Kristina Eplgejt se obratila na Tviteru svim fanovima jednom tužnom porukom: "Zdravo prijatelji. Pre nekoliko meseci dijagnostikovana mi je MS. Ovo će biti čudno putovanje. Ali dobila sam toliko podrške koja mi veoma znači. Bilo je teško. Kao što svi znamo, život ide dalje", rekla je glumica, a sledećim tvitom se nadovezala:

"Kao što je jedan od mojih prijatelja sa MS-om rekao: "Moram da se potrudimo i preuzmemo stvar u svoje ruke". I to je ono što ja radim. Zato sada tražim privatnost. Dok prolazim kroz ovo. Hvala svima", zahtevala je Kristina.

Glumica je očekivano naišla na veliku pordšku svih onih koji su primili ovu poruku: "Šaljem vam svetlo. Budite jaki i molite se za sebe i svoju porodicu. Jaki ste, ali je u redu i da ne budete takvi sve vreme", napisao je jedan.

"Neka vam prijatelji i porodica budu snaga. Vi ste jedna od mojih omiljenih glumica i inspiracija. Vi ste borac. Uvek navijamo za vas", složio se drugi.

kristina eplgejt bolest
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Multipla skleroza (MS) je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema koja se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga.

Tačan uzrok nastanka bolesti I dalje nije poznat savremenoj medicini, mada se pretpostavlja da genetski faktor igra važnu ulogu u nastajanju MS-a.

Multipla skleroza je bolest kod koje ne postoji izlečenje, ali se adekvatnom terapijom otklanjaju simptomi i poboljšava kvalitet života bolesnika.

Podsetimo, lepoj glumici je takođe utvrđen i rak u početnom stadijumu, tokom rutinskog pregleda. Genetskim testiranjem utvrđena je mutacija gena BRCA1, koja je čini podložnijom ovoj bolesti. Eplgejt je imala dvostruku mastektomiju i potpuno se oporavila. Majka ove hrabre 47-godišnjakinje takođe je preživela rak dojke.

Kristina je osnovala fondaciju "Right Action for Women", za žene sa povećanim rizikom za dobijanje karcinoma dojke, koje nemaju finansijska sredstva za pokrivanje troškova lekarskih pregleda.