Srpska glumica Danica Ćurčić stekla je svetsku slavu zahvaljujući brojnim Netfliksovim hit ostvarenjima poput "The Chestnut Man", "The Mist", ili pak Piksarovom "Big Hero 6".

Sada ćemo je prvi put gledati u nekom srpskom ostvarenju, odnosno kako glumi na maternjem jeziku i to u filmu reditelja Dušana Milića, "Mrak".

U ovom klaustrofobičnom horor trileru pratimo preživljavanje jedne porodice na Kosovu, koja posle martovskih pogroma 2004. godine pokušava da ostane živa i čitava iako je svuda oko njih neprijateljsko okružanje.

Danica Ćurčić u filmu "Mrak" igra sa Slavkom Štimcem.
printscreen/instagram 

Glavu porodice glumi Slavko Štimca, dok ona glumi njegovu snaju koja čeka svog nestalog muža da se vrati, iako polako shvataju da je to govoto nemoguće.

Danica je pružila jednu jaku i emotivnu ulogu majke koja se bori do podslednjeg daha za svoju ćerku ali i sebe. Nakon premijere na Festu, Danica je dobila plaketu Jugoslovenske kinoteke, a film ulazi u srpske bioskope od 17. marta.

Ovo doduše nije prvi put da smo lepu glumicu gledali u nekom ostvarenu sa ovog podneblja. Danica je igrala i u hrvatskom filmu "Murina" koji je osvojio nagradu u Kanu. Ipak, karijeru uglavnom gradi u Danskoj. 

Inače, Danica je rođena u Beogrradu 27. avgusta 1985. godine, ali se za prvi rođendan preselila sa porodicom u Kopenhagen s obzirom da je njen otac postao ambasador Jugoslavije u Danskoj. Ona je ćerka spisateljice Vesne Bjelić Ćurčić i Mihajila Čurčića dugogodišnjeg novinara i bivšeg urednika Drugog programa i glavnog i odgovornog urednika programa 202 Radio Begrad.  

Danica Žurčić rođena je u Beogradu, ali se za godinu dana preselila u Kopenhagen.
Doreen Kennedy / Alamy / Alamy / Profimedia 

Danica je od malih nogu pokazivala sklonost ka muzici i glumi. Zato i ne čudi što je upravo to izabrala za svoj životni poziv. Već je tokom studija pokazala veliki talenat, te dobila tu čast da postane stalni član ansambla Kraljevskog pozorišta.

Glumačku karijeru je započela za vreme studija. Prve uloge ostvarila je u Kraljevskom pozorištu, a nakon diplomiranja postala je i član ovog uglednog teatra.

Na malim ekranima je debitovala 2011. ulogom u seriji „Nordlicht – Mörder ohne Reue“ („Ubice bez kajanja“, prim. prev). Utelovila je Veroniku u trileru „Over kanten“ („Preko ivice“, prim. prev), te tumačila glavnu junakinju filma „Osen“ („Oaza“).

Danica Ćurčić od studentskih dana je započela svoju glumačku karijeru.
BrauerPhotos/A Muench / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Tokom 2014. godine je snimila četiri filma. Glumila je Kimi (Kimmie) u filmu „Fasandræberne“ („Ubice fazana“), ekranizaciji istoimene knjige čuvenog danskog pisca Jusija Adlera Olsena (Jussi Adler Olsen). Ova uloga joj je donela nominaciju za nagradu „Bodil“ u Kategoriji najbolja glumica u sporednoj ulozi.

U kriminalističkoj drami „Lev Stærkt“ je igrala Signe, a u filmu „Stille hjerte“ („Tiho srce“, prim. prev) Sane (Sanne). Ovaj drugi film je nominovan za Nordijski film godine, a Danica je osvojila nagradu „Bodil“ u kategoriji Najbolja glumica u glavnoj ulozi.

Danica Ćurčić osvojila je tokom karijere brojne nagrade.
Profimedia 

Priznanje za sve što je tokom 2014. godine postigla, stiglo je u vidu nagrade „Ove Sproge“. Iste godine je dobila i nagradu za najbolju mladu glumicu na Filmskom festivalu u Berlinu.

Danica svira klavir i harmoniku, te osim danskog, govori srpski, engleski i španski jezik. Ume da se sporazumeva i na francuskom i ruskom jeziku. Njen brat je takođe glumac i asistent režije.

Instagram, Doreen Kennedy / Alamy / Alamy / Profimedia Danica Ćurčić

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!