Od kada su se pojavili na bini ovogodišnje Evrovizije, svima je postalo jasno da je "Maneskin" tu da pomera granice. Nakon pobede na takmičenju, sada su na turneji po Evropi, a ono što su uradili na Polsat SuperHit Festivalu u Sopotu, koji se prenosi na poljskoj navionalnoj televiziji, verujemo da će se danima prepričavati.

Naime, članovi benda "Maneskin", veliki su pobornici LGBTQIA+ zajednice, a to su dokazali i prilikom novog nastupa u Poljskoj. Frontmen Damiano David je izvodeći pesmu "I Wanna Be Your Slave" prekinuo nastup kako bi poslao snažnu poruku i podržao pomenutu zajednicu.

On je u jednom trenutku zagrlio svog kolegu iz benda Tomasa Ragija, a zatim ga je strasno poljubio u usta. Video snimak sa nastupa su podelili na svom Instagramu.

- Jednaka prava za LGBTQIA + zajednicu. Smatramo da bi svima trebalo da se dozvoli da ovo urade bez ikakvog straha. Mislimo da bi svako trebalo da bude potpuno slobodan da bude ko god i šta god je**no želi. Hvala ti Poljska, LJUBAV NIKADA NIJE POGREŠNA! - piše u opisu video snimka koji je pregledan 3,3 miliona puta.

damiano david poljubio je svog kolegu, gitaristu tomasa ragija
printscreen/youtube 

Ovaj potez je snažan udarac tamošnjoj vlasti jer LGBTQIA+ osobe u Poljskoj ne uživaju istu zaštitu prava kao sve druge osobe, pa za ovu zemlju često kažu da je "u raljama homofobije".

Homoseksualnost je legalna u Poljskoj, ali istopolna domaćinstva nemaju ista prava kao heteroseksualna.

Prema istraživanju iz 2005. godine čak 89% građana Poljske smatra da je homoseksualnost "neprirodna", a samo polovina smatra da se homoseksualnost treba tolerisati.

Deo Poljske je otišao i korak dalje, pa je 17. juna 2019. godine gradsko veće Klvova proglasilo ovo mesto "slobodnim od LGBTQIA+ ideologije". U toj izjavi piše da je u zemlji na delu kulturna revolucija koja potkopava autoritet porodice. Piše da se širi "homo-propaganda" i da je nevinost dece u opasnosti nevinost.

u poljskoj se pojedina sela proglasavaju slobodnim od lgbt ideologije
Profimedia 

Podsetimo, u Poljskoj pojedina sela i čitave provincije proglašavaju se "zonama slobodnim od LGBT ideologije", a istaknuti političari seksualne manjine prikazuju kao neprijatelje naroda.

U poslednjih pet godina, od kada je na vlasti nacionalna konzervativna stranka "Zakon i pravda", prema ocenama zaštitnika za ljudska prava, Poljska je postala najhomofobičnija zemlja Evropske unije.

Ceo snimak nastupa benda "Manseksin" pogledajte u nastavku teksta: