Ako pričamo o borbi za osnaživanje položaja žene u društvu, svašta nam pada na pamet: od rodno senzitivnog jezika, do snimanja što većeg broja filmova i serija u čijem je fokusu ženska priča. Ipak, sveća sa mirisom vagine teško da bi bila u prvih hiljadu stvari na koje bismo pomislili.

Slavna glumica, a zahvaljujući svom brendu Goop sada i megauspešna poslovna žena, Gvinet Paltrou, veruje da je upravo to pravi potez. Aromatična sveća pod nazivom "Ovo miriše kao moja vagina" u prodaji je po ceni od 75 dolara.

Da li ste se ikad zapitali kako miriše vagina Gvinet Paltrou? Ni ja. Ali, eto, saznali smo. Reč je o kombinaciji mirisa geranijuma, citrusnog bergamota i kedra, naglašenoj damasknom ružom i semenom aromatične kruške. A kakve to ima veze sa položajem žene u društvu?

Istina, jedno društveno pitanje pokrenuo je južnoafrički "Indipendant onlajn," otkrivši da je čitava stvar shvaćena poprilično ozbiljno, te da su zaposleni kod Gvinet istinski morali da je onjuše kako bi hemijski reporodukovali taj miris. Ipak, nije bilo nikakvih žalbi na mobing. Za njih je to bio samo još jedan običan dan na poslu.

Gvinetina intimna sveća izazvala je razne reakcije javnosti. Neki su se razgnevili, neki su se smejali, a neki, poput njene ćerke Epl, trolovali po mrežama. Na primer, Epl je na Instagram postavila "maminu 'to do' listu", koju je, umirući od smeha, Gvinet odmah repostovala:

Ovih dana se činilo da je stvar dostigla kulminaciju, a onda se, napokon, oglasila i sama "autorka", objašnjavajući koncept svog neobičnog projekta:

"Sve je to deo urušavanja patrijarhata," objasnila je Gvinet, "i mislim da nas oslobađanje sve menja. Kao pank-rok, kao feministička poezija Kardi B. Uvek treba otići dalje, kao što je ona to uradila sa svojom pesmom 'WAP', isti je slučaj sa svećom sa mirisom vagine. Ljudi su u fazonu 'Šta je sad ovo?' i onda odlepe. I onda se težište pomeri malo na tu stranu. To je dugotrajan proces."

Želite li da saznate kako miriše? Ne? E, pa, saznaćete
Profimedia Želite li da saznate kako miriše? Ne? E, pa, saznaćete

Dodala je još i ovo:

"Žene moje generacije, ili generacije moje majke, vaspitavane su tako da im bude neprijatno zbog sebe, a to je s**nje. To nije kul. Treba da budemo integrisane, da volimo sebe, svaki deo. Zato mislim da je ovo dobar korak u tom smeru."

Dobro, hajde da joj poverujemo da zna šta radi. Uostalom, čak i ako ne sruši patrijarhat svojom intimnom svećom, sasvim je izvesno da će na njoj zaraditi milione, što bi se, realno, moglo podvesti pod osnaživanje žene.