Nekada, Teri Ričardson bio je jedan od najuglednijih fotografa i modnih urednika.

ografa i modnih urednika.

Nema slavne ličnosti koja nije stala pred njegov objektiv, a fotografisao je za najveće časopise današnjice kao što su Vogue, GQ, Glamour, Vanity Fair, Wired...

Bila je, slobodno možemo reći, čast da kažete da vas je fotkao Teri. A onda, gotovo preko noći njegova karijera pretvorila se u prah i pepeo, a najmračnije tajne počele su da se otkrivaju.

Vest da je Ričardson zabranjen, pojavila se 2017. godine na internetu nakon što su novinari došli u posed mejla koji je jedan od direktora "Condé Nast International-a" poslao svojim urednicima, u kome se zvanično stavila zabrana na dalji rad sa fotografom. Zaposleni su upozoreni da se svi projekti sa Terijem prekinu, a da snimljene materijale "bace u smeće", kao i da ne koriste stare snimke koje je napravio ovaj fotograf.

Teri Ričardson radio je za sve velike časopise današnjeice, a onda je zabranjen preko noći.
DC / Backgrid UK / Profimedia 

Iako se isprva pomislilo da je Ričardson ponovo napravio neki problem, jer je bio poznat po nezgodnom temperamentu i problematičnoj naravi, kao i eksplicitnim snimcima, istina je da su u jednom trenutku potvrđena sva govorkanja koja su kružila Holivudom godinama. Teri nije bio samo problematičan umetnik, već i pritajeni predator i silovatelj.

Naime, i pre se pričalo da Ričardson iscrpljuje, maltretira i teroriše modele, što je, naravno on komentarisao kao laž i želju nekih da umanje njegov uspeh, u jednom trenutku sva "prljavština" isplivavala je na površinu.

Teri Ričardson isprva je negirao optužbe.
Shutterstock 

Optužbe na račun slavnog fotografa dešavale se baš u vreme kada je Holivud potresao jedan od najvećih skandala u istoriji kada je čuveni producent Harvi Vajnstin optužen od strane 40 žena za seksualno uznemiravanje. Ričardson je baš iz tog razloga prozvan kao "novi Vajnstin".

Terija Ričardsona zvali su novim Vajnstinom.
printscreen/youtube 

Fotograf koji je nebrojeno putaseksualno uznemiravao manekenke, bio je i sam oženjen manekenkom od 1996. do 1999. godine. U pitanju je bila lepa Niki Uberti. Nakon toga, zabavljao se tri godine sa političarkom i biznismenkom Odri Gelman, da bi se na kraju skarasio sa svojom asistentkinjom Aleksandrom "Skinny" Bolotov, koja mu je rodila i blizance. Ričardson je tada izjavio da je to bilo "najintenzivnije, najinspirativnije, najuzbudljivije ali i ponižavajuće iskustvo u njegovom životu." Par se venčao 2017. godine u Taosu u Novom Meksiku.

Teri Ričardson oženio je asistentkinju Skinny Bolotov koja mu je rodila blizance.
AKM Images / Backgrid USA / Profimedia 

Od 2001. godine, Ričardson je više puta optuživan da koristi svoj uticaj u modnoj industriji za seksualno iskorišćavanje modela tokom fotografisanja, uključujući primoravanje da se s njim upuštaju u seksualne radnje.

Modeli s kojima je sarađivao, uključujući Ri Rasmusen, Džejmi Pek, Minerva Portilo, Karon Bernštajn, Lindzi Džons i Šarlot Vaters, optužili su fotografa za neprikladno seksualno ponašanje i eksploataciju mladih ženskih modela. Međutim, iako je svojevremeno (2010.) pokrenuta peticija da se svim modnim magazinima uputi zahtev da prestanu da sarađuju sa Terijem i objavljuju njegove dosadašnje radove, to se, sve do 2018. godine nije desilo.

Sve priče i spekulacije bile su potisnute, a Teri je nastavio da radi normalno, sa tek "tihim" ignorisanjem od strane velikih modnih magazina.

Modeli i optužbe

Nakon snimanja za francuski "Vogue", supermodel Koko Roša rekla je: "Neću ponovo raditi sa Terijem Ričardsonom, nisam se osećala prijatno i ne želim to ikada više da ponovim".

2008. godine iskoristio je i njujoršku stilistkinju Anu Džezibel, koju je napao tokom snimanja. Optužila ga je kako joj je prislanjao polni organ uz obraz, a potom pribijao na lice, nakon čega je napustila fotografisanje i pored insistiranja njegovog asistenta da se vrati. Čak joj je njegov pomoćnik rekao da je nova "Ričardsonova muza".

Alis Šumejker, manekenka, otkrila je šta joj je sve radio Teri Ričardson.
pritnscreen/youtube 

Skaut Vilis, ćerka Demi Mur i Brusa Vilisa, takođe je Ričardsona prijavila za seksualni napad. Sve to je svojevremeno objavila i na svom Tviter nalogu. Tada je, kako kaže, imala samo 21. godinu.

Skaut Vilis imala je samo 21 godinu kada ju je zlostavljao.
Sebastien Courdji / KCS Presse / Profimedia 

Model Šarlot Voters, izjavila je za časopis "Vokativ" da je imala samo 19 godina kada ju je fotograf primorao na oralno zadovoljavanje.

"Počeo je agresivno da me ljubi. Ne sećam se zapravo ni šta se konkretno događalo u tom trenutku, ali on je sve režirao. Govorio bi mi da mu stiskam međunožje, i prisiljavao me da opštim sa njim. Nije bilo intimno. Takođe mi je prstima raširio usta i počeo da me udara polnim organom po obrazu", ispričala je ona. Takođe je istakla da se sve to dešavalo dok je njegov pomoćnik nastavio da je fotografiše.

Početkom januara 2018. godine prijavljeno je da je Ričardson pod istragom Posebnog odreda žrtava njujorkške policije u vezi sa višestrukim navodima o seksualnom zlostavljanju. Slučaj je i dalje aktivan, a smatra se da je pokret #MeToo umnogome pomogao da se sve "ne gurne pod tepih".

Otac otkrio sve

Da nije sve priča bez osnova potvrđuju i tajni memoari njegovog pokojnog oca koji je i sam bio jedan od najvećih fotografa u Americi. Nažalost, raskalašan život odveo ga je u kandže alkohola i droge, a potom i bolest zbog čega je preminuo 2005. godine.

Pre nego što će Teri postati veliko ime u svetu fotografije, tom istom scenom harao je njegov otac Bob Ričardson. Otac i sin su čak sarađivali na jednom snimanju 2000. godine.

Iako je Bob većinu vremena provodio navučen na droge, sve vreme je zapisaovao sve što se dešavalo kako u njegovom, tako i u životu njegovog sina. Detalji o manekenkama, origijama, ekstremnim snimanjima, iživljavanjima... sve je zapisano u štivu. Zapravo, mnogi su mišljenja da su upravo memoari ključan dokaz u slučaju, te da Teri na sve moguće načine pokušava da spreči da ugledaju svetlost dana, s obzirom da nisu u njegovom posedu.

Gde je Teri danas?

Terija je gotovo nemoguće videti u javnosti od jeseni 2017. Godinama živi poluanonimno u Bersvilu u Njujorku, u blizini velness butika svoje supruge u Vudstoku.

Paparaci ga tu i tamo spaze na ulici, ali od 2020. veoma retko napušta kuću, te su i poslednje fotografije nastale tokom Nedelje mode u Njujorku.

Teri Ričardson retko napušta kuću.
TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia 

Na mrežama takođe gotovo da ne postoje informacije o slučaju, osim što se zna da je još uvek u toku istraga. Ako ništa - negova karijera modnog fotografa je okončana zauvek, te je ostalo samo da se dokaže njegova krivica u svim slučajevima koji su navedeni.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!