FESTIVAL REKONSTRUKCIJA: Ove godine u znaku ŽENSKOG STVARALAŠTVA

Sutra se obeležava završni dan Festivala Rekonstrukcija, koji je posvećen muralima i street artu. Ove godine prolazi u znaku ženskog stvaralaštva.

Wanted Foto: Jana Danilović

U okviru trećeg izdanja Festivala umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“, tokom vikenda, 26. i 27. septembra, nastala su tri murala saradnjom iskusnih uličnih umetnica i pobednica konkursa za vizulene umetnike i umetnice bez prethodnog iskustva u radu u javnom prostoru. Na zidovima u ulici Despota Đurđa 7 i 11, slikale su Tijana Tripković i Sandra Nikač, kao i Barbara Dimić i Valentina Brković, dok su rad u Mike Alasa 36 pod vođstvom ulične umetnice TKV izvele Iva Dimitrijević, Milica Bojanić i Nataša Mihailović.

Inspirisana prošlogodišnjom uspešnom akcijom sa organizacijom „F12“ iz Karlovca, „Rekonstrukcija“ je ove godine ponovo pozvala umetnike i umetnice da donesu svoje radove i okače ih na „štrik“ ispred kafea „16“ u Cetinjskoj 15a, u okviru koncepta „Udomi umetnost“, a sugrađanke i sugrađani će radove moći da na toj lokaciji „udome“, odnosno ponesu kući, do 29. septembra, uz molbu organizatora da ih potom fotografišu uz tagovanje autora rada i hashtagove #udomiumetnost #rekonstrukcija2020 #f12.

U okviru festivala u utorak 29. septembra u 19 časova u UK „Stari grad“ (bivši „Parobrod“) biće organizovana tribina „Jedan za sve“ koja će problematizovati javni prostor iz perspektive njegovih različitih korisnika i korisnica. Sagledaće se iz različitih perspektiva funkcije umetničkih i aktivističkih intervencija u javnom prostoru i da razgovaraće se o manje vidljivim individuama koje ga svakodnevno koriste za život i rad.

Učestvovaće Jasna Cicmil Bratičević, koordinatorka programa zapošljavanja, CIM (Svratište za decu, Beograd), Milica Mraović, suosnivačica udruženja „Kolaž“ koje se bavi marginalizovanim grupama, Nikoleta Kosovac, koordinatorka programa magazina „Liceulice“. Diskusiju moderira Tamara Marković, nezavisna menadžerka u kulturi i koosnivačica Festivala "Rekonstrukcija".

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši