Deset meseci nakon što je gostovanje odložio zbog kontakta s, kako je rekao, osobom pozitivnom na koronu, glumac Goran Bogdan (40) se ove nedelje pojavio kod voditelja Aleksandra Stankovića (51) u "Nedeljom u 2".

Predstavili su ga kao simpatičnog dečka iz Širokog koji retko skida osmeh s lica, a uvodna scena iz popularnog "Žutokljunca "to je i potvrdila.

Glumom je počeo da se bavi još za vreme studiranja ekonomije, zvanja za koje ne krije da jako voli.

- Ne znam ako ću se zauvek baviti glumom, ako dođe potreba za odlaskom, otići ću. Kao klinac upisao sam ekonomiju, zaljubio sam se u makroekonomiju, a dobio sam i stipendiju. Kasnije nakon završetka dobio sam posao u Ministarstvu finansija, ali već prvi dan sam dao otkaz i posvetio se glumi - priča Bogdan.

Otac i majka bili su profesori, a to je zvanje koje je i njega oduvek zanimalo.

- Želeo sam da budem profesor, kao i moji kući. Volim da učim druge, volim da preslišavam klince sa akademije, pedagogija je jako plemenita i jako važna - dodaje.

Nedavno je snimio spot s pevačicom Severinom i glumicom Hristinom Popović o verbalnom nasilju na internetu, za koji ističe da je ostavio veliki uticaj na njega.

hristina goran severina
Youtube 

- Spot je jako uticao na mene i podržava moje stavove, ali sumnjam da će se bilo ko zamisliti oko toga. Nije smešno, žalosno je to, izazvalo je još više govora mržnje- objašnjava glumac.

- Svako ma pravo da kaže šta želi, sama pojava na internetu izazove kritiku, ali to govori o akterima i o društvu, ja to ne osuđujem, nastojim da budem optimističan jer smatram da je to određeni izduvni ventil - kaže on.

Za sebe kaže da nije narcis, ali da je nežan i fin, iako i on nekad pukne i da mu dođe žuta minuta, ali dodaje da nikad nije rekao da ga boli k*rac za Hrvatsku, kako su neki mediji jednom prilikom preneli.

- Ja to nisam nikad rekao, sve je to izvađeno iz konteksta, svi me znaju ko sam, praktički nosim zastavu sa sobom, ali svako može da napiše šta želi i kako želi - kaže.

Ne trudi se da generalizuje, za njega su svi jednaki, bilo Srbi, Hrvati, Muslimani, što je razumljivo za osobu koja aktivno radi na više adresa.

- Gde god da dođem, imam osećaj da mi je sve kuća. Smeta mi jako ova korupcija ovde u Hrvatskoj, upravo zato sam hteo da se bavim makroekonomijom, da državu učinim boljom - ističe glumac.

Iako je po prirodi nemiran tip, kako kaže, takođe je i veseljak. Voli posao s kojim se bavi, voli glumu i voli da se oseća korisno.

- Nije gluma potreba da budem neko drugi, želim da istražujem dubine, nije to pretvaranje i veština kopiranja, to je istraživanje svetova, zato je film specifičan, tu je teško lagati, trebaš da radiš ono u šta veruješ - pojašnjava.

Prošle godine snimio je film 'Otac', koji zbog pandemije nije uspeo da se približi široj javnosti, ali snimljen je po istinitoj i bolnoj priči. Govori o ocu kom je socijalna služba oduzela decu, i koji je četiri puta išao peške od Kragujevca do Beograda kako bi decu vratio kući.

- Dobio sam iskrenu poruku od socijalne radnice koja me dirnula, teško je suditi, za to moraš biti najinteligentniji. Ne znam jesmo li pomogli tom čoveku iz filma. Bože oprosti ako smo odmogli. Priča je stvarna, iako smo imali malo autorske slobode u njoj - objašnjava Goran.

Zanimljivo je da glumac ne podržava homoseksualne brakove, ali jednako tako je i protiv pobačaja. Kako kaže, ne opravdava se, želi slobodu, ona je nešto sveto i uvek je na strani slabijeg.

Za kraj, ističe da ne odbija često scenarije.

- To je osećaj, nije kriv scenarijo, nego ako film i ja nismo na istoj talasnoj dužini, siguran sam tada da ne bi dobro ostvario ulogu - pojašnjava on i dodaje da nikad ne bi imao saradnju sa srpskim rediteljem Mikom Aleksićem, optuženom za seksualno zlostavljanje mladih devojaka.