Istospolni par Ivo Šegota i Mladen Kožić, kako nezvanično saznaje hrvatski portal 24 sata, postali su hranitelji dva deteta. Time je završena njihova višegodišnja bitka s državom. Kako su i ranije najavljivali, nisu davali bilo kakve izjave.

Pre tri godine su se prijavili za hraniteljstvo. Ivo i Mladen su tužili državu kada su ih odbili da budu hranitelji. Kako prenosi portal 24 sata, sve je završilo na Ustavnom sudu, koji je početkom februara ove godine odlučio da istospolni parovi imaju pravo da budu hranitelji dece.

Iako je Ustavni sud zaključio da su sudovi i nadležna tela dužni svima pod jednakim uslovima da omoguće učestvovanje u “javnoj usluzi hraniteljstva” bez obzira na to jesu li u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, Centar za socijalnu rad Zagreb čak je dva puta odbacivao zahtev ovoga para za hraniteljstvo. No, pre dva meseca Visoki upravni sud u Zagrebu doneo je odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku mora da plati većinu troška suđenja na Upravnom sudu. Time je, zapravo, potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu, koji je u decembru prošle godine poništio rešenje Ministarstva, prema kome je Šegoti i Kožiću bio onemogućen pristup proceni za hranitelje.

Šegota i Kožić su u tim trenucima bili pri kraju nove procene za hraniteljsku licencu. Hraniteljstvo i usvajanje dece u javnosti često se poistovećuje iako to nije ni približno isto. Deca hraniteljstvom dobijaju dom, ali ih hranitelji ne usvajaju, nego o njima vode brigu i za to primaju hraniteljsku naknadu. To je dosad istospolnim partnerima bilo onemogućeno u Hrvatskoj. Ipak, Ivo i Mladen trogodišnju bitku su okončali i danas odgajaju dvoje dece daleko od očiju javnosti.