U Nemačkoj je rođen, živi u Velikoj Britaniji, a odrastao je u Srbiji. Po završetku školovanja u Srbiji krajem devedesetih, vratio se u Nemačku. Srediniom 2000-ih se trajno nastanio u Velikoj Britaniji, gde je radio i kao instruktor tenisa. Igrao u mnogim britanskim, američkim i nemačkim filmovima i serijama, a bio je izbor i čuvenog Stivena Spilberga.

Prvi filmsku ulogu imao je u britanskom trileru "4.3.2.1." 2010. godine. U američkoj mini TV seriji "24:Live another day" imao je ulogu ruskog plaćenika, dok je u britanskom filmu "50 poljubaca" tumačio glavnu ulogu. Dve decenije kasnije, Jadran je ponovo u Srbiji i snima čak dve serije. Sada ima rolu u domaćoj seriji „Azbuka našeg života“. Upoznajte Jadrana Malkoviča.

Poverena vam je  jedn od glavnih uloga u seriji "Azbuka našeg života". Kako je došlo do saradnje na toj seriji?

Došao sam u Srbiju na poziv "FireFly" produkcije kako bih radio na Crnoj Svadbi, a u toku snimanja sam dobio poziv iz Contrasta kako bismo se upoznali. Nakon toga je usledio kasting i ponuda za glavnu ulogu u "Azbuci".

Da li biste mogli da nam otkrijete nešto više o vašem liku?

Uroš je uspešan i naizgled srećan čovek. Postigao je puno u poslu, finansijski je takođe osiguran, ima divnu porodicu, odraslu decu (sin zivi i radi u Španiji i ćerku koja studira u Londonu), ženu koju voli i koja je takođe uspešna u svom poslu. Ali ispod svega toga je mnoštvo pitanja i strahova, naravno ego koji u kombinaciji navode Uroša na donošenje raznih, ne baš najboljih, odluka.

Jadran Malkovič
Maurizio Montani / Ustupljene fotografije 

Koliko imate sličnosti sa likom koji tumačite?

Imamo nekih zajedničkih elemenata. Mislim, ili bar se nadam, da ce svaki muškarac prepoznati bar nešto sličnosti sa Urošem.

Koliko se razlikuje snimanje u Srbiji u odnosu na inostranstvo, s obzirom na to da ste  radili u inostranstvu?

Nema razlike. Sistem je u potpunosti isti. U stvari, jednu stvar koju sam primetio je da se kod nas koristi miks srpskih, nemačkih i ruskih naziva za radnje i stvari na setu. Na primer šarf za oštrinu ili jaščik za stalak. Inače, kao i svuda, u svetu od veličine budžeta zavisi kakvi su uslovi na setu i koliko dugo će produkcija trajati.

Sarađivali ste sa čuvenim rediteljem Stivenom Spilbergom. Šta nam možete reći o tome?

To je bilo tako davno, kao da je bilo u nekom drugom životu... Bilo je jako impozantno. Moj prvi put na tako velikom setu. Još uvek najveći set na kojem sam bio. Snimali smo negde van Londona na zemljištu veličine nekoliko fudbalskih terena. Imao sam vrlo malo vremena sa Stivenom, ali iako je bila tako ogromna produkcija, on je bio uvek ljubazan, staložen i znao je šta hoće. Videlo se i osećalo ogromno iskustvo koje on ima i koliko veruje u svoj tim.

Rođeni ste u Nemačkoj, živite u Velikoj Britaniji, a odrasli ste u Srbiji. Gde se najviše pronalazite, i koja od ovih zemalja vam najviše prija?

Svaka zemlja ima svoje. Ja se trudim da sam uvek u duhu i telu u zemlji u kojoj se u tom momentu nalazim. Iskreno, kada je lepo vreme mislim da mi je svejedno. A kada je zima ne valja mi nijedna od gore navedenih, s tim što Srbija tu vodi u pozitivnom smislu. U Srbijii u toku zime izađe sunce, Engleska i Nemačka su sive i tmurne mesecima.

Jadran Malkovič
Nebojša Babić / Ustupljene fotografije 

Da li vam zvučno prezime donelo više koristi, ili ipak ne?

Iskreno rečeno, ne znam. Razmišljao sam u više navrata da promenim i ime i prezime, ali bih svaki put nailazio na ljude koji bi mi rekli da to ne radim. Da je super ovako kako jeste. Došlo je do smešnih momenata zbog prezimena par puta, ali to je to. Još me niko nije pozvao i ponudio ulogu zbog prezimena.

Koji filmski žanr vam najbolje leži, s obzirom na to da ste se oprobali i u mjuziklu?

Ne bih mogao da se odlučim samo za jedan. Volim da putujem po žanrovima. Da igram pozitivca, ali onda bih da odigram negativca. Triler, krimi, akcija… voleo bih bar jednom da glumim u vesternu.

Ove godine očekujemo i seriju "Crna svadba". Šta nam možete reći o njoj?

Ne mogu puno, potpisao sam da cu ćutati, šalu na stranu (smeh). "Crna Svadba" je serija na kojoj sam jako zahvalan da sam dobio priliku da radim. Hvala Nemanji puno na tome. On je napravio jako lepu kombinaciju trilera, horora, drame i spakovao to u izuzetno lep paket. Nešto što kod nas u takvom formatu i tog kvaliteta jos nije ponuđeno. Mislim da će se publici jako svideti, ekipa je sjajna, odlična priča, vrhunska fotografija i pratićeti likovi o kojima će te želeti da saznate više i za koje ćete navijati.

Jadran malkovič
Nebojša Babić / Ustupljene fotografije, Copyright 2021. All rights reserved. 

Kakvi su vam planovi za budućnost kada su u pitanju novi projekti?

Trenutno je situacija takva da o planovima nema puno smisla pričati. Filmska industrija je i inače u konstantnom fluidnom stanju, a sada još mnogo više. Postoje neke opcije koje još nisu potvrđene, a dotle je još ostalo da snimimo naraciju za "Azbuku" i da se malo odmorim negde na suncu. Eto mogau da kažem da je to glavni plan trenutno – sunce i more na 10-ak dana.