Ljubavni život Fredija Merkjurija bio je jednako uzbudljiv kao i njegova karijera. Iako je kasnije često menjao partnere jedna žena ostala je u njegovom srcu za ceo život.

Fredi je Meri Ostin upoznao kada je imao 24, a ona tek 19 godina. U to vreme niko od njih nije mogao ni da zamisli šta će im doneti budućnost, a kamo li da će se njihova ljubavna priča pretvoriti u jednu od najpoznatijih na svetu.

"Svi moji ljubavnici pitali su me zašto ne mogu zameniti Meri u mom srcu, ali to je jednostavno bilo nemoguće. Jedina prijateljica koju imam u životu je Meri i ne želim nikog drugog osim nje. Ona mi je supruga i to što mi imamo za mene je pravi brak", jednom je prilikom rekao legendarni muzičar, piše Stil.

Kada je Fredi 1991. godine preminuo od posledica side, Ostin je bila uz njega kao i većinu njegovog života. Upravo njoj je ostavio polovinu svog bogatstva procenjenog na 75 miliona dolara, kao i kuću sa 28 soba u Londonu u kojoj ona i danas živi.

Meri danas živi mirnim životom daleko od svetala reflektora pod kojima je bila u vreme njegove najveće popularnosti.

Merkjuri i Ostin upoznali su se 1969, godinu dana pre nego što je on s Brajanom Merijem, Rodžerom Tajlorom i Džonom Deaconom osnovao bend koji će se kasnije zvati Kvin.

Merkjuri je rođen kao Farok Bulsara u Zanzibaru 1946. godine, a 60-ih se godina s porodicom preselio u London. Meri je u to vreme radila u trgovini odećom Biba. Brzo su se zaljubili pa su počeli živeti zajedno, iako je Meri bila dosta povučenija od Fredija.

"On je bio potpuno drugačiji od svih ljudi koje poznajem. Bio je vrlo samouveren, a ja nisam bila ni malo. Srasli smo zajedno i tako smo ostali do kraja njegovog života", rekla je ona 2000. godine u jednom intervjuu.

Kada je grupa Kvin objavila debitantski album 1973. godine, par se preselio u veći stan gde ju je Fredi zaprosio.

grupa kvin
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

"Kada sam imala 23 godine dobila sam od njega ogromni poklon za rođendan. Unutra je bila druga kutija, pa druga i tako dalje. U najmanjoj kutiji bio je verenički prsten", ispričala je Meri dosta godina kasnije.

Nije joj bilo jasno šta se događa pa je pitala muzičara na koji prst da stavi taj prsten, a on je pitao hoće li se udati za njega. Odmah je pristala.

Narednih godina popularnost grupe Kvin vrtoglavo je rasla, a Fredi je svojoj supruzi posvetio brojne pesme, među kojima je najpoznatija "Love of my life" (Ljubav mog života).

Bend, ali i sam Fredi iz dana u dan su imali sve više fanova, a pevač se sve više prepuštao raskalašenom životu.

Kod kuće im nije išlo tako dobro. Nakon šest godina veze više nisu razgovarali o braku i Meri je zaključila da nešto ne valja. Merkjuri je čitavo vreme tvrdio da samo umišlja i da je sve u redu. Prvo je mislila da ima aferu s drugom ženom, ali 1976. godine on je odlučio da joj sve prizna.

"Nikada neću zaboraviti taj trenutak", rekla je Meri. Rekao joj je da je biseksualac, ali ona je smatrala da je gej.

Brzo nakon toga se odselila u stan blizu njegove kuće i tada je završila njihova fizička veza,ali povezani su bili do kraja. Odlazila je sa Kvin na turneje te su ostali najbolji prijatelji.

Meri je kasnije upoznala slikara Pirsa Kamerona s kojim ima dva sina, a Fredi je njenom starijem sinu i kum. Nikada se nije udala za njega, a kasniji brak s preduzetnikom Nikom Holfordom završio je razvodom nakon pet godina. Austin nikada nije odsustvovala iz Fredijevog života.

fredi merkjuri
Retna/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Kada je Fredi preminuo, Meri je rekla kako je izgubila osobu s kojom deli večnu ljubav.

"Bila je uz njega pre svega i nakon svega", rekao je biograf grupe Kvin jednom prilikom. Podržavala ga je u odluci za lečenjem, a sve do samo nekoliko dana pre smrti njegova bolest bila je tajna. Obećala mu je na samome početku da niko neće saznati kako ima sidu dok on to ne bude želeo.

Telo muzičara našli su u liftu samo nedelju dana od koncerta za koji niko nije slutio da mu je poslednji.

fredi merkjuri
Ilpo Musto / Shutterstock Editorial / Profimedia