Kako je bila pravi vunderkind četvrti razred osnovne škole je završila sa 4 i po godine. Kako u Iranu niko nije uspevao da tako brzo preskače razrede, nije postojao protokol, te je sa 4 i po godine morala da ide u prvi razred. Njeni roditelji su joj ispunili vreme sa drugim aktivnostima poput muzike, plivanja, baleta, gimnastike i crtanja, prenosi portal Wbur. Takođe, Dorsa je išla i na časove čaša, na kojima joj se pridružio i rođeni brat.

Njen prvi uspeh bio je na iranskom Nacionalnom turniru za omladinu mlađu od osam godina, na kom je osvojila prvo mesto. Nosila je haljinu za princezice i tijaru. Kako je istakla, nije postojala nijedna šahistkinja koja bi joj mogla biti uzor. Nakon toga, 2012, 2013. i 2014. osvojila je zlatne medalje na Azijskom juniorskom takmičenju - bila je broj jedan za sve devojčice u Aziji. Kada je igrala na ovim turnirima nije morala da nosi hidžab.

U Iranu ne postoji pravilo za nošenje hidžaba kada devojčica ima 8 ili 10 godina. Međutim, kada napune 10 ili 12 godina, mnoge od njih počnu da nose, jer sve ostale devojke i žene nose hidžab. Dorsa je sa 13 godina počela da nosi hidžab.

Kada ju je predsednik Iranske šahovske federacije video bez hidžaba na takmičenju rekao joj je: "Nije bitno kako nosiš hidžab, bitno je samo da te ne fotografišu bez njega." Osećala sam da to nije fer i da je veoma okrutno.

Svoju odluku da od septembra 2017. godine predstavlja Ameriku svojim takmičenjem, je objasnila na sledeći način: "Da mi je Iran pružao podršku poput mentora, treninga, takmičenja, novca, bilo čega, onda bih se osećala odgovornom da uradim kako mi se kaže. Kako sam izabrala da ne uzimam novac od Vlade, pravila se ne odnose na mene."

*

Federacija je zabranila dalju igru i takmičenje Dorse i njenog brata u zemlji i inostranstvu. Dorsu su kaznili jer nije nosila hidžab, a njenog brata 14-godišnjeg Bornu jer je treba da se takmiči sa grendmasterom Aleksadrom Huzmanom, koji je iz Izraela. Borni je dodeljeno takmičenje sa Aleksandrom nasumično kompjuterom. 

Dorsa ima teoriju - smatra da su se ove odluke donele zbog medijskog spina, kako bi se pažnja preusmerila sa drugih vesti. Baš u to vreme se održavalo Svetsko žensko takmičenje u šahu u Teheranu. Nekoliko eminentnih ženskih igrača, uključujući i one iz Sjedinjenih Američkih Država, bojkotovalo je događaj, jer se od igrača zahtevalo da nose hidžab.

Nakon zabrane, Dorsa je dobila stipendiju na Univerzitetu u Sent Luisu, gde studira biologiju i naravno igra u šahovskom timu Univerziteta. Zajedno sa ovim timom nastavila je da niže pobede - osvojili su srebro na Pan Američkom interkoledžnom takmičenju i bronzu na Svetskom univerzitetskom takmičenju u Kini. Ona je lično odlikovana titulom Ženskog velemajstora i Međunarodnog majstora.