Praunuka najbogatijeg čoveka na svetu Džona Pola Getija, udala se za fotografa Tobiasa Engela u San Francisku pre nekoliko dana.

Ajvi je pred oltar stala godinu dana nakon tragične smrti njenog oca, Džona Gilberta Getija, koji je preminuo u novembru prošle godine u 53. godini. Samo nekoliko meseci pre nego što je preminuo njen otac, umrla joj je baka En, inače u 79 godini.

- Neizmerno mi je teško što uz mene nisu najvažniji ljudi u mom životu, moj otac i baka - rekla je Ajvi pre nekoliko dana za magazin "Vogue".

- Ona mi je bila poput majke, a nakon njene smrti povezala sam se sa Džonom Galijanom. Želela sam da mi upravo on osmisli venčanicu za moj veliki dan - rekla je Ajvi.

dzon pol geti
Capital Pictures / Capital pictures / Profimedia 

Ajvi Geti je praunuka američkog naftnog tajkuna Džona Pola Getija, koji je bio poznat po škrtosti.

- Nikada ne dajem novac nikome, to je loše i pogrešno - rekao je on u jednom intervjuu.

Svoje puste milijarde ni nakon smrti nije prepustio porodici, pa ni bolesnom unuku, već je sve ostavio nekolicini fondacija od kojih je deo posvećen njegovom najdražem hobiju - skupljanju umetničkih dela.

Osnovao je naftnu kompaniju "Getty Oil" 1942. godine, a 1957. godine časopis "Forbes" proglasio ga je najbogatijim Amerikancem. Ginisova knjiga rekorda 1966. godine procenila je da je Geti najbogatiji čovek na svetu.

U vreme smrti 1976. godine bio je "težak" šest milijardi dolara, što je prema današnjoj vrednosti čak 21 milijarda.

Imao je petoro dece i pet puta se ženio. Bio je veliki ljubitelj umetničkih dela, ali i na glasu kao veliki ženskaroš, još od mladih dana. Pričalo se da je uvek spreman za krevet sa bilo kojom ženom, a retko je odbijao svoje ljubavnice.

dzon pol geti
Youtube 

Kada je imao 25 godina, ljubavnica Elsi Ekstrom ga je tužila, tvrdeći da je on otac njene ćerke Paule. Elsi je tada istakla da je sa njim izgubila nevinost, a ove optužbe su odbačene na sudu jer su Getijevi advokati tvrdili da je ona oduvek bila promiskuitetna žena. Geti je Elsi dao 10.000 dolara, nakon čega je ona pobegla iz grada.

Njegova poslednja supruga Luis je u svojoj 100. godini 2013. objavila memoare u kojima je opisala njihov brak. Ispričala je sve o životu plejboja, kao i načinu na koji je trošio novac.

Džon Pol Geti preminuo je u 84. godini od posledica srčanog udara. O njegovu životu je snimljen i film "All the money in the world" 2017. godine.

Mediji su budnim okom pratili i život njegova unuka Džona Gilberta Getija, koji je pronađen mrtav u luksuznoj hotelskoj sobi hotela "Emme" u San Antoniju.

Na njegovom telu nije bilo tragova zločina, a u hotelu u kojem je preminuo boravio je tri nedelje. Asistent je policiji otkrio da je Geti odseo u hotelu jer je bio u procesu selidbe iz Kalifornije u San Antonio i da mu je poslednju poruku poslao dan pre svoje smrti oko 17 sati.

dzon pol geti
Youtube 

Javnosti je poznata i tragična priča njegovog unuka, kojeg je 1973. godine otela talijanska mafija, kada mu je bilo samo 16 godina.

Džon Pol Geti odbio je da plati cifru od 2,2 miliona dolara, a pristao je na to tek kada su mu poslali deo uveta njegovog unuka.

Tokom konferencije za štampu novinarima je rekao: "Ako platim i jedan peni otkupa, imaću 14 kidnapovanih unučića".

dzon pol geti
Youtube 

Posle skoro četiri meseca zatočeništva, jednim italijanskim dnevnim novinama je stigla koverta u kojoj je bilo Polovo odsečeno uvo. Kidnaperi, koji su sada tražili 3,2 miliona dolara su napisali: "Ovo je Polovo uvo. Ako ne dobijemo novac za 10 dana, stiže vam i drugo uvo. Drugim rečima, stizaće vam u sitnim delovima".

Geti je pristao da pomogne i plati 2,9 miliona. Prvo je spremio 2,2 miliona jer je to bio maksimalni iznos koji je mogao da se odbije od poreza. Ostatak sume je pozajmio svom sinu, koji je taj novac morao da mu vrati sa 4 odsto kamate.

Mafija ga je nakon toga oslobodila, a preminuo je od srčanog udara, kada je imao 54 godine.