Mesecima se priča u sudbini "najtužnije princeze". Zapravo, godinama, ako ćemo iskreno, ali, istina je da je Šarlin tek pre nekoliko meseci smogla snagu i otišla u rodnu Južnu Afriku kako bi sledila svoj san i borila se protiv lovokradica koje ubijaju nosoroge.

Glamur i luksuz zamenila je skromnim smeštajem, i na momenat se činilo da princeza nikad nije bila srećnija. Usledili su problemi sa zdravljem, i uprkos tvrdnjama da se raduje povratku, njeni izrazi lica govore dovoljno.

Ceo svet je saglasan u jednom - čisto se sumnja da se raduje povratku mužu koji "seje" po belom svetu ljubavnice i vanbračnu decu.

Pre Šarlin, sličnu sudbinu doživela je i čuvena glumica, i kasnije princeza Grejs Keli, Albertova majka. Ona je zapravo dokaz da glamur, moć i novac ne znače sreću.

grejs keli nekad
IFA Film / United Archives / Profimedia 

U burnoj istoriji kraljevske porodice Monaka bilo je mnogo patnje, nesrećnih okolnosti i tragedija.

Pre nego što je 62 godine kasnije Megan Markl odlučila završiti svoju glumačku karijeru i posvetiti se princu Hariju, istu stvar je napravila i slavna Grejs kada se na vrhuncu popularnosti, slave i uspeha u Holivudu, odlučila u 26. godini, samo godinu kasnije nakon što je osvojila Oskara za najbolju glumicu, povući iz sveta filma zbog iznenadne ljubavi s princom Renijeom III.

pre nego sto je megan markl napustila glumacku karijeru to je pre nje uradila grejs keli
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Njihov susret i ljubav zaista bi se mogli nazvati sudbinskim. Sudbina je htela da se u istom vozu na jugu Francuske tokom festivala u Kanu nađu princ, glumica i glavni urednik magazina 'Paris Match' koji je tokom vožnje dobio ideju da ih fotografiše zajedno, te ih je upoznao.

Princ Renije III i Grejs Keli su ubrzo uspostavili jako blizak odnos, razmenjivali pisma nakon njenog povratka u Ameriku, a 5. januara 1956. godine objavljena je veridba, dok je samo tri meseca kasnije organizovano i glamurozno venčanje koje je bilo proslavljeno u dva dana - prvog dana održalo se građansko venčanje u Monaku, a sledećeg dana crkveno venčanje u katedrali. Brzo po venčanju par je dobio troje dece, princezu Karolinu, princa Alberta i najmlađu princezu Stefani.

grejs keli na vencanju sa princem renijem
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia 

Da se "obična žena" nikada neće u potpunosti prilagoditi protokolarnom i taktičnom kraljevskom životu, posvedočila su do sada četiri primera, a nažalost dva su okončana tragično i prerano. Grejs, Dajana, Šarlin i Megan - sva ova četiri imena povezuje jedan zajednički faktor, a to je "obični građani". Iako je Grejs Keli bila filmska diva, a Vojvotkinja od Saseksa uspešna holivudska glumica, ipak su sve živele običnim životom po ličnim pravilima, bez okova i hijerarhija.

Grejs Keli je ubrzo poželela da se vrati svom poslu, međutim zbog kraljevskih dužnosti i dece nije uspevala da uskladi sve obaveze pa su povratnički projekti uglavnom ostajali samo na planiranju, a ne i realizaciji i to je dodatno doprinelo njenom nezadovoljstvu.

Kad od lošeg krene prema zlu, obično se završi tragično. Tako je i čuvena Grejs stradala u 53. godini dok se iz Francuske vraćala za Monako s najmlađom kćeri Stefani, kad je izgubila kontrolu nad automobilom. Iako su okolnosti neutvrđene, sumnja se da je doživela moždani udar tokom vožnje i strmoglavila se niz litice Kneževine.

Stefani je srećom preživela, ali se do nedavno borila s traumama koje su joj ostale nakon tragedije, ali i brojnim strašnim napadima i predrasudama s kojima se suočavala, a tiču se optužbi da je upravo ona kriva za majčinu smrt.

Sreća nije bila čest gost u životima dece pokojne Grejs. Tragedije i 'ljubavni jadi' nizali su se jedan za drugim. Princeza Karolin sreću u ljubavi pronašla je tek iz trećeg puta nakon nesupelog prvog braka i pogibije drugog muža koji je stradao u stravičnoj nesreći trke glisera. Krajem 90-ih, princeza je ušla u vezu s Ernestom Augustom od Hanovera, direktnim naslednikom kralja Džordža III, koji je tada još uvek bio oženjen bivšom suprugom s kojom ima dvoje dece. Sve je potvrđeno 1997. godine kada se bogataš razveo od supruge, s kojom je bio u braku 16 godina i pristao da postane princezin stalni saputnik.

Najviše se, ipak, piše i priča o životu princa Alberta i njegovoj supruzi princezi Šarlin koju u narodu zovu "najtužnijom princezom", a njih dvoje trenutno su razdvojeni već više od osam meseci.

sarlin od monaka i princ albert na vencanju
Willi Schneider / Shutterstock Editorial / Profimedia