"Još uvek nas žuljaju nasilje, diskriminacija, predrasude, nerazumevanje i strah od odbacivanja. To su “kamenčići u cipelama” pripadnika/ca LGBT+ zajednice koji konstantno žuljaju i koji onemogućavaju slobodno kretanje kroz život," navodi se na njihovom sajtu.

Oni dalje navode: "Zahtevi Beograd prajda, nažalost, i dalje su isti jer nikakav značajniji pomak u zakonskoj regulativi nije zabeležen, te i ove godine tražimo:

1. Usvajanje Zakona o registrovanim partnerstvima

2. Usvajanje Zakona o rodnom identitetu

Onlajn peticijom za usvajanja zakona o registrovanim istopolnim partnerstvima želimo još jednom skrenemo pažnju na obavezu države da pravno reguliše istopolna partnerstva. To je izričita obaveza Srbije još od 2005. godine kada je donesena presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Oliari i drugi protiv Italije prema kojoj je svaka država članica Saveta Evrope dužna da pravno reguliše zajednicu života dve osobe istog pola. Države mogu izabrati koji model žele da unesu u zakonski sistem, ali se zajednica osoba istog pola ne mogu ostaviti van zakona. Budite jedan od potpisnika peticije odlaskom na sajt parada.rs/

Ove godine, akcenat stavljamo na solidarnost sa svim članicama i članovima LGBT+ zajednice u Srbiji dok se unapred nadamo da ćemo sledeće godine slobodno, nadamo se neki od nas kao zakonom regulisani istopolni partneri, šetati ulicama naših gradova ujedinjeni u borbi za poštovanje ljudskih prava i sloboda.

Posebno se zahvaljujemo Nataši Bekvalac jer je i ove godine nesebično podržala LGBT+ zajednicu i učestvovala u kampanji. Veliko hvala i Valentini Savić, vajarki, koja nam je pomogla sa izradom duginih kamenčića koji su simbol ovogodišnje kampanje."