Merilin Monro bila je i ostala jedna od najlepših glumica svih vremena, a čak i danas mnogima je uzor i inspiracija.

Fatalna plavuša bila je "rak rana" mnogima, a ipak, iza bisernog osmeha krila se depresija i duboko nezadovoljstvo, ali i slomljeno srce. To što je bila jedna od najlepših i najatraktivnijih, nije joj osigralo i sreću u ljubavi.

Tog 5. avgusta policija ju je pronašla mrtvu u njenoj kući, a kao uzrok smrti navelo se predoziranje barbituratom, istom supstancom koja je odnela živote i Džudi Garland i Džimija Hendriksa. Imala je samo 36 godina.

Uprkos izveštaju, mnogi njenu smrt i dalje doživljavaju kao nerešenu misteriju, možda najviše iz razloga što je Merilin bila ljubavnica američkog predsednika Kenedija, te je zbog toga mnogima bila, takoreći, trn u oku.

merilin monro umrla je u 36 godini
Supplied by LMK / Landmark / Profimedia 

Baš iz tog razloga, oko njene smrti razvijene su različite terije zavere, a javnost na neka pitanja nikad nije dobila odgovore. 

Dani uoči njene smrti

Kako je svojevremeno za magazin People rekla fotograf Lorens Šiler, "Merilin je život gurnuo u ćošak I ona je pokušava da se izvuče". I zaista, glumica koja se do 36. godine tri puta razvela, bila je zabrinuta za svoj život, ali iza to kako će javnost prihvatiti njeno starenje.

Ipak, nije sve bilo ni tako crno. Radovala se povratku na set filma "Nešto se mora dati", sa kog je ranije bila otpuštena zbog stalnog kašnjenja I bolešljivosti. Zbog njene smrti, film nikada nije do kraja snimljen.

"Osećam da se Merilin radovala sutrašnjici", rekla je čak i njena služavka Junis Murej. I nije bila jedina kojoj priče o samoubistvu prosto nisu "pile vodu".

"Rekla mi je: "Ovo su moji šampanjac dani"", posvedočio je i njen prijatelj, fotograf Džon Baris.

Noć u kojoj je umrla

Biograf Džejms Spada, autor knjige "Monro2, tvrdio je kako ju je noć uoči tragičnog događaja pozvao prijatelj, glumac Piter Loford, koji je bio i zet predsednika Džona Kenedija, te da mu je glumica zvučala depresivno i govorila je tromo.

Sa druge strane, njena služavka Junis potvrdila je da ju je u to isto vreme zvao sin njenog bvšeg muža Džoa Dimađija Juniora, koji je potvrdio da je Merilin zvučala potpuno normalno.

Junis je nakon razgovora kratko popričala sa Merilin nakon čega je otišla u svoju sobu. To je bio poslednji put da ju je videla živu.

merilin monro nekad
20thCentFox Collection / Everett / Profimedia 

Noć samoubistva

Priče služavke Junis se razlikuju. Najpre je rekla da se zabrinula kada glumica nije odgovarala na njeno kucanje na vrata, nakon čega je pozvala njenog psihijatra Ralfa Grensona koji je došao odmah nakon ponoći. Tačno vreme poziva nije poznato.

Grinson je polomio prozor I ušao u sobu, gde je pronašao njeno beživotno telo, dok je u jednoj ruci držala telefon. Pozvao je doktora koji joj je i prepisao pilule, a on je samo mogao da konstatuje smrt.

Policija nije zvana do jutra

Najčudnije u celoj priči je što policija nije pozvana sve do jutra, a lekari su tvrdili da im je bila potrebna dozvola od "20th Century Fox" studija koji je producirao Merilinin film.

Glavni dokaz 

Autopsija je pokazala da je Merilin umrla od "akutnog trovanja barbituratima", što je za "People" potvrdio Siril Veht, ugledni forenzičar.
Bočica sa pilulama pronađena je kraj njenog kreveta. Pre poslednjeg puta, predozirala se 4 puta.

Ono što je čudno je što su lekovi pronađeni, ali ne i čaša sa vodom koja joj je bila neophodna da bi progutala tolike lekove. Takođe, čudna stvar je i da ostataka pilula nije bilo u njenom stomaku.

"Za broj pilula koji je progutala, neki ostaci bi morali da postoje u njenom stomaku, ali tu nije bilo ni traga supstanci", rekao je Veht. Po njegovom mišljenju, "postoje znaci da je supstanca bila uneta putem injekcije".

Međutim, sama injekcija nije pronađena.

Takođe, testovi sa obdukcije nikad nisu kompletirani. Lekar koji je pregledao njeno telo navodno je uzeo uzorak iz njenog stomaka i dao ih toksikologu. Međutim, nikad nije utvrđeno ni koliko je tačno pilula popila, već je sve stvar nagađanja.

Služavka je stalno menjala priče

Najveću sumnju izazvala je i njena služavka koja je nekolliko puta menjala priču. Najpre je rela da je oko ponoći zvala psihijatra, a kasnije je izjavila da je to bilo oko tri ujutru.

Biograf Samers ispričao je jednom prilikom da je Junisova u jednom trenutku stavila svoju glavu u ruke I rekla: "Bože, zašto ja ovo moram da zataškavam".

"Šta da zatašavate gospođo Murej?", pitao ju je.

"Pa naravno, Bobi Kenedi je bio tu (4. avgusta) I naravo, postojala je afera sa Bobijem Kenedijem", odgovorila je služavka.

Veze sa Kenedijevima

Za Merilin se dugo pričalo da je bila u vezi ne samo sa predsednikom Džonom Kenedijem, već I sa njegovim bratom Bobijem.

Biograf Spada smatra da je "kroz ubistvo nešto zataškano".

"Kenedijevi nisu smeli da rizikuju da se ovo otkrije, jer bi to uništilo predsednika. Ali zataškavanje koje je trebalo da spreči bilo koga da otkrije da je Merilin bila intimno pobezeana sa Kenedijevima, pogrešno je protumačeno kao zataškavanje toga da su je oni ubili", smatra on.

merilin monro i kenedi
Archive Photos / AKG / Profimedia 

"I forenzičari I policijski inspektori bili su beznadežno traljavi", izjavio je Samers, a sa njim su se složili I drugi biografi.

"Niko ne zna istinu I niko je nikada neće saznati", rekao je Majkl Selsman, poslednji agent Monrove, a kako stvari stoji, ovo će ostati I dalje jedna od najvećih misterija svih vremena.