Prilično tvrda pravila objava na Fejsbuku i Instagramu imaju za cilj da nas poštede neprikladnih sadržaja. Međutim, problem je u tome što je, upravo zahvaljujući društvenim mrežama, čovečanstvo toliko naviknuto na "filtriranu" stvarnost, da se sama istina ponekad proglašava neprikladnim sadržajem. Upravo to se desilo sa kampanjom za osnaživanje žene pokrenutu od strane brenda donjeg veša "Modibodi".

Ovaj brend, koji je u mnogim zemljama broj jedan što se tiče veša za mesečni ciklus, sproveo je obimno istraživanje nad ženama različitih starosnih i društvenih grupa i došao do zapanjujućih rezultata: jedna od tri mlade žene još uvek se plaši da priča o menstruaciji. Zbog toga je "Modibodi" uzeo sebi u zadatak da razbije tabue i zameni strah i stid razumevanjem, ohrabrujući žene da prihvate svoje telo.

Iz tog razloga, glumice u spotu su realne žene, prirodno građene, van opšteprihvaćenih estetskih okvira i nametnutih kriterijuma lepote.

"Kad se pokrene reč o menstruaciji, učene smo da se osećamo drugačije," objašnjava nagrađivana australijska rediteljka Deni Pirs, koja je snimila jednominutnu priču o tome. "Zapravo, da se osećamo odvratno," kaže ona, dok se u reklamnom spotu pojavljuje posteljina sa dobro poznatom kružnom krvavom flekom. Potom ide scena sa korpom za veš punom krvavih ubrusa.

Ove scene učinile su se Fejsbuku (bio on algoritam, tim nekih nevidljivih ljudi ili Mark Zakerberg lično) kao neprikladan sadržaj koji bi nekoga mogao da uznemiri. Apsurdno, ali upravo to je bio još krunski dokaz o postojanju tabua vezanih za mesečni ciklus. 

Spot je prvo zabranjen na Fejsbuku, ali nakon reakcija brojnih žena koje se kunu u ovaj veš, kao i samog "Modibodija" koji je apelovao na čelnike ove mreže da podrže kampanju, odobren je za objavljivanje.

Da li je ovo trenutak da se zapitamo šta društvene mreže zaista rade sa našim životima i da li nas upravo one sprečavaju da volimo sebe?