Holandski umetnik Just Klajn (26) i njegova pesma "Europapa" diskvalifikovani su sa Pesme Evrovizije 2024.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je izdala saopštenje:

"Holandski umetnik Just Klajn neće se takmičiti u Velikom finalu ovogodišnje Pesme Evrovizije.

Švedska policija je istražila prijavu koju je podnela ženska članica produkcijskog tima nakon incidenta koji se dogodio nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak uveče. Dok pravni proces teče svojim tokom, ne bi bilo primereno da nastavi učešče u takmičenju.

Želeli bismo da naglasimo da, suprotno nekim medijskim izveštajima i spekulacijama na društvenim mrežama, ovaj incident nije uključivao druge izvođače ili članove delegacije.

Podržavamo politiku nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju na našem događaju i posvećeni smo pružanju sigurnog i bezbednog radnog okruženja za sve osoblje na takmičenju. S obzirom na to, ponašanje Justa Klajna prema članu tima smatra se kršenjem pravila takmičenja."

Skandal sa Izraelom

Podsetimo, diskvalifikacija dolazi nakon što se Just Klajn nije pojavio na probi u petak, a EBU je saopštio da istražuje incident u koji je umešan holandski umetnik. 

U međuvremenu su sa bine svi njegovi rekviziti uklonjeni, a on je pobrisao sve objave sa Instagrama vezane za učešće. 

Do izvesnih napetosti došlo je još nakon druge polufinalne večeri, na konferenciji za novinare na kojoj je Klajn sedeo pokriven zastavom, ne želeći da gleda u pravcu svoje koleginice iz Izraela Eden Golan.

Eden Golan je bila trn u oku Justu Kleinu
JESSICA GOW / AFP / Profimedia 

Golan je poljski novinar upitao da li misli da predstavlja bezbednosni rizik za druge učesnike samim tim što prisustvuje događaju.

Moderator konferencije, švedski voditelj Jovan Radomir, rekao je Golan da ne mora da odgovara na pitanje ako ne želi.

Klajn je glasno viknuo "Zašto da ne?"

Golan je odgovorila na pitanje, rekavši:

"Mislim da smo svi ovde iz jednog razloga, i samo iz jednog razloga. I EBU preduzima sve mere predostrožnosti da ovo bude bezbedno mesto za sve. Mislim da je bezbedno za sve ili ne bismo bili ovde", rekla je pevačica.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Anketa - Evrovizija finale MONDO

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!