Ako ste se ikada pronašli "zarobljeni" u petlji primamljivih make up videa, postoji velika verovatnoća da ste primetili sledeće dve stvari:

- Prvo, make up influenseri imaju besprekornu kožu i

- Drugo, dobar makeup ne može biti postignut bez svojevrsnog “tuširanja” u fiksatoru po njegovom završetku.

I, iako se besprekorno čista koža može objasniti dobrim filterima i kvalitetnim osvetljenjem, postoji velika mogućnost da ste već uložili u jedan od izvikanih skupih fiksatora, a onda vrlo ubrzo shvatili kako je reč o proizvodu koji čini sve, samo ne ono što želite.

Je li problem u proizvodu ili u vama? Radite li nešto pogrešno?

Odgovor na sve to mogao bi biti pozitivan, a kako biste bolje razumeli zašto je reč o proizvodu koji nije namenjen svakome, bitno je da shvatite koja je njegova funkcija zapravo.

šminkanje
Shutterstock 

Šta je uopšte fiksator šminke?

Prema njegovoj definiciji, reč je o "tečnoj maglici" čiji su glavni sastojci voda i alkohol, a cilj joj je produžiti postojanost make up-a na licu odnosno sprečiti ga da se s vremenom razmaže odnosno izbledi.

Međutim, Vejn Gos,profesionalni šminker, tvrdi kako alkohol ujedno može biti i glavni razlog zbog kojeg će se vaš make up delimično i otopiti.

 “Ako ste ikada gledali slavne jutjubere, primetili ste ogromnu količinu pudera i šminke koju stavljaju na lice. Ipak, nakon velikodušnog “tuširanja” omiljenim fiksatorom, njihovo lice odjednom izgleda puno bolje. Razlog tome je činjenica da je fiksator u kontaktu s licem otopio deo njihove šminke.”

A velika laž?

Fiksatori su noćna mora za ljude s masnom kožom! Drugim rečima, kvalitetni fiksatori možda će činiti čuda na osobama s normalnom ili suvom kožom, dok će ljude s masnom kožom kroz manje od sat vremena pretvoriti u masni i sjajni užas. Naime, problem leži u tome što nijedan fiksator kožu neće zaštititi od previsoke proizvodnje ulja, a samo jedna kapljica ulja na čelu ukloniće (ili barem razmazati) make up u sekundi. Gos tvrdi kako ista priča važi i za sprejeve koji obećaju mat efekt.

Umesto spreja, Gos preporučuje kompaktni puder koji, osim što izgleda elegantno, puno bolje, obavlja i posao osvežavanja make up-a na masnijoj koži.