Nakon šokantne diskvalifikacije Holandije, u susret finalu Evrovizije, odlučili smo da se osvrnemo na neke od najvećih skandala u istoriji ovog takmičenja. 

Od nameštenih rezultata, preko pobede maloletnice, pa sve do menjanja stihova zbog aludiranja na rat, ovo su neki od najmračnijih trenutaka koji su obeležili pevačko takmičenje koje postoji od 24, maja 1956. godine.

1957. Prvi poljubac u istoriji televizije

Samo godinu dana nakon debija Evrovizije na evropskoj sceni, danski takmičari Birt Vilke i Gustav Vinkler ceo svet je gledao njihov poljubac na sceni u trajanju od 11 sekundi. U to vreme to je bio veliki skandal s obzirom da javno razmenjivanje nežnosti nije bilo uobičajno.

1963. Nameštanje rezultata

Britanska voditeljka Kejti Bojl rekla je da nije mogla da čuje rezultate norveškog žirija u toku njihovog telefonskog uključenja, iako je publika tvrdila da su se jasno i glasno čuli.

Naime, odlučeno je da Norveška poslednja glasa, što im je omogućilo da promene svoju odluku i tako najveći broj poena daju Danskoj, komšijama. Zato je Švajcarska pala na drugo mesto. Za ovaj događaj kružile su zavere da je bio namešten od samog početka.

1968. Španija podmitila sudije?

Jugoslavija je glasala za Španiju, preokrenuvši rezultat u korist zemlje kojom je tada vladao diktator Francisko Franko.

Godinama kasnije, pojavljuju se vesti da je Franko podmitio sudije Evrovizije širom Evrope, nadajući se da će pobeda Španije poboljšati imidž zemlje. Istina, ili teorija zavere, verovatno nikada nećemo saznati.

1986. Pobeda maloletnice

Pobednica je te godine bila maloletna Sandra Kim. Naime, 1986. godine starosni limit za učešće na takmičenju bio je 15 godina, a Sandra Kim, koja je pevala "J’aime la vie"imala je samo 13 godina.

Njen menadžemt je slagao da je dovoljno stara da se takmiči, a ona je pobedu odnela u Belgiju. Kada je Evropa saznala istinu već je bilo prekasno, ali je pomerena starosna granica na 16 godina.

2009. Gruzija ispala zbog Putina

Tekst pesme Gruzije "We Don’t Wanna Put In" diskvalifikovao je ovu zemlju jer su poslednje dve reči zvučale zajedno kao "Putin" – a na Evroviziji su političke izjave zabranjene. U to vreme se "slučajno" dogodio vojni sukob između Gruzije i Rusije.

2012. Zbog Evrovizije srušeni domovi ljudi

Azerbejdžan je organizovao najekstravagantiju Evroviziju ikad, sa željom da se dokaže narušio je osnovna ljudska prava svojih građana. Naime, rečeno im je da moraju da se presele sa lokacije na kojoj je odlučeno da se napravi arena za takmičenje, a potom su njihovi domovi srušeni.

Šamar iz lakta Azerbejdžanu je udarila nemačka prezenterka Anke Engelke koja u uključenju uživo izjavila:

"Večeras niko nije mogao da glasa za sebe, ali lepo je što ljudi mogu da glasaju i da imaju izbor. Želimo vam sreću na vašem putu. Evropa vas posmatra".

1990. Kletve u Zagrebu

Duo iz Španije Azucar Moreno imali su problema u Zagrebu. Vatrene Španjolke su došle da bace anatemu na muškarca koji ima urokljivo oko, ili tako nešto, ali matrica je krenula prerano, tačnije bez početnog takta.

Iako su sestre teatralno zakoračile na scenu, ubrzo su shvatile da orkestar nije odsvirao početak. Prvo zbunjene, a potom iznervirane, napustile su scenu i bacile jedan BANDIDO na tonce.

1998. Nastup transrodne osobe

Danas nije preterano šokantno ukoliko transrodna osoba predstavlja svoju zemlju na Evroviziji, ali 1998. godine Dana International je bila ozbiljan šok za široku narodnu publiku.

Njena pobeda na lokalnom takmičenju izazvala je burne reakcije u političkim i kulturnim krugovima Izraela. Pravoslavni Jevreji su protestvovali na ulicama zbog Danine pobede. Nazivana je "prokletstvom sveta", "greška prirode" i rečima koje ne treba niko da izgovori.

Ironično, pesma izraelske predstavnice je o pobedi i o divama, tačnije ženama koje su ostavile neizbrisv trag u istoriji. I pored negativnosti koja je okruživala njen nastup, Dana je odnela pobedu na Evroviziji i donela takmičenje u svoju zemlju.

1999. Oštećena Doris Dragojević

Hrvatska predstavnica Doris Dragović je bila favorit Evrovizije 1999. godine koja je održana u Jerusalimu. Publika se čudila da je Doris bila četvrta sa 118 poena. Postoji objektivan razlog zašto je Hrvatska izgubila poene i teorija zavere.

Naime, numera je popila penale jer matrica nije bila čista. Pravilo Evrovizije da na instrumentalu ne sme da su čuju nasnimljeni vokali. Ovo je bio period kad je muzičko takmičenje ukinulo orkestar i nastup se oslanjao isključivo na matricu. Pošto su se na matrici Doris Dragović čuli muški vokali, a sa njom na bini je bila samo jedna žena, ovo je bio povod da se ukupan zbir poena smanji.

2013. Poljubac dve devojke u znak protesta

Dve devojke su se poljubile u udarnom terminu i to je izazvalo neviđeni skandal. Krista Sigfrids, finska prestavnica, ostaće upamćena kao devojka koja je evrovizisku publiku počastila poljupcem sa devojkom u znak protesta svojoj zemlji koja je odbila zakon o istopolnim brakovima.

"Ovo je program uživo, ne možete da me zaustavite", rekla je Krista i konzervativna evropska publika je uputila brojne žalbe EBU (European Broadcasting Union).

2007. Protest zbog pobede komičara

Ukrajina je pobesnela zbog pobede Verke Serdućke na državnom takmičenju. Tranvestita i komičara Andrija Danilka ukrajinski parlament je nazvao "grotesknim i vulgarnim", a pokrenuta je bila i protestna kampanja protiv emitovanja njegove numere.

2000. Sirijska zastava

Bend Ping Pong koji je predstavljao Izrael 2000. godine posle svog katastrofalnog muzičkog nastupa (atak na sluh) izazvao je samo bes u svojoj ovoj zemlji.

Naime, u toku nastupa se u pozadini pojavila Sirijska zastava i Izraelci su osudili njihov pokušaj poziva na mir između zaraćenih strana. Muzička grupa je zapravo sastavljena od izraelskih novinara i njihova delegacija je pokušala da spreči njihov nastup jer su znali šta će da urade.

2003. "t.A.T.u", kao lažne lezbijke

Rusija je 2003. u Letoniju poslala svetski poznatu grupu “t.A.T.u”. Članice benda Lena Katina i Julija Volkova su u svojim spotovima i nastupima glumile da su lezbijke.

Međutim, kasnije je otkriveno da je jedna od devojaka postal majka, što je uzburkalo javnost. Inače, pesma "Ne ver', Ne Boysja" je zauzela treće mesto.

2009. Luškov rasterao gej aktiviste

Gradonačelnik Moskve Jurij Luškov svojevremeno je naredio da se rasturi protest pripadnika gej populacije, koji su demonstrirali pred početak „Evrovizije“ u Moskvi 2009.

Razlog je bila zabrana "Parade ponosa", za koju su gradske vlasti ruske prestonice smatrali da je "moralno pogrešna". Policija je privela aktiviste za prava homoseksualaca, kojih je bilo oko dvadesetak. Zbog ovog incidenta , neki od učesnika "Evrovizije" zapretili su bojkotom ove manifestacije, ako se ne održi „Parada ponosa“ u Moskvi.

2021. Drogiranje u live prenosu?

Rok bend Maneskin pobedio je na Evroviziji 2021, i izazvao histeriju širom sveta zahvaljujući frontmenu Damianu Davidu koji se, od tog trenutka, redovno nalazio na svim listama najpoželjnijih muškaraca.

Maneskin su optuženi za konzumiranje droge
Shutterstock 

Međutim, njihov trijumfalni trenutak bio je donekle zasenjen kada je Damiano lažno optužen za uzimanje ilegalnih supstanci tokom finala uživo od strane gledalaca, koji su ga primetili kako spušta glavu iza stola.

Bend je brzo prešao na svoj zvanični nalog na Instagramu da negira da se Damiano drogirao, napisavši: "Mi smo zaista PROTIV droge i nikada nismo koristili kokain. Spremni smo za testiranje, jer nemamo šta da krijemo."

Veran svojoj reči, Damiano je kasnije prošao test na drogu, a organizatori Evrovizije su u izjavi rekli: "U Green Roomu nije bilo upotrebe droge i smatramo da je stvar zatvorena."

"Uznemireni smo da su netačne spekulacije koje su dovele do lažnih vesti zasenile duh i ishod događaja i nepravedno uticale na bend."

2024. Izrael morao da menja tekst pesme

Izrael je najpre trebalo da izvodi pesmu koja je trebalo da se zove "October rain". Međutim, evrovizijski tim je promenio ne samo naziv pesme, već i određene stihove nakon mnogobrojnih kritika.

Eden je morala da menja tekst pesme
JESSICA GOW / AFP / Profimedia 

Ako uzmemo u obzir da je čitav rat započet u oktobru, ne moramo da objašnjavamo zašto naziv pesme nije bio primeren. 

Pesma je imala jasnu referencu na napad Hamasa, sa stihovima poput "nije ostalo vazduha za udisanje", kao i "oni su bili dobra deca, svako od njih".

Međutim, organizacija "The European Broadcasting Union" (EBU), koja stoji iza Evrovizije ostala je dosledna tome da takmičenje nije političko, kao i da će diskvalifikovati sve koji prekrše pravila.

Isprva, izraelski emiter Kan je stajao iza odluke da neće menjati tekst, da bi na kraju uneli izmene na zahtev predsednika zemlje Isaka Hercoga kako bi Izrael i dalje mogao da se takmiči na ovogodišnjoj Evroviziji.

Ali mnogi su i dalje nezadovoljni uključivanjem Izraela, jer je više od 2.000 muzičara u Finskoj, Islandu i Švedskoj potpisalo odvojena otvorena pisma u kojima pozivaju da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog rata u Gazi koji je u toku.

2024. Diskvalifikacija Holandije

Taman kada se pomislilo da ne postoji ništa više što može da se dogodi na ovogodišnjoj Evroviziji, usledila je diskvalifikacija Holandije nakon nekoliko incidenata. 

Holanđanin je diskvalifikovan nakon Evrovizije
JESSICA GOW / AFP / Profimedia 

Do izvesnih napetosti došlo je još nakon druge polufinalne večeri, na konferenciji za novinare na kojoj je Klein sedeo pokriven zastavom - kako su pojedini mediji preneli, praveći se da spava, odnosno, ne želeći da gleda u pravcu svoje koleginice iz Izraela Eden Golan.

Golan je poljski novinar upitao da li misli da predstavlja bezbednosni rizik za druge učesnike samim tim što prisustvuje događaju.

Moderator konferencije, švedski voditelj Jovan Radomir, rekao je Golan da ne mora da odgovara na pitanje ako ne želi. Klein je glasno viknuo "Zašto da ne?".

Postupak Holanđanina osudili su članovi izraelske delegacije, nakon čega je podneta prijava, da bi potom usledila odluka o diskvalifikaciji nakon što se saznalo i da je navodno Just pretio jednoj novinarki. Za sada nije poznato da li u ovim tvrdnjama ima istine, s obzirom da je EBU izjavila da njihova odluka nema veze sa tim incidentom ili navodima medija.

Pročitajte još: KO JE JUST KLEIN KOJI JE DISKVALIFIKOVAN SA EVROVIZIJE: "Siroče" koje je pokazalo da ima veća... od pola Evrope

Bonus video:

Anketa - Evrovizija finale MONDO

Izvor: Stil.Kurir.rs/ Telegraf/ Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!