Papa Franja je time postao prvi papa koji je podržao istopolne građanske partnerske zajednice.

"Homoseksualci imaju pravo da budu u porodici. Oni su božija deca i imaju pravo na porodicu. Niko ne bi trebalo da bude odbačen ili da bude očajan zbog toga. Ono što moramo imati je zakon o građanskoj zajednici, na taj način oni su zakonski pokriveni. Borio sam se za to", rekao je papa.

Dok je bio nadbiskup Buenos Airesa, Franja je podržao građanske partnerske zajednice za homoseksualne parove kao alternativu istopolnim brakovima. On međutim nikada to do sada nije učinio kao papa. Papina izjava je naišla na odobravanje homoseksualnih katolika, ali i na zahteve konzervativaca za pojašnjenjem, imajući u vidu zvanično učenje Vatikana o tom pitanju, prenosi N1.

Takođe, podeljena su mišljenja i stavovi o papinoj izjavi i u Katoličkoj crkvi - dok liberalnija struja pozdrav ovo kao "velik korak napred u podršci Crkve pripadnicima LGBT zajednice", konzervativni biskup u američkom gradu Providens Thomas Tobin odmah je zatražio razjašnjenje od pape.

"Papina izjava je jasno suprotstavljena dugotrajnom učenju Crkve o istopolnim zajednicama. Crkva ne može da podrži prihvatanje objektivno nemoralnih odnosa", naveo je Tobin.

Dokumentarac, koji obuhvata prethodnih 7,5 godina, koliko je Franja poglavar Rimokatoličke crkve, bavi se pitanjima do kojih je papi najviše stalo: životne sredine, siromaštva, migracije, rasne i socijalne nejednakosti i ljudi najteže pogođenih diskriminacijom. Film se bavi i papinim odnosom prema optužbama o seksualnom zlostavljanju pod okriljem Rimokatoličke crkve.

Režirao ga je Jevgenij Afinjejevski, Jevrejin rođen u Rusiji koji sada živi u Los Anđelesu. Na dokumentarcu je radio od početka 2018. godine.