Navijalo se danima da se "Dara iz Jasenovca" vrati u trku za Oskara. Međutim, stvari su jasne, iako maestralan, ovaj film neće imati priliku da se takmiči za prestižnu nagradu, ali zato komšijski hoće. 

U pitanju je ostvarenje "Quo Vadis, Aida", koje će dobiti priliku da za Bosnu i Hercegovinu drugi put u istoriji osvoji Oskara. I sve bi to prošlo kako-tako, da ga nije podržala i naša glumica Milena Radulović.

Njena objava na društvenim mrežama izazvala je toliko mržnje i agresije, a sve je otišlo toliko daleko da su je na Twittteru napali da je dužna da se izvini srpskom narodu.

Verujemo da je to sve samo ne ono što je očekivala. Kako se da videti na brojnim objavama, Twitteraši joj, kako stvari stoje, sada prebacuju tu istu "punu podršku koju je dobila povodom slučaja sa profesorom glume, Miroslavom Mikom Aleksićem".

"Umesto da bojkotuje "Quo Vadis, Aida" jer "Dara iz Jasenovca" nije dobila svoju nominaciju, ona podržava bosanskog kandidata za Oskara", napisao je jedan od korisnika. To je možda bio i jedan od blažih komentara, jer se ljudi nisu libili da upotrebe i daleko nekulturnije izaze i psovke. 

Ipak, ne možemo da se ne zapitamo - ako je film umetničko delo, umetnost kao takva ne bi trebalo da trpi predrasude. 

Uostalom, ako već pružamo podršku, ne bi trebalo da očekujemo da taj neko ljubi put kojim koračamo? Podrška treba da je bezuslovna, zar ne? Ono što je loše - loše je, pa kakve veze sa tim ima to što neko voli određeni fim? Ili prosto daje podršku kolegama?

Jer, ako se dobro sećamo, upravo su umetnici ti koji su godinama unazad rušili brane, zidove i nasleđe koje nam je u amanet ostavilo samo loše uspomene i poljuljane komšijske odnose. 

Takođe, samo zato što neko ceni "Quo Vadis, Aida", ne znači da umanjuje kvalitet "Dare iz Jasenovca". Nekad je, verujte nam, moguće biti oduševljen i jednim i drugim ostvarenjem, bez mržnje i prema kome. 

Možda nam je upravo to potrebno da bismo konačno živeli kako treba i nastavili zajedno napred. Iako možemo da razumemo zašto je nekima film zasmetao, ne možemo i ne želimo da prihvatimo osudu Milene, koja, kao i svi mi, ima pravo na svoje mišljenje i svoj stav

Da li je zbog toga zaslužila da se povuče sva podrška iz gorepomenute situacije? Apsolutno ne. Jer, nemojmo mešati babe i žabe. 

A uz sve ove "ljudske "argumente koji se tiču normalnih životnih vrednosti, imamo i jedan koji dotiče kolegijalnost. Naime, u ratnoj drami rediteljke Jasmile Žbanić igraju i dva srpska glumca: Boris Isaković i Jasna Đuričić.

Dakle, iz svega toga proizilazi sam to da Milena ima svako pravo da podrži njih dvoje ako to želi, a svakako nije zaslužila da se na nju sruče ovakve reči i osuda. I to samo zbog jednog filma.