Možda mislite da su milijarde dolara na računu i život u blagostanju pravi blagoslov, ali priča nažalost nije uvek takva.
U slučaju Getijevih, jedne od najbogatijih porodica svih vremena, slava, novac, zlato i bogatstvo su im doneli sve samo ne sreću.

Naftni tajkun Džin Pol Geti možda jeste osigurao milijarde dolata vadeći naftu na Bliskom istoku, ali toliki novac imao je visoku cenu zbog koje se i dan-danas priča o "prokletstvu Getijevih".

Smrti, tragedije i uništenje prate ih i dalje na svakom koraku, a prošle godine priče o zloj ćudi ponovo su zaživele kada je Džon Gilbert Geti pronađen mrtav u luksuznom hotelu "Ema" u centru San Antonija.

Penzionisani detektivi su istakli da su detalji o njegovoj smrti "zakopani" veoma brzo, te da su se porodica i vlasti pobrinuli da javnost o ovome ne sazna ništa osim osnovnih činjenica.

Porodična izjava kaže: "Bio je talentovan muzičar koji je voleo rokenrol. Duboko će mu nedostajati".

Džon Gilbert bio je dugokosi, tetovirani unuk naftnog magnata Džona Pola Getija i naslednik bogatstva od 5 milijardi dolara, a umro je u 52. godini, samo dva meseca nakon smrti njegove majke i pet godine nakon mučne smrti svog starijeg brata Endrjua.

Endrju Geti pronađen je mrtav 31. marta 2015. u svojoj kući na Berli Hilsu, a pronašla ga je njegova bivša devojka, golog od struka naniže, okruženog lokvom krvi. Kao uzrok smrti nadevedana su srčana oboljenja i upotreba droge.

Endrju Geti pronađen je mrtav 31. marta 2015. u svojoj kući na Berli Hilsu.
- / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Da stvar bude bizarnija, Endrju je poslednjih 15 godina života proveo radeći na horor filmu "Zlo u meni" koji je objavljen nakon njegove smrti. Protagonista u filmu brutalno ubija sve koje voli, a porodični prijatelj istkao je da je ostvarenje zasnovano na "moćnim, bolesnim, izopačenim snovima" koje je Endrju imao kao dečak.

Inače, Džonova ćerka Ajvi oglasila se pre nekoliko meseci na Instagramu uz reči: "Tata, ne mogu da verujemo da e prošla već godina kako si nas fizički napustio. Volim te. Nedostaješ mi".

"Moj otac je bio sjajan, najkul čovek koji je ikada rođen na ovoj planeti, a ja ću zavek biti najponosnija ćerka, Toliko te volim, tata", napisala je Ajvi, ćerka Džona Gilberta, na Instagramu. Ona je nakon smrti svog oca istakla i da primećuje da je javnost stalno fokusirana na tragedije njene porodice.

Ajvi Geti duboko pati za svojim ocem.
Veeren Ramsamy-Christophe Clovis / Bestimage / Profimedia 

"Ali, tragedija nije jedinstvena samo za porodicu Geti. Sve nas to pogodi u nekom trenutku. Moja čaša je do pola puna. Mislim da je našoj generaciji data posebna prilika da činimo dobro u svetu i mi nameravamo da to iskoristimo", dodala je Ajvi.

No, da krenemo od samog početka.

Džon Pol Geti je pored Ajvi imao još više od 40 potomaka, a sve su to njegovi praunuci... Između ostalih tu su i neka prepoznatljiva imena iz sveta šoubiznisa: August Geti (26), stilista holivudskih zvezda, muzičarku Izabel Geti (25), dizajnerku Nataliju Geti...

Iako je od porodice Geti napravio ono što je danas, bio je poznat kao izrazito škrt čovek, te je tokom jednog intervjua čak rekao: "Nikada ne dajem novac nikome, to je loše i pogrešno".

Džon Pol Geti bio je poznat kao izrazito škrt čovek.
Capital Pictures / Capital pictures / Profimedia 

Svoje puste milijarde ni nakon smrti nije prepustio porodici, pa ni bolesnom unuku, već je sve ostavio nekolicini fondacija od kojih je deo posvećen njegovom najdražem hobiju - skupljanju umetničkih dela.

Osnovao je naftnu kompaniju "Getty Oil" 1942. godine, a 1957. godine časopis "Forbes" proglasio ga je najbogatijim Amerikancem. Ginisova knjiga rekorda 1966. godine procenila je da je Geti najbogatiji čovek na svetu.

U vreme smrti 1976. godine bio je "težak" šest milijardi dolara, što je prema današnjoj vrednosti čak 21 milijarda.

Džon Pol Geti u vreme smrti 1976. godine bio je "težak" šest milijardi dolara, što je prema današnjoj vrednosti čak 21 milijarda
Capital Pictures / Capital pictures / Profimedia 

Imao je petoro dece i pet puta se ženio. Njegov najmlađi sin Timoti umro je od tumora na mozgu kada je imao samo 12 godina. Njegov najstariji sin Džordž izbo je sebe viljuškom dok je bio pod dejstvom droge i lakohola. Drugi sin Džon Pol Geti II postao je zavistan od heroina, baš kao i njegova druga supruga Talita, koja je i umrla od predoziranja.

Džon Pol Geti bio je veliki ljubitelj umetničkih dela, ali i na glasu kao veliki ženskaroš, još od mladih dana. Pričalo se da je uvek spreman za krevet sa bilo kojom ženom, a retko je odbijao svoje ljubavnice.

Kada je imao 25 godina, ljubavnica Elsi Ekstrom ga je tužila, tvrdeći da je on otac njene ćerke Paule. Elsi je tada istakla da je sa njim izgubila nevinost, a ove optužbe su odbačene na sudu jer su Getijevi advokati tvrdili da je ona oduvek bila promiskuitetna žena. Geti je Elsi dao 10.000 dolara, nakon čega je ona pobegla iz grada.

Odbio da plati otkup unuka nakon što su ga kidnapovali

Javnosti je poznata i tragična priča njegovog unuka, kojeg je 1973. godine otela italijanska mafija, kada mu je bilo samo 16 godina. Džon Pol Geti odbio je da plati cifru od 2,2 miliona dolara, a pristao je na to tek kada su mu poslali deo uveta njegovog unuka.

Tokom konferencije za štampu novinarima je rekao: "Ako platim i jedan peni otkupa, imaću 14 kidnapovanih unučića". Posle skoro četiri meseca zatočeništva, jednim italijanskim dnevnim novinama je stigla koverta u kojoj je bilo Polovo odsečeno uvo. Kidnaperi, koji su sada tražili 3,2 miliona dolara su napisali: "Ovo je Polovo uvo. Ako ne dobijemo novac za 10 dana, stiže vam i drugo uvo. Drugim rečima, stizaće vam u sitnim delovima".

Džon Polu su odsekli uvo kidnaperi.
Youtube 

Sin vraćao otkup u ratama

Geti je pristao da pomogne i plati 2,9 miliona. Prvo je spremio 2,2 miliona jer je to bio maksimalni iznos koji je mogao da se odbije od poreza. Ostatak sume je pozajmio svom sinu, koji je taj novac morao da mu vrati sa 4 odsto kamate.

Mafija ga je nakon toga oslobodila, ali on nikad nije preboleo ovu traumu završivši kao narkomanski zavisnik. Godine 1981. doživeo je moždani udar, ostavši slep, nepokretan i nem, a ostao je vezan za invalidiska kolica sve do svoje smrti 2011. godine u 54. godini. Imao je samo jedno dete - Baltazara Getija (45) koji je jedan od najuspešnijih potomaka Getija, zajedno sa svojim ujakom Markom Getijem (60), koji je osnivač fotografske agencije Getty Images.

Džon Pol Geti umro je kao heroinski zavisnik.
Youtube 

Čak ni gore pomenuta Ajvi nije imala lak život, sudeći po svedočenju ljudi upućenih u njeno detinjstvo. "Džon Gilbert Geti je bio disfunkcionalan roditelj, toliko da je njegova majka En uzela Ajvi da je odgajaju ona i njen muž Gordon. Bila je to kao moderna verzija sirote male bogatašice. Ajvina majka takođe nije bila previše prisutna u njenom životu", rekao je izvor.

Ajvi Geti nije imala srećno detinjstvo.
John MACDOUGALL / AFP / Profimedia 

Da stvari budu komplikovanije, njen deda Gordon vodio je tajni, dvostruki život - imao je ljubavnicu sa kojom je čak dobio i tri ćerke. On ih je javno priznao 1999. godine, nakon što su Nikolet, Kendal i Aleksandra na sudu zahtevale da budu priznate kao Geti.

Nats, odnosno Natalija Geti, je jedna od retkih sa prezimenem Geti iz nove generacije potomaka koja je u javnost dospela zbog potresnih detalja. S druge strane, mnogi tvrde da je inspirativna i hrabra, te da je neko ko je uspeo da pobedi svoje demone.

Nats se pre nekoliko godina udala za transrodnu Jutjuberku Điđi Gordžes, istakavši da joj je ljubav sa ovom Kanađankom spasila život.

Inače, Nats je nedavno objavila zastrašujuće fotografije iz svije prošlosti kada je imala samo 36 kilograma zbog anoreksije, a kada je bila ia ivici smrti.

"Shvatila sam da nikada nisam razumela koliko sam zaista bolesna. Gledam unazad i vidim verziju sebe bez duše. Bile su mi potrebne godine da se oporavim i to je svakodnevna borba. Odbijam da dozvolim svojim demonima da me vrate u to mesto tame. Neprestano radim da bih živela u svetlosti i ljubavi", napisala je.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!