Kristofer Riv bio je američki glumac, reditelj i scenarista, a najpoznatiji je bio po ulozi slavnog Supermena u istoimenom nizu filmova. Ovih dana bi proslavio 69. rođendan, a prisetili smo se detalja iz njegove karijere.

Riv je odrastao u Nju Džerziju, a već s devet godina otkrio je svoju strast prema glumi i to na pozorišnim daskama. Kasnije je studirao na Cornell, odakle je prešao na prestižni Julliard te je 1976. godine debitovao na Brodveju.

Nakon što je svetsku slavu postigao zahvaljujući Supermenu počeo je da odbija veće uloge te se posvetio radu na niskobudžetnim filmovima i pozorištu. Srećom, tu nije bio kraj njegove karijere, a kasnije je ostvario uloge u brojnim uspešnim ostvarenjima.

kristofer riv
Ralph Dominguez/MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Ipak, život mu je promenila supruga Dana Morosini koju kada je ugledao ludo se zaljubljio te se par venčao, a njihova priča je bila jedna od najljepših u Holivudu dok im strašna nesreća nije pomrsila planove.

Naime, Kristofer je naučio da jaše zbog uloge u filmu o Ani Karenjinoj 1985. godine, a kako ga je to fasciniralo počeo je jahati i u slobodno vreme. Na jednom takmičenju u Virdžiniji Kristoferov konj naglo je stao pred preprekom te ga izbacio sa sedla toliko silovito da je glumac sleteo na svoju glavu.

kristofer riv
Christy Bowe / Zuma Press / Profimedia 

Kaciga je sprečila povredu mozga, ali udar od 98 kilograma teškog tela slomio je prvi i drugi pršljen i tako prekinuo leđnu moždinu. Povreda je bila toliko teška da su mu kasnije lekari morali ugraditi šipku kako bi povezali Rivovu lobanju s ostatkom tela.

Glumac je ostao paralizovan od vrata naniže, a nije mogao ni da diše bez aparata. Neko vreme je razmišljao o samoubistvu, ali u tome ga je sprečila supruga koja mu je bila bezuslovna podrška sve do kraja.

kristofer riv paralizovan
Brian Zak / Newscom / Profimedia 

Poznati glumac je od 1995. godine bio vezan za invalidska kolica, pošto je u nesreći tokom jahanja slomio dva kičmena pršljena, ali nije se predavao bolesti i u takvom stanju je glumio u više filmova, uključujući rimejk legendarnog Hičkokovog ostvarenja "Prozor u dvorište".

Slavni glumac preminuo je 9 i po godina nakon kobne nesreće.

Samo dve godine nakon njegove smrti preminula je i njegova supruga Dana od posledica raka pluća.

U videu ispod pogledajte kako je izgledala kobna nesreća zbog koje je Kristofer Riv ostao paralizovan: