Predstavnica Izraela Eden Golan nastupila je na drugoj polufinalnoj večeri Evrovizije pesmom "Hurricane", a njen nastup je, očekivano, izazvao ogromnu pažnju, naročito nakon što je tokom jučerašnjeg dana izviždana na generalnoj probi. Ipak, čak i nakon kritika publike rekla je za medije da je "ništa neće zaustaviti". 

Iako je njen nastup podržao jedan deo publike, jasno su se mogli čuti i oni koji nisu odobravali nastup. Njoj je inače, kako se pisalo, rečeno da ne napušta hotelsku sobu, osim ukoliko ide na nastupe i zvanične događaje Evrovizije, zbog pro-palestinskih protesta u Malmeu, gradu gde se održava takmičenje.

Na protestima je učestvovalo između 6.000 i 8.000 ljudi. Okupljeni su uzvikivali propalestinski moto: ''Od reke do mora, Palestina će biti slobodna'' i ''Izrael je teroristička država'', prenosi AP.

Lokalni mediji su izveštavali da su se među okupljenima nalazile sve generacije, uključujući roditelje s decom. Demonstracije su planirane i u subotu za vreme finala.

Podsetimo, Izrael trenutno vodi vojnu operaciju u Gazi, koju je pokrenuo kao odgovor na Hamasov prekogranični napad na južni deo Izraela 7. oktobra. Tada je ubijeno oko 1.200 ljudi, dok je 252 oteto.

Brojka je trenutno veća od 34.262 ljudi koju većinom čine žene i deca, kao i stari. 

Izrael morao da menja tekst pesme

Izrael je najpre trebalo da izvodi pesmu koja je trebalo da se zove "October rain". Međutim, evrovizijski tim je promenio ne samo naziv pesme, već i određene stihove nakon mnogobrojnih kritika.

Ako uzmemo u obzir da je čitav rat započet u oktobru, ne moramo da objašnjavamo zašto naziv pesme nije bio primeren.

Pesma je imala jasnu referencu na napad Hamasa, sa stihovima poput "nije ostalo vazduha za udisanje", kao i "oni su bili dobra deca, svako od njih".

Međutim, organizacija "The European Broadcasting Union" (EBU), koja stoji iza Evrovizije ostala je dosledna tome da takmičenje nije političko, kao i da će diskvalifikovati sve koji prekrše pravila.

Isprva, izraelski emiter Kan je stajao iza odluke da neće menjati tekst, da bi na kraju uneli izmene na zahtev predsednika zemlje Isaka Hercoga kako bi Izrael i dalje mogao da se takmiči na ovogodišnjoj Evroviziji.

Ali mnogi su i dalje nezadovoljni uključivanjem Izraela, jer je više od 2.000 muzičara u Finskoj, Islandu i Švedskoj potpisalo odvojena otvorena pisma u kojima pozivaju da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju zbog rata u Gazi koji je u toku.

Pročitajte još: NJENA PORUKA RAZBESNELA JE IZRAELSKU VLADU: Manekenku oštro osudili na zvaničnom Instagram nalogu "VIDIMO ŠTA RADITE!"

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Anketa: Evrovizija da li Teya Dora prolazi u finale? MONDO

Izvor: Wanted J. S.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!