Roman Polanski možda jeste jedan od najboljih reditelja svih vremena koji potpisuje brojna kultna ostvarenja, ali to ne menja činjenicu da se iza neospornog talenta ujedno krije i mračan i poremećen um zbog kog je načinio jedno od najmonstruoznijih dela - drogirao je i silovao devojčicu.

Kada je njegov zločin otkriven, Polanski je pobegao iz Amerike, a već 44 godine beži od ruke pravde. Sada, kada je otkriveno da se sprema da snimi nov film, otvorene su stare rane, a strah da Polanski nikad neće odgovarati za učinjeno, kao i da će stradati neke nove devojčice i devojke postao je sve jači.

Naime, mnogi sumnjaju da je mučno ubistvo njegove trudne supruge Šeron Tejt od strane ozloglašenog psihopate Čarlsa Mensona bilo "oklidač" u buđenju njegove mračne strane.

Međutim, niko nije mogao ni da zamisli koje užase je činio žrtvama sve dok i sam detalje nije opisao u svojoj biografiji "Roman by Polanski". On je otkrio da se sve dešavalo u kući Džeka Nikolsona nakon što je pomenutoj devojčici obećavao slavu i karijeru. 13-godišnjakinji je dao šampanjac sa sedativima, a onda više puta silovao.

Roman Polanski pobegao je iz Amerike.
Shutterstock 

Uhapšen je sledećeg dana i optužen za šest krivičnih dela, a iako se isprva izjasnio kao nevin, kasnije je priznao zločine kako bi sebi smanjio kaznu. Međutim, tek nakon što mu je advokat otkrio da sudija planira da ga smesti iza rešetaka na 50 godina, Polanski je doneo odluku da pobegne.

Sud je najpre naložio da Polanski provede 90 dana na posmatranju u psihijatrijskoj ustanovi, a nakon odsluženih 42 dana u zatvoru, režiser se ukrcao na avion i pobegao iz zemlje. Preko Londona je stigao u Francusku gde živi i dan-danas s obzirom da je državljanin ove zemlje. Upravo je to ono što otežava njegovo izručenje, s obzirom da SAD nikada nisu donele prvostepenu odluku o kazni, iako je Interpol izdao poternicu. Tako već 44 godine Polanski živi kao begunac, a posećuje samo zemlje iz kojih ne mogu da ga izruče vlastima.

Međutim, istina je da silovanje 13-godišnjakinje nije jedina mrlja u njegovoj karijeri. Nakon ubistva supruge on je imao često odnose sa tinejdžerkama od kojih nijedna nije bila starija od 19 godina, o čemu je i sam pisao. Jedan od najvećih skandala odigrao se i davne 1994. godine kada je otkriveno da je u vezi sa 15-godišnjom glumicom Nastasjom Kinski. Međutim, ona je demantovala navode da je imala išta više sa tada 43-godišnjim režiserom.

Nastasja Kinski navodno je bila u vezi sa Polanskim.
Shutterstock 

Da stvari budu još gore, Polanski ne vidi ništa loše u vezi sa pedofilijom, naprotiv, on smatra da je privlačnost prema devojčicama normalna. I pored toga što je poznato šta je sve radio i čime se služi, brojne zvezde i dalje su nastavile da sarađajuju sa njim, a pod njegovom palicom snimljen je veliki broj blokbastera.

Mnoge zvezde nastavile su saradnju sa Romanom Polanskim.
Shutterstock 

Sada kada je objavljeno da će režiser ponovo da snima film, jedna od glavnih uloga pripala je Mikiju Rurku koji je podelio svoje oduševljenje na Instagramu. Naravno, nije trebalo mnogo da se ispod objave nižu uvrede i kritike, a koliko se sve otrglo kontroli svedoči i to što je glumac nakon toga isključio komentare.

Film je najavljen prošle godine, a za sad nije poznato ko će se još pojaviti pored Rurka. Takođe, mnogi se pitaju da li će se pojaviti na festivalu u Kanu i ko će uopšte pristati da stane iza Polanskog nakon svega, a da li će ozloglašeno ime filmske umetnosti konačno biti "otkazan" i da li će biti priveden pravdi, za sada ostaje samo da se nadamo.