Fredi Merkjuri jedan je od najvećih pevača svih vremena, a njegova životna priča prepuna je uspona i padova, ali jedno je sigurno: njegovu pojavu na bini i vokalne sposobnosti niko do danas nije nadmašio.

Legendarni Fredi Merkjuri (Farok Balsara), pevač grupe Queen, pre dva meseca proslavio bi svoj 75. rođendan, a sudeći po brojnim uglednim časopisima kao i kritici i struci, Merkjuri je jedan od najboljih vokala svih vremena.

Od njegove smrti prošlo je već 30 godina, a njegovi obožavatelji i dan danas dive se njegovoj harizmi i energiji kojima je čitav svet držao na dlanu, sve do svojih poslednjih trenutaka.

Upravo poslednji period njegovog života biće glavna tema u novom dokumentarnom filmu "Freddie Mercury: Final Act" za koji je odlučila da govori njegova bliska prijateljica Anita Dobson, poznata i kao supruga gitarista grupe Queen.

fredi merkjuri
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Ona je otkrila da je Fredi čak šest meseci pripremao smrt u svojoj kući u Zapadnom Londonu u novembru 1991. godine.

- Kada više ne mogu da pevam, dragi, onda ću umreti. Pašću mrtav - bila je jedna od njegovih poslednjih rečenica koje je uputio prijateljima.

Tada mu je bilo tek 45 godina, a o poslednjem poglavlju njegovog života progovorio je i njegov odani lični asistent Piter Friston koji se prisetio kako se brinuo o njemu.

Prema njegovim rečima, Fredi je tokom poslednja dve nedelje odbijao lekove koji su ga održavali u životu.

- Jedino što bi uzeo bile su tablete protiv bolova, ali polako je sve puštao. Prijatelj me je nazvao oko 5.30 ujutro i Fredi je tada zapravo pao u komu.

Videli smo da se malo pomaknuo, a onda dok smo mu menjali majicu, samo smo pogledali i videli da je prestao da se pomera - rekao je Piter.

fredi merkjuri
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Piter je objasnio kako je smrt glumca Roka Hadsona 1985. godine jako uticala na Fredija.

- To ga je nateralo da se suoči s činjenicama i umesto toga da se smatra besmrtnim i mišljenja da se to događa nekom drugom, da prihvati stvarnost. Nekoliko Fredijevih prijatelja je zapravo umrlo, najbliži je bio iz Njujorka, Džon Marfi - izjavio je Piter.

Queen je 1986. godine uživao u rasprodatim nastupima na stadionima "Wembley" i "Knebworthu", ali nakon toga Fredi je rekao da više ne želi na turneje, a godinu dana kasnije dijagnostikovan mu je HIV.

fredi merkjuri
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

- Fredi je samo seo i rekao: "OK momci, verovatno znate šta se događa sa mnom. Znate s čime imam posla i ne želim da razgovaram o tome. Ne želim ništa da preduzimam osim da nastavimo da budemo onakvi kakvi jesmo.

Želim da nastavim da stvaram muziku dokle god mogu. Nećemo se zadržavati na tome i idemo dalje".

Svi smo rekli: "OK" i to je bilo to. Došlo je do rasprave o tome šta ćemo reći ako nas drugi pitaju o toj temi i svi smo se složili da ćemo to poreći kako bismo zaštitili Fredija - otkrio je Brajan.

- Kad smo bili u studiju i kada su vrata studija bila zatvorena, zabavljali smo se. Za Queen kao porodicu, to je bilo fantastično. Nikad nismo bili bliži, ali tada je Fredi patio - dodao je.

Fredijeva sestra Kašmira Bulsara priseća se kako joj je Fredi rekao da ima neizlečivu krvnu bolest.

- Znala sam da je AIDS, ali on nije želeo da priča o tome. Iako ga je telo izneverilo, glas mu je i dalje bio jak. Kada bi Fredi gledao svoje snimke, komentarisao bi: "Tada sam bio zgodan" i to je bilo jako teško jer je znao kroz šta prolazi. Ja sam mislila da je moj brat zgodan još uvek - izjavila je Kašmira.

fredi merkjuri
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

"This Are The Days of Our Lives" bio je poslednji video koji je grupa snimila, a Fredi je tada bio u tako velikim bolovima, da nije mogao da stoji na nogama.

- Mama ga je posećivala više puta nego tata. Mislim da to nije mogao da podnese jer je pred kraj izgledao kao kostur. Sećam se da je čitao jedan od članaka i suze su mu krenule same od sebe, rekao je: "Ovo je trebalo da budem ja umesto Fredija - prisetila se Kašmira.

Fredi je svetu rekao da ima sidu tek dan pre smrti.

fredi merkjuri
Ilpo Musto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

- To je bilo najavljeno pre nego što je umro, jer nije želeo da bude predmet sažaljenja ili ispitivanja i u roku od 24 sata je nestao. Verovatno je to bio savršen trenutak. Prokleto dobar potez, pomislio sam.

Prva osoba koju sam tada nazvao bio je Elton Džon jer sam znao da je bio upućen u sve. Elton i Fredi su bili veliki prijatelji i znao sam da mu je bio posebna podrška tokom poslednjih dana - izjavio je bubnjar grupe Queen.