Vjeran Miladinović Merlinka rođen je 1958. u Zagrebu. Njegova majka Tereza je zbog trudnoće izbačena iz škole, a nakon što je neko vreme živela u parku, bila je smeštena u Dom "Vladimir Nazor" za nezbrinutu decu i mlađe punoletne osobe. Šest meseci posle rođenja, Vjeran je ostao da živi u domu, bez majke. Nekoliko godina kasnije, otac ga je odveo da živi kod babe u selo Bresničić, a posle ga je preuzeo kod sebe u Prokuplje.

Nakon uloga na filmu i u šoubiznisu, završio je tragično - njegovo ubistvo iz 2003. godine i danas je nezrašeno. Za taj stravičan zločin još niko nije odgovarao. Ipak, po njemu je nazvan i filmski festival Merlinka, a sećamo ga se i svakog 20. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije.

2001. godine je napisao i autobiografiji "Terezin sin", u kojoj je obrazložio da mu je najveća prekretnica u životu bila kada se sa očevom porodicom po završenoj srednjoj školi preselio u Beograd. Iako su ga 1978. godine izbacili iz kuće, u prestonici je našao krug istomišljenika. Počeo je da se šminka, oblači uske farmerke i bavi se prostitucijom, da bi u 31. godini (1989) odlučio da se transformiše u Merlinku, iako je o sebi nastavio da govori i u muškom i u ženskom rodu.

Kultni reditelj crnog talasa Želimir Žilnik, dao joj je epizodne uloge u filmovima "Beograde, dobro jutro" i "Lijepe žene prolaze kroz grad", a 1995. i glavnu ulogu u filmu "Dupe od mramora."

Kako prenosi Noizz, Vjeran Miladinović je ubijen 22. marta 2003. u ulici Grge Andrijanovića u Krnjači. Prvo je zadavljen, a zatim je zadobio dva snažna udarca zidarskim čekićem u glavu. Njegovo telo je pronađeno mesec dana nakon smrti u poodmakloj fazi raspadanja. Za ubistvo je bio optužen Faik Ramadani Babuš, dok je tada maloletni Bejtul Raćipi Bejto optužen da je pomagao Ramadaniju posle ubistva. Slučaj se razvlačio, optuženici su prebacivali krivicu jedan na drugog "prisećajući" se novih detalja, uključile su se i njihove porodice koje su im davale alibi... Obojica su u maju 2004. oslobođena optužbi usled "nedostatka dokaza".