Poslednjih nedelja svet ne prestaje da bruji o dokumentarcu o Džefriju Dameru, ozloglašenom serijskom ubici koji je godinama neotkriveno ubijao mladiće i iživljavao se nad njihovim telima, a kojeg je u netfliksovom ostvarenju "Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story" igrao briljantni mladi glumac Evan Peters. 

Međutim, on je tek nedavno otkrio da je nakon snimanja serije "otišao na mračno mesto", odnosno, upao u tešku depresiju, gde mu je trebalo mnogo vremena da prekine mentalnu konekciju sa likom kojeg je igrao. 

Istini za volju, Petersov slučaj nije usamljen. Tokom svih ovih godina svedoci smo fantastičnih filmskih ostvarenja u kojima su glumci izvodili vratolomije i portretirali neobične, upečatljive likove, a ovakve uloge uglavnom su dodeljene najboljima od najboljih. 

Međutim, gluma ima svoju cenu. Nekad i preveliku. Pojedinci su tokom i nakon ostvarenja koja su ih proslavila prošli ogromne traume, pa čak i doživeli ogromne životne promene.

Hit ledžer nikada nije bio isti nakon Džokera.
Youtube 

U prevodu: nikad više nisu bili isti, pogotovo kada je reč o ulogama za koje je bila potrebna posebna priprema, nekad i višemesečna.

Tako su neki izlagali svoje telo ekstremnim dijetama, ili se pak ugojili kao što je to radio Kristijan Bejl, dok je, primera radi, Natali Portman za ulogu balerine u "Black Swan" mesecima jela samo šargarepe i bademe i trenirala po 8 sati dnevno kako bi što vernije prikazala lik. 

printscreen/youtube Kristijan Bejl

Da bi mentalne bitke odigrali što uverljivije, mnogi glumci su "platili danak", a u nastavku izdvajamo one koje su filmovi koji su ih proslavili skupo koštali.

Natali Portman je jela samo šargarepe i bademe.
Youtube 

Evan Peters kao Džefri Damer

Evan Peters nakon serijala o Dameru pobrao je samo pohvale, ali je činjenica da poremećenog ubicu i kanibala nije bilo lako odigrati. 

Evan Peters igrao je Džefrija Damera.
USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia 

Emocionalno iscrpljujući prikaz ovog kriminalca jedna je od najtežih stvari koje je Peters prošao u svojoj karijeri. Sam je rekao da je "morao da ode na zaista mračna mesta i da tamo ostane dugo".

Hoakin Finiks kao Džoker

Slavni glumac je zbog uloge "Džokera" smršao 22 kilograma. Priča filma fokusira se na čoveka koji se suočio sa izolacijom, maltretiranim i generalno odbačenim od strane društva, što ga je u najmanju ruku dovelo do neobičnog života.

Hoakin finiks je zbog uloge smršao 22 kilograma.
Youtube 

S obzirom da je Finiks veoma brzo izgubio kilažu, imao je probleme sa poremećajem u ishrani, zbog čega mu je trebalo dugo da se vrati zdravom načinu života.

Takođe, govorio je i kako je zbog uloge ponovo razvio problem sa depresijom sa kojom se već mučio u prošlosti. 

Ostin Batler kao Elvis Prisli

Ostin Batler je uložio svu svoju energiju u ulogu Elvisa Prislija u biografskom filmu o Elvisu iz 2022. Igranje svetski poznatog pevača je izvršilo ogroman pritisak na Batlera, primoravajući ga da sve uradi najbolje moguće.

Ovo je učinilo snimanje prilično groznim za Ostina. Dan nakon završetka snimanja, probudio se u velikim bolovima i hitno je prevezen u bolnicu. U to vreme, glumac je izjavio: "Moje telo je počelo da se gasi dan nakon što sam završio snimanje 'Elvisa'".

Biografski film o Elvisu imao je velike posledice na glavnog glumca.
Profimedia 1956. godine Elvis se vakcinisao protiv virusa polio pred kamerama kako bi odagnao strah i skepsu prema vakcinaciji kod američkog stanovništva

Pored toga što se fizički žrtvovao, Batler je počeo da se suočava sa krizom identiteta nakon što više nije igrao ulogu Elvisa, nehotice razvijajući glas i govor koji su odgovarali kraljevskom.

Hit Ledžer kao Džoker

Svet ni dan-danas ne može da prežali smrt jednog od najperspektivnijih glumaca Hita Ledžera kojeg je uloga Džokera odvela u ekstrem zbog kojeg se okrenuo lekovima za spavanje i lekovima. Senke filma proganjale su ga i nakon završetka snimanja, a Ledžer je čuvenog negativca učinio nezaboravnim. 

Hit ledžer je bio najbolji Džoker.
Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia 

Napore da ulogu iznese kao treba odveo je do neverovatnih granica zbog čega je naudio sopstvenom mentalnom zdravlju, a sve jer je pokušavao da uđe u um zlikovca.

Hit Ledžer je sebe oterao u smrt nakon "Mračnog viteza".
Shutterstock 

"Sedeo sam u hotelskoj sobi oko mesec dana, zaključavao se i izolovao od svega, napravio mali dnevnik i eksperimentisao sa glasovima", rekao je Ledžer svojevremeno za Empire.

Bill Skarsgard kao Penivajz

Slavni glumac je ulogu Penivajza nazvao 'destruktivnom'. Penivajz je lik koji je stvorio Stiven King za svoj roman "It"'. Godine 2017. knjiga je pretvorena u istoimeni film u kojem je Bill Skarsgard u glavnoj ulozi klovn Penivajz.

Ovaj uzbudljivi horor film uplašio je ne samo publiku, već i glumce i ekipu. Skarsgard je priznao da ga je nakon snimanja filma lik kojeg je igrao stalno proganjao u snovima. Rekao je da je odnos koji je imao sa Penivajzom poremećen i sestruktivan. 

Izabel Ađani kao Ana u "Possession"

Isabelle Adjani je godinama išla na terapiju zbog filma 'Possession'. Film 'Possession' je objavljen 1981. godine, donoseći sa sobom gomilu horora i drame. Zvezda koja je ukrala šou nije niko drugi do dobitnica nagrade Cezar Izabel Ađani.

Izabel Ađani igrala je Anu koja se bori sa unutrašnjim demonima.
printscreen/youtube 

Igrala je Anu, koja se tokom celog filma borila sa spoljašnjim i unutrašnjim demonima. Glumica je otkrila da je posle filma morala da ide na terapije nekoliko godina dok nije uspela da "izvuče Anu iz sistema", kao i da se odriče svih drugih uloga/filmova u tom žanru.

Izabel Ađani imala je problema zbog uloge.
Shutterstock 

Džejmi Kembel kao Vekna u "Stranger Things"

Ranije ove godine, na Netfliks je stigla dugo očekivana četvrta sezona 'Stranger Things'. Ubrzo je postala najgledanija serija na Netfliksu, a fanovi su se upoznali sa novim negativcem: Veknom.

Džejmi Kembel je bio prestrašen zbog uloge Vekne.
BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Džejmi Kembel Bauer je ozbiljno shvatio glumu pokušavajući da uđe u ovu monstruoznu ulogu, zamalo izgubivši sebe u tom procesu.

Džejmi Kempbel Bauer imao je probleme zbog serije Stranger Things.
Shutterstock 

On je podelio neke šokantne misli o ulozi, uključujući i činjenicu da su "Vekna misli" počele da zamagljujunjegov um i da se "prilično plašio Vekne".

Dilan O'Brajen u "Labirintu"

Od "mladog vukodlaka" do kratkog filma Tejlor Svift "All Too Well", Dilan O'Brajen igrao je razne uloge. Među njegovim najpoznatijim ostvarenjima je trilogija 'Labirint' ('Maze Runner'), zasnovana na knjigama Džejmsa Dašnera.

Pošto su sva tri filma bila puna akcije, O'Brien se suočio sa intenzivnim treningom i emocionalno iscrpljujućim rasporedima. Zbog autentičnosti, Dilan je bio primoran da izvodi mnogo vratolomija, što je dovelo do velike nesreće na setu. O'Brajen je skoro potpuno napustio glumu jer je bio fizički i psihički uništen nakon poseta Hitnoj pomoći.

Šeli Duval kao Vendi Torens u filmu "Shinning"

Fizička i psihička tortura koju je Duval podnela možda je fantastično "upakovana" u kultnom hororu "Shinning", ali glumica je nakon snimanja horora dugo nosila neopisive traume. 

Snimali su 13 meseci, a zloglasna scena sa bejzbol palicom imala je 127 snimaka. Duval je u nekim trenucima rekla da je provodila 12 sati dnevno samo vrišteći. Duval priznaje da je Kjubrik izvukao sjajaj performans od nje, ali ona opisuje to iskustvo kao "skoro nepodnošljivo".

En Hatavej kao Fantina u "Les Misérables"

Glumica je za potrebe filma ošišala kosu i izgubila ogroman broj kilograma jedući zelenu salatu i pastu od ovsene kaše da bi odigrala tragični lik Fantine. Nakon svega, bile su joj potrebne godine da to prevaziđe.

"Bila sam u takvom stanju uskraćenosti – fizičkoj i emocionalnoj. Kada sam stigla kući, nisam mogla da reagujem na haos sveta a da me ne preplavi. Trebale su mi nedelje da se ponovo osetim kao ja", rekla je ona. Ipak, to joj je donelo Oskara.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!