Kada je pre nekoliko godina prestižni magazin "LA Tajms" objavio listu najlepših žena u filmskim ostvarenjima, prvo mesto je, bez konkurencije, zauzela niko drugi do glumica vanserijske lepote, Izabel Ađani.

Izabel, daleko od savremenih standarda lepote, ali jedinstvena, retka i božanstvena, ovu titulu duguje filmu "Kraljica Margo", premda je u ostalim ostvarenjima ostavila pečat svoje nesvakidašnje i opojne pojave.

Međutim, pored toga što je lepotom očarala svet, nestvarna Izabel može se pohvaliti i neverovatnim talentom - u karijeri je ovenčana čak pet puta francuskom Cezar nagradom, a upravo je u Kanu davne 1981. godine osvojila dvostruku nagradu za najbolju žensku glumicu.

Lepa Izabel godinama se nije mogla videti u javnosti, pa su mnogi bili veoma iznenađeni kada se pojavila na Kanskom festivalu.

izabel adjani na kanskom festivalu
Capital Pictures / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia 

Izabel je izgledala očaravajuće u kraciji od crnog i zlatnog tila koja se pomalo i providila, a kako je oduvek bila pomalo ekscentrična i samo svoja ovu glamuroznu kombinaciju upotpunila je i velikim naočarima za sunce, koje je ipak skinula za potrebe fotografisanja.

izabel adjani na kanskom festivalu
printscreen/youtube 

Godinama je bila poznata i po dugoj, crnoj kosi koju je nedavno skraila na modernu bob frizuru, a upravo je ova promena doprinela da Izabel koja je pre manje od mesec dana napunila 66 godina, izgleda daleko mlađe i svežije.

Glumica se pojavila na premijeri filma "Peaceful" i svi su bili saglasni da izgleda nestvarno dobro.

Francuskinju egzotične pojave oduvek je pratio i veo misterije - nikada nije rade volje davala intervjue, i čuvala je svoj privatni život samo za sebe, iako je teško uspevala da ga sakrije. No, sama o istom nijednog trenutka u višedecenijskoj karijeri nije rekla, sem jednom, kada je napravila skandal planetarnih razmera.

izabel adjani nekad
pritnscreen/youtube 

Inače, glumica je rođena u braku između Alžirca i Nemice, a sama je istakla da je ljubav njenih roditelja bila "nemoguća", ali ona prava, magična, kakva se dešava jednom u 1000 godina. Njena majka je zbog njenog oca ostavila tadašnjeg supruga i dvoje male dece i nije se pokajala do poslednjeg dana svog života. Ipak, u kasnijim godinama Izabela nije mogla da razume majku zbog te odluke, često je osuđujući i kritikujući, što je njihov odnos činilo teškim i sumornim.

Detinjstvo je provela u predgrađu Pariza, gde su njeni roditelji emigrirali, u sirotinjskoj četvrti na čijoj su ulici obitavala bande, a njene rane godine bile su obojeno sirotinjom. Bili su porodica imigranata i nisu imali ništa sem - ljubavi.

Njen otac bio je strog i konzervativan, a Izabelu je terao da naporno uči i neprestano čita, učeći je da se čak ni ne gleda u ogledalo, kako ne bi razvijala taštinu. Glumica je kasnije istakla kako joj je bilo potrebno 15 godina redovnih terapija kod psihologa da bi prihvatila i shvatila svoju lepotu. Kada je imala samo 14 godina stvari su se promenile - primetio ju je čuveni filmski agent na ulicama Pariza i ona je dobila svoju prvu ulogu... Sve drugo je istorija.

© Olivier Borde / Bestimage / Profimedia, Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia Pogledajte još fotografija Izabel Ađani koja je proglašena za najlepšu ženu u istoriji filma.

Ono što je ovu divu učinilo još intrigantnijom i zanimljivijom javnosti jeste njen ljubavni život - buran, neverovatan, obojen prevarama, iznenadnim krajevima, i silinom emocija. Izabela je imala samo jedan zvaničan brak, ali ukupno osam ozbiljnih i velikih ljubavi, mada samo jednu pravu, i još ko zna koliko platonskih i prolaznih.

Njen život obeležila je šestogodišnja veza sa trostrukim oskarovcem Danijelom Dej Luisom, sa kojim ima i sina, a koji ju je ostavio trudnu, i to bez ijedne reči oproštaja. Nikada joj čak nije ni rekao da je došao kraj njihovoj vezi. U trenutku kada se porađala, on je uživao u aferi sa Džulijom Roberts.

"On je ljubav mog života. Završilo se jer je bilo nemoguće, nepojmljivo snažno. Naša ljubav je bila kao neizlečiva bolest. Jedan pogled na njega i znate da je to čovek spreman da izazove bol u vama. Nije mogao da odvoji role koje je igrao od stvarnog života. Često se ponašao kao da nije deo ove planete, prepuštajući se junaku koji je igrao. Imali smo strast u najčistijoj formi, a tako nešto uvek je osuđeno na propast. Bili smo ljubav o kakvoj se piše u klasičnim romanima. Uništilo nas je to što sam dozvolila da on bude centar mog života", ispričala je božanstvena Francuskinja mnogo godina nakon razlaza.

izabel adjani nekad
printscreen/youtube 

"Napravila sam ozbiljnu grešku u životu - žene ne treba da budu doktori u svojim vezama. Ja sam spašavala svoje muškarce, a oni su posle gradili svoju sreću sa drugima. Gledali su me kao psihologa. Muškarci ne vole žene koje ih vide slabe, u njihovim najgorim danima. Ne mogu da podnesu žensku snagu. Mrzeli su moju ljubav koja ih je činila slabim i ranjivim", objasnila je Izabela jednom prilikom.