rešila da se suoči sa svojim silovateljem, a razgovor sa njim je i snimila. Upravo taj snimak navodno je dostavila tužiocu i policiji kao dokaz.

U njemu, tokom razgovora Danijela navodno pita silovatelja seća li se da je plakala i da nije želela da ostane nasamo s njim, da se osećala ugroženo, da je govorila "ne", na šta joj je on odgovorio:

"Mogu da razumem, ali to je velika greška! Moje iskazivanje nežnosti nije izraz nepoštovanja, to je tvoje dostignuće! To je za čast, a ne za osećaj ugroženosti. Iskreno ti govorim. Kao da bih stavio ku*ac u neku koju ne poštujem? Da ponižavam, da potcenjujem? Naprotiv, to radim sa osobom koja zaslužuje moju naklonost! Imaš li ti pojma ko sam ja?!"

Danijela je ovaj razgovor obavila 4 i po godine nakon silovanja. Glumica je deset godina provela u Americi, gde je otišla nakon što je preživela traumu.

Hoćemo li izvući pouku iz Danijelinog postupka?
Elena Mudd Hoćemo li izvući pouku iz Danijelinog postupka?

Nakon silovanja htela je da okonča sebi život

- Upiranje prsta na jednog čoveka pomerilo bi taj fokus sa moje želje da osvestim problem. Ne bih pravila film da je meni bilo bezbedno da javno govorim. Prva sam glumica u Srbiji koja je o ovome progovorila, međutim: da li sam ja prva kojoj se ovo desilo? - ispričala je Danijela pre nekoliko meseci za Gloriju.

- Kao što postoji pritisak na meni da kažem ko mi je to uradio kako druge osobe ne bi bile u opasnosti, ja pitam zašto pozorišna i filmska zajednica nikada nije ukazala da postoje takve mogućnosti i zašto kolege i koleginice u dugoj tradiciji srpskog glumišta nikada nisu govorili o tome. Zašto je na meni da sama stvorim bezbednost drugima? Pitam se i zašto se sekusalno maltretiranje odobrava u društvu i ne kažnjava - rekla je u septembru 2020. i dodala:

- Ako to odobravate, onda će vam posle uzumanja hemijske olovke jednom oduzeti ključeve od kola. Po zakonima u Srbiji silovanje je zločin, ali se društvo pravi da ne postoji. Rečenica "Neću ti ništa" implicira da ako se ograničim da ti neću ništa, možda ću ti nešto uraditi. Svako može da bude predator nad slabijim samo ako se izjasni sa "neću ti ništa".

U jednom dela njenog filma se čuje i audio zapis koji je ona snimila dok je posle silovanja razgovarala sa silovateljem, a sada je objasnila i zbog čega je to uradila.

- Htela sam da publika čuje razmišljanje o obrazloženje silovatelja. Ne samo nada mnom nego i nad drugim ljudima, to je obrazloženje zašto neko to može da radi i zašto uzumja sebi za pravo da to radi. Da je njegova izjava bila suvše lična, ne bih je stavila u film - istakla je.

Silovanje je na nju ostavilo veliki trag, sa kojim godinama nije mogla da se izbori, međutim, sada kaže da se potpuno "zacelila".

- Sada sam sasvim dobro, iskreno ne bih mogla da pričam sa vama niti da se pojavim u Srbiji na projekciju filma na Paliću da nisam sve raščistila sa sobom. Da nisam zaceljena, ja bih još bila polomljena, plakala bih i ne bih mogla da govorim na ovu temu - rekla je Danijela i dodaje da je sad kada je vratila veru u sebe, vratila i veru u ljubav.