Porodica Geti bila je jedna od najbogatijih svih vremena, međutim, slava, novac, zlato i bogatstvo doneli su im sve osim sreće. Naftni tajkun Džon Pol Geti možda je vađenjem nafte na Bliskom istoku osigurao milijarde dolara, ali toliki novac imao je visoku cenu, zbog čega se i dalje priča o 'prokletstvu porodice Geti'.

Smrti, tragedije i razaranja prate ih na svakom koraku, a prošle godine priče o zloj naravi ponovo oživele kada je Džon Gilbert Geti pronađen mrtav u luksuznom hotelu Ema u centru San Antonija.

Penzionisani detektivi istakli su da su detalji njegove smrti vrlo brzo zakopani te da su se porodica i nadležni pobrinuli da javnost o tome ne zna ništa osim osnovnih činjenica.

Džon Gilbert bio je dugokosi, tetovirani unuk naftnog magnata Džona Pola Getija i naslednik bogatstva od 5 milijardi dolara, a preminuo je u 52. godini, samo dva meseca nakon majčine smrti i pet godina nakon bolne smrti svog starijeg brata Endrjua.

Endrju Geti je pronađen mrtav 31. marta 2015. u svom domu u Beverli Hilsu, a pronašla ga je njegova bivša devojka, golog od struka, okruženog lokvom krvi. Bolest srca i upotreba droga navode se kao uzrok smrti.

Da stvar bude bizarnija, Endrju je poslednjih 15 godina svog života proveo radeći na horor filmu 'Zlo u meni' koji je objavljen nakon njegove smrti. Protagonista u filmu brutalno ubija sve koje voli, a porodični prijatelj reklao je kako se realizacija temelji na 'moćnim, bolesnim, izopačenim snovima' koje je Endrju imao kao dečak.

Inače, Džonova ćerka Ajvi se pre nekoliko meseci oglasila se na Instagramu uz reči: 'Tata, ne mogu da verujem da je prošlo godinu dana otkako si nas fizički napustio. Volim te. Nedostaješ mi.'

Osim Ajvi, Džon Pol Geti je imao više od 40 potomaka, a svi su mu praunuci. Između ostalih, tu su i neka prepoznatljiva imena: holivudski stilista August Geti (26), muzičarka Isabel Geti (25) i dizajnerka Natalija Geti.

Iako je od porodice Geti napravio ovo što je danas, važio je za neverovatno škrtog čoveka, a tokom jednog intervjua čak je rekao: 'Nikad nikome ne dajem novac, to je loše i pogrešno'.

Ni nakon smrti svoje prazne milijarde nije prepustio porodici pa čak ni bolesnom unuku, već je sve prepustio nekoliko udruženja od kojih je deo posvećen njegovom omiljenom hobiju – prikupljanju umetnina.

U trenutku smrti 1976. godine bio je 'težak' sa šest milijardi dolara, što je prema današnjoj vrednosti čak 21 milijarda.

Imao je petoro dece i ženio se pet puta. Njegov najmlađi sin Timoti preminuo je od tumora na mozgu kada je imao samo 12 godina. Njegov najstariji sin Džordž ubo se viljuškom dok je bio pod uticajem droga i alkohola. Drugi sin, Džon Pol Geti II, postao je zavisan od heroina, baš kao i njegova druga supruga Talita, koja je umrla od predoziranja.

Džon Pol Geti je od malih nogu bio veliki zaljubljenik u umetnička dela, ali i na glasu kao veliki ženskaroš. Pričalo se da je s bilo kojom ženom uvek spreman za krevet, a svoje ljubavnice retko je odbijao.

Kad je imao 25 ​​godina, tužila ga je ljubavnica Elsi Ekstrom tvrdeći da je on otac njene ćerke Pole. Elsi je tada rekla da je s njim izgubila nevinost, i da su optužbe na sudu odbačene jer su Getijevi advokati tvrdili da je oduvek bila promiskuitetna žena. Geti je Elsi dao 10.000 dolara, nakon čega je pobegla iz grada.

Odbio da plati otkup

Javnosti je poznata i tragična priča njegovog unuka kojeg je italijanska mafija otela 1973. godine, kada je imao samo 16 godina. Džon Pol Geti odbio je da plati cifru od 2,2 miliona dolara, a na to je pristao tek kada su mu poslali deo unuka - njegovo uvo.

Nakon gotovo četiri meseca zatočeništva, u italijanske dnevne novine stigla je vest o odsečenim unukovim uhom. Otmičari, koji su tada tražili 3,2 miliona dolara, napisali su: 'Ovo je njegovo uvo. Ako ne dobijemo novac za 10 dana, stići će još jedno. Drugim rečima, stići će u manjim delovima.'

Džonovog unuka otela je italijanska mafija kada je imao samo 16 godina
Youtube 

Sin vraćao otkup u ratama

Geti je pristao da pomogne i na kraju je platio 2,9 miliona. Prvo je uštedeo 2,2 miliona jer je to bio maksimalni iznos koji se mogao odbiti od poreza. Ostatak iznosa pozajmio je sinu koji je novac morao vratiti s 4% kamate. Mafija ga je nakon toga pustila na slobodu, ali on tu traumu nikada nije preboleo pa je završio kao narkoman.

1981. doživeo je moždani udar, ostao je slep, nepokretan i nem, te je ostao prikovan za invalidska kolica sve do svoje smrti 2011. u dobi od 54 godine.

Pol je 1981 doživeo moždani udar i do smrti je bio nepokretan
Youtube 

Imao je samo jedno dete - Baltazara Getija (45) koji je jedan od najuspešnijih Getijevih potomaka sa svojim ujakom Markom Getijem (60) koji je osnivač fotografske agencije Getty Images.

Nats, odnosno Natalia Geti, jedna je od retkih s prezimenom Geti iz nove generacije potomaka koja je dospela u javnost zbog šokantnih detalja. S druge strane, mnogi tvrde da je inspirativna i hrabra i da je neko ko je uspeo da pobedi svoje demone.

Nats se pre nekoliko godina udala za transrodnu Jutjuberku Điđi Gordžes, ističući da joj je ljubav s ovom Kanađankom spasila život.

Natalia Geti
Shutterstock 

- Shvatila sam da nikada nisam razumela koliko sam zaista bolesna. Gledam unazad i vidim verziju sebe bez duše. Bile su mi potrebne godine da se oporavim i to je svakodnevna borba. Odbijam da dozvolim svojim demonima da me vrate u to mesto tame. Neprestano radim da bih živela u svetlosti i ljubavi - napisala je.

Nats je jednom prilikom na Instagramu objavila zastrašujuće fotografije iz svoje prošlosti kada je zbog anoreksije imala samo 36 kilograma. Tada je bila na ivici smrti.

Ona je danas model, dizajner ali i jedan od najvećih aktivista za prava LGBT+ populacije, a još njegovih fotografija, kao i njegove supruge Điđi pogledajte u galeriji u nastavku teksta:

pritnscreen/instagram Unuka slavnog milijardera

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

izvor: stil