Milena Dravić u Misterijama organizma

Milena je imala nekoliko fiminističkih uloga, ali je uloga Milene u filmu Misterije organizma Dušana Makavejeva možda i najupečatljivija. Sledeći ideje psihoanalitičara, seksologa i nekadašnjeg marksiste Vilhema Rajha, mlada jugoslavenska komunistkinja (možda je to bio jedini način da film ne završi u podrumu kao Plastični Isus?, mada je 15 godina čekao na svoje prvo emitovanje) Milena želi da osvesti svoju okolinu objašnjavanjem da klasna revolucija istovremeno mora da bude i seksualna. Na kraju, Milena se zaljubjuje u sovjetskog umetničkog klizača Vladimira Iliča. Uporedopratimo i dokumentarne segmente o Vilhemu Rajhu, te o savremenoj američkoj umetničkoj i seksualnoj praksi.

Vladislava Milosavljević u filmu Kroz prašume Južne Amerike

Nepravedno zapostavljen TV film Kroz prašumu Južne Amerike u režiji Marka Marinkovića iz 1991. godine predstavlja, zapravo, srpsku verziju Telme i Luiz. Vladislava Vladica Milosavljević igra novinarku Gordana koja sreće Milenu koja u putujućoj roštilj-prikoci obilazi vašare. Pošto je muž maltretira, Milena odlučuje da pobegne sa Gordanom. Put koji prelaze nosi sa sobom dosta opasnosti i iskušenja, koje one zajedno prevazilaze.

Jelica Sretenović u seriji Bolji život

Iako su vam verovatno prve asocijacije na ovu seriju mučna repriziranja na RTS-u, nekima je glumica Jelica Sretenović koja tumači ulogu Koviljke Koke Stanković. Ona je žena koja se sama bori sa životnim nedaćama, bez dlake na jeziku.

Radmila Savićević u filmu Kamiondžije ponovo voze

Nastavak kultne serije Kamiondžije - u vidu filma iznedrio je i jaku žensku ulogu Violete, vlasnice kafane Stara Mačka. Tumači je Radmila Savićević; maestralno je interpretirala nezavisnu ženu koja ne trpi nikoga.

Milena Dravić u filmu Nije lako sa muškarcima

Milena se ponovo našla na listi - ovaj put u romantičnoj komediji iz 1985. godine, Nije lako sa muškarcima. Tumači ulogu Gordane, mlade samohrane majke tri ćerke tinejdžerke. Ona sama zarađuje kako bi izdržavala porodicu i trudi se da bude dobra majka, ali i da ne zapostavi sebe.

Milica Vujović u Munjama

Ok, Milica kao Lola u prvom srpskom drumm'n'bass filmu Munje nije se našla na ovoj listi zbog kratke kose, već svog stava i borbenosti. U ovoj kultnoj komediji Milica tumači mladu i nepokolebljivu muzičarku koja peva numeru Rizlu imaš a ličnu kartu nemaš.

Jovana Stojiljković u seriji Jutro će promeniti sve

Jovana Stojiljković kao Anđela, mlada asistentkinja na Filozofskom fakultetu, ne želi da podlegne pritisku okoline i bira Put kojim se ređe ide, istražujući usput i svoju seksulanost.