Legendarni Fredi Merkjuri (Farok Balsara), pevač grupe Queen, ovih dana bi proslavio svoj 75. rođendan, a sudeći po brojnim uglednim časopisima kao i kritici i struci, Merkjuri je jedan od najboljih vokala svih vremena.

Nikad prežaljeni Britanac zapravo je rođen u Zanzibaru, a nakon što je pohađao škole u Indiji vratio se u rodnu državu, da bi se s roditeljima kasnije preselio u Veliku Britaniju.

Već s 12 godina imao je prvi bend, a ljubav prema muzici nikada nije skrivao. U Engleskoj je završio studije umetnosti i dizajna, a upravo on je kasnije delimično dizajnirao i logo grupe Queen.

Nakon završetka studija, Fredi je mesecima prelazio iz benda u bend, a u to vreme se sprijateljio s bubnjarem Rodžerom Tejlorom.

Godine 1970. s gitaristom Brajanom Mejom i bubnjarem Rodžerom Tejlorom oformio je Queen, preuzeo je umetničko ime Fredi Merkjuri i tada je njegova karijera odjednom počela da ide uzlaznom putanjom.

grupa kvin
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

"Bohemian Rhapsody", "We Will Rock You", "Another One Bites The Dust" i "Crazy Little Thing Called Love" samo su neke od bezvremenskih pesama kojima je grupa Queen pokorila svet.

Iako niko nije verovao da će uspeti zbog posebnosti svoje muzike, Queen su za života Fredija Merkjurija objavili 14 studijskih albuma, koji su još danas među najprodavanijima na svetu.

Do 1980. godine postali su najveći stadionski bend na svetu, a Fredi je bio najpopularniji pevač na svetu. U avgustu 1986. godine Fredi je odradio poslednji koncertni nastup s grupom Queen.

Nakon što je napustio Queen pokrenuo je samostalnu karijeru, a što se pojave na pozornici i vokalnih sposobnosti tiče, niko mu nije bio ravan. Redovno je izazivao pažnju javnosti i svojim privatnim životom, o kojem se priča i godinama nakon njegove smrti.

fredi merkjuri
LFI/Photoshot / Avalon / Profimedia 

Govorio je kako je Meri Ostin ljubav njegovog života, a par se upoznao kada je on imao 24, a ona tek 19 godina. Verili su se četiri godine kasnije, u vreme kada je njegova popularnost vrtoglavo rasla.

Posvetio joj je brojne pesme, među kojima je najpoznatija "Love of my life". Bend, ali i sam Fredi iz dana u dan su imali sve više fanova, a pevač se sve više prepuštao raskalašnom životu.

Nakon šest godina veze više nisu razgovarali o braku i Meri je zaključila da nešto ne valja. Merkjuri je čitavo vreme tvrdio da samo umišlja i da je sve u redu. Prvo je mislila da ima aferu s drugom ženom, ali 1976. godine on je odlučio da joj sve prizna.

fredi merkjuri
Retna/Photoshot / Avalon / Profimedia 

"Nikada neću zaboraviti taj trenutak", rekla je Meri. Rekao joj je da je biseksualac, ipak ona je znala da je gej.

Razišli su se, ali zauvek su ostali prijatelji. Upravo njoj ostavio je najveći deo svog bogatstva, a s Džimom Hatonom vezu je započeo 1985. godine.

S njim je ostao do kraja života, a često je govorio kako su oni srodne duše i da njihova ljubav počiva na razumevanju i dobroti. Haton je takođe, kao i Fredi bio HIV pozitivan, a to je saznao 1990. godine. Preminuo je 2010. godine.

Upravo njegova bolest bila je glavna tema svetskih tabloida, a to je skrivao godinama. Prvo je negirao da ima virus, ali on se godinu kasnije razvio u sidu.

Do 1990. godine glasine o njegovom zdravstvenom stanju postale su sve jače, a u februaru iste godine legendarni muzičar odradio je svoj poslednji javni nastup. Naslovnica tabloida The Sun iz novembra 1990. godine tvrdila je kako je službeno da je Merkjuri ozbiljno bolestan. On i njemu bliski ljudi negirali su tu priču.

fredi merkjuri
Ilpo Musto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Spot za pjesmu "These Are the Days of Our Lives", poslednju koju je snimio s Queenom pokazao je da Fredi zaista nije dobro. Izgledao je potpuno drugačije, a kasnije su članovi benda pričali kako je u to vreme jedva dolazio do studija zbog bolesti. Velika uteha u poslednjim mesecima života bili su mu Meri Ostin i Džim Haton, a 23. novembra 1991. objavio je medijima da ima sidu.

Samo dan kasnije svet su obišle tragične vesti o njegovoj smrti. Fredi Merkjuri do danas je ostao jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji muzike, a njegove pesme još su u vrhovima top lista.

U svom testamentu je obavezao Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila sa urnom. Ipak, početkom ove godine na groblju u zapadnom Londonu otkrivena je ploča sa natpisom:

"U spomen na Faroka Balsara. Uvek ću biti uz tebe svojom ljubavlju. M", mada nije zvanično potvrđeno da se urna sa pepelom legandarnog muzičara nalazi ispod ploče.