Teško da je nekada bilo lepše žene u svetu filma od Izabel Ađani. Ono što su danas Anđelina Džoli, Džesika Alba, Megan Foks i druge holivudske lepotice, to je nekad bila nestvarna francuska glumica koju je svojevremeno "LA Tajms" proglasio za najlepšu u istoriji filma.

Izabel, daleko od savremenih standarda lepote, ali jedinstvena, retka i božanstvena, ovu titulu duguje filmu "Kraljica Margo", premda je u ostalim ostvarenjima ostavila pečat svoje nesvakidašnje i opojne pojave.

Međutim, glumicu nije krasilo samo milo lice i savršene crte, već i neosporan talentat. Tako je čak pet puta osvojila nagradu Cezar za najbolju glumicu, pre 41 godinu bila je dvostruka dobitnica nagrade u Kanu, a dva puta je bila nominovana za Oskara, u kategoriji najbolje glumice. Uručena joj je Legija časti 2010. za doprinos francuskoj umetnosti.

Izabel Ađani danas izgleda potpuno drugačije nego ranije.
gcj / Mavrixphoto / Profimedia 

Ipak, tužna istina je da se jedna takva veličina danas najčešće spominje zbog bespotrebnih operacija kojima je uništila svoj lik. Koliko je otišla u ekstrem svedoče i poslednje fotografije sa festivala u Kanu na kojima glumica nije mogla ni da trepće, a njenu pojavu poredili su sa lutkama iz horor filmova. I dok su nekada njene fotografije gledali sa divljenjem, danas mnogi skreću pogled sa Izabelinog nepomičnog lika.

Izabel Ađani potpuno je promenila lik plastičnim operacijama.
SYSPEO / Sipa Press / Profimedia 

Nažalost, iza ofluke da se prepusti "čarima" plastične hirurgije nisu bili samo nenormalni holivudski standardi koji ne dozvoljavaju ženama da ostare. U njenom slučaju, život se poigrao sa njenom sudbinom više nego surovo. 

Francuskinju egzotične pojave oduvek je pratio i veo misterije - nikada nije rade volje davala intervjue, i čuvala je svoj privatni život samo za sebe, iako je teško uspevala da ga sakrije. No, sama o istom nijednog trenutka u višedecenijskoj karijeri nije rekla, sem jednom, kada je napravila skandal planetarnih razmera.

Izabel Ađani retko je pričala o svom privatnom životu.
Shutterstock 

Inače, glumica je rođena u braku između Alžirca i Nemice, a sama je istakla da je ljubav njenih roditelja bila "nemoguća", ali ona prava, magična, kakva se dešava jednom u 1000 godina. Njena majka je zbog njenog oca ostavila tadašnjeg supruga i dvoje male dece i nije se pokajala do poslednjeg dana svog života. Ipak, u kasnijim godinama Izabela nije mogla da razume majku zbog te odluke, često je osuđujući i kritikujući, što je njihov odnos činilo teškim i sumornim.

Detinjstvo je provela u predgrađu Pariza, gde su njeni roditelji emigrirali, u sirotinjskoj četvrti na čijoj su ulici obitavala bande, a njene rane godine bile su obojeno sirotinjom. Bili su porodica imigranata i nisu imali ništa sem - ljubavi.

Njen otac bio je strog i konzervativan, a Izabelu je terao da naporno uči i neprestano čita, učeći je da se čak ni ne gleda u ogledalo, kako ne bi razvijala taštinu. Glumica je kasnije istakla kako joj je bilo potrebno 15 godina redovnih terapija kod psihologa da bi prihvatila i shvatila svoju lepotu. Kada je imala samo 14 godina stvari su se promenile - primetio ju je čuveni filmski agent na ulicama Pariza i ona je dobila svoju prvu ulogu... Sve drugo je istorija.

Ono što je ovu divu učinilo još intrigantnijom i zanimljivijom javnosti jeste njen ljubavni život - buran, neverovatan, obojen prevarama, iznenadnim krajevima, i silinom emocija. Izabela je imala samo jedan zvaničan brak, ali ukupno osam ozbiljnih i velikih ljubavi, mada samo jednu pravu, i još ko zna koliko platonskih i prolaznih.

Izabel Ađani imala je samo jedan zvanični brak.
printscreen/youtube 

Njen život obeležila je šestogodišnja veza sa trostrukim oskarovcem Danijelom Dej Luisom, sa kojim ima i sina, a koji ju je ostavio trudnu, i to bez ijedne reči oproštaja. Nikada joj čak nije ni rekao da je došao kraj njihovoj vezi. U trenutku kada se porađala, on je uživao u aferi sa Džulijom Roberts o kojoj su brujale sve novine.

Partner Izabel Ađani varao ju je sa Džulijom Roberts.
The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia 

"On je ljubav mog života. Završilo se jer je bilo nemoguće, nepojmljivo snažno. Naša ljubav je bila kao neizlečiva bolest. Jedan pogled na njega i znate da je to čovek spreman da izazove bol u vama. Nije mogao da odvoji role koje je igrao od stvarnog života. Često se ponašao kao da nije deo ove planete, prepuštajući se junaku koji je igrao. Imali smo strast u najčistijoj formi, a tako nešto uvek je osuđeno na propast. Bili smo ljubav o kakvoj se piše u klasičnim romanima. Uništilo nas je to što sam dozvolila da on bude centar mog života", ispričala je nekada božanstvena Francuskinja mnogo godina nakon razlaza.

"Napravila sam ozbiljnu grešku u životu - žene ne treba da budu doktori u svojim vezama. Ja sam spašavala svoje muškarce, a oni su posle gradili svoju sreću sa drugima. Gledali su me kao psihologa. Muškarci ne vole žene koje ih vide slabe, u njihovim najgorim danima. Ne mogu da podnesu žensku snagu. Mrzeli su moju ljubav koja ih je činila slabim i ranjivim", objasnila je Izabela jednom prilikom, a još njenih fotografija pogledajte u galeriji ispod:

© Olivier Borde / Bestimage / Profimedia, Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia Pogledajte još fotografija Izabel Ađani koja je proglašena za najlepšu ženu u istoriji filma.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!