Irska kompanija "Lottie Dolls" koja se bavi proizvodnjom igračaka oduševila je ceo svet. Naime, oni su, inspirisani devojčicom Rouzi Barnet, napravili lutkicu Rouzi Bu koja ima Daunov sindrom

Jedan od osnivača kompanije, Ian Harkin, kaže da su odlučili da naprave lutku po uzoru na Rouzi, nakon što su njeni roditelji prošle godine završili u medijima, jer su za svoju ćerku prošle godine u dvorištu kuće napravili kopiju kućice na drvetu po uzoru na "Lottie Doll".

Lutka je napravljena u znak obeležavanja Svetskog dana Daunovog sindroma, koji se obeležava 21. marta.

Tokom karantina roditelji su na neki način želeli da razvesele Rouzi, pa su joj u dvorištu napravili verziju omiljene igračke u prirodnoj veličini. Otac devojčice Džejson Knin kaže da je cela porodica oduševljena jer su pomogli u podizanju svesti o Daunovom sindromu.

"Oduševljeni smo, posebno u ovo doba godine, jer možemo podići svest o Daunovom sindromu i edukovati decu o razlikama koje dolaze sa ovim sindromom i zašto su ova deca posebna. Ono što je dobro kod "Lottie Dolls" je način na koji pristupaju dizajnu lutki i slave raznolikost", rekao je.

lutka sa daunovim sindromom
lottie.com 

Lutka košta 25 dolara (oko 2470 dinara), a deo zarade od svake prodate igračke ići će u dobrotvorne svrhe organizaciji "And Over Twenty", koja pomaže deci sa Daunovim sindromom. Lutkica Rouzi Bu ima različite čarapice koje su univerzalan simbol podrške osobama sa Daunovim sindromom. Takođe ima i cipelice s podrškom za pomoć pri hodanju. Na haljini ima zeku koji simbolizuje rouzinu ljubav prema životinjama, neravne šiške koje je Rouzi sama odsekla i karakteristike devojčice.

lutka sa daunovim sindromom
lottie.com 

 - Do sada smo naučili da igranje igračkama koje predstavljaju razlike, pomaže u razvijanju empatije kod dece, pre nego što budu društveno određena kako da reaguju na razlike. Neverovatno je moćno kada deca vide lutku koja liči na njih, ali podjednako je važno da sva deca u kutiji sa igračkama imaju takve igračke koje slave različitost - dodao je Džejson Knin. 

"Lottie Dolls" takođe slavi raznolikost i ostalim proizvodima, tako da imaju lutke inspirisane decom sa ADHD-om i autizmom.

- Veoma je važno da kompanija ima lutke sa različitim uslovima i invaliditetom i različitim tipovima tela, jer na ovaj način deca mogu više da saznaju o tim uslovima kroz igru - zaključio je Džejson za Daili Mail.